pondělí 18. prosince 2017

Co číst…o Vánocích a v zimě

Všechno mi čistě logicky říkalo, že tenhle článek je naprosto, naprosto zbytečný. Je už dost pozdě, Vánoce za dveřmi, i když zima pravda ještě nezačala, navíc podobných článků je na blozích hromada. Ale mé knihomilné a knihovnické já prostě nedalo jinak. :-)



Skvěle zpracované a nafocené články najdete třeba u Veroniky na blogu Princ a Večernice nebo u iKarkulky (na konci jejího článku najdete odkazy ještě na další dva) a jistě i různě jinde. Ty knihy se s těmi mými hodně shodují, ale jak říkám, nemohla jsem jinak. :-)



Když jsme nachystali naši zimní knižní krabici ročních období (naše jarní krabice TU a podzimní TU) a nandali vše i do přilehlých poliček, musela jsem konstatovat, že tohle už je opravdu pěkná hromada. Hromada hraničící pomalu se knihomolnou úchylkou. Ale co už, čte se v nich zvlášť teď v zimě tak krásně! :-)



Mám to všechno hezky nachystané, stačí to jen nafotit, říkala jsem si. Stalo se, ale ouha! Ono to totiž nebylo zdaleka všechno. Tu a onde na mě z celého bytu vyskakovaly další a další knihy. Některé právě rozečtené, jiné půjčené z knihovny. Fotit znovu se mi to nechtělo, takže to máte na pokračování, pardon. :-) A stejně jich tam ještě několik chybí. Kde jsou proboha třeba krásné Vánoce od Josefa Krčka a Renaty Fučíkové?).




Na rozfocení všech knih se mi nějak nechtělo obětovat tu spoustu času, takže jsem nafotila jen ty, které čteme každý, ale opravdu každý rok. Třeba už i několik let. A taky pár těch, které máme letos sice poprvé, ale líbí se nám/mě moc. Ale rádi máme všechny a řadu z těch dalších alespoň prolistujeme.

Knížečkový adventní kalendář z Meandru máme doma už dlouho. Vlastně tak dlouho, že v té době jsem ještě neměla žádné děti. Spořádaně čekal (a taky trochu překážel) až přijde jeho čas. A teď je v oběhu každý rok a je moc oblíbený. Děti dostávají každý den jednu knížku a čtou se pořád dokola. Říkáme jim adventížky. :-)




Tahle obrázková je také moc oblíbená. Není v ní vůbec žádný text, jen samé krásné obrázky. Máme všechny roční období a ta zimní je snad nejvydařenější. Winter od Gerdy Muller ale asi běžně v knihkupectví neseženete. Objednávala jsem přes internet.





A další obrázková beze slov. Tu předchozí jsem kupovala až pro prostřední, kdežto tuhle miloval už nejstarší. A vlastně ji máme rádi všichni. Opět máme všechna roční období a Noc navrch. Mám na nich moc ráda tu linii, to pokracování "příběhu" na každé další dvoustránce. Tu možnost srovnávat jednotlivé knížky a dívat se, jak se prostředí, místa a lidé mění a proměňují. Tu pobídku k vyprávění a vymýšlení příběhů. Všechno do sebe zapadá a autorka Rotraut Susanne Berner to má opravdu skvěle promyšlené. Není to jen obyčejná hledací knížka, je to detektivka a dobrodružství!








No a tohle ja taky paráda! Už jsem tu několikrát psala, že knížky Pavla Čecha máme opravdu moc rádi a tahle je navíc jedna z prvních, kterou v zimní sezóně (pro nás zima začíná už tak nějak kolem sv. Martina) čteme. A je úžasná. Obrazově i textově. Zdánlivě obehraná zápletka o polepšeném čertovi, ale všechno je milí moji jinak. Ale ano, je tam i láska, jak je obvyklé, ale jaká! Kominická. Opravdu doporučujeme. Z celých srdcí i duší. I slza vám ukápne. :-)






A tohle je klasika. Kdo by neměl rád Astrid Lindgren. A tady máte všechny zimní i vánoční příběhy pohromadě. Děti z Bullerbynu, Kajsu Nebojsu, Madynku i Lottu. Všechny ty veselé, odvážné, rozjívené, milé, chytré děti. A jejich úžasné příběhy a dobrodružství. Některé z nich si můžete poslechnout i v audioverzi.







No a u Miloše Kratochvíla se zase budete smát, až se budete za břicho popadat. Tohle mikulášsko-vánoční povídání čteme taky pořád dokola. No aby ne, když to navíc tak rozverně ilustrovala Markéta Vydrová. Zkuste, určitě se vám bude také líbit.







Tereza Říčanová vydala těhle malých knížek několik. A ta vánoční se mi asi líbí nejvíc. Někdo jim, pravda, nemůže přijít na chuť. Mají pocit, že jsou triviální. A to jak obrazově, tak textově. Ale mě na nich právě tohle baví. Autorka je totiž psala i malovala právě tak, jako by nějaké dítě popisovalo Vánoce u nich doma, vyprávělo příběh o narození Ježíše a ještě si k tomu domalovalo obrázky. A musím říct, že naše děti knížka baví taky. Letos už i tu tříletou.






No a tohle, tohle je přátelé klasika. Naše několikaletá klasika, bez které není zima a Vánoce. Andreu Popprovou milujeme ve všech podobách. :-) A s touhle knížkou začínáme vlastně úplně nejprvněji. Povídání totiž začíná už svátkem sv. Martina. A od té doby my prostě máme zimu! A basta! Knížka plná informací o tradicích, námětů na vyrábění i vaření, příběhů, her, vystřihovánek, domalovánek a já nevím čeho všeho ještě. Tu prostě musíte mít! Bez té nejsou Vánoce. :-)









Tuhle letos poprvé čteme. Teda nejstarší si jí čte posledních pár dní sám, protože nejmladšímu se změnil spánkový rytmus a než si to sedne, nějak nestíháme podvečerní společné čtení. Předchozí roky jsme ji poslouchali z CD v trošku zkrácené verzi, ale v úžasném obsazení. Kouzelný kalendář Josteina Gaardera je náš každoroční kouzelný adventní společník.





A ještě dva tituly, které mám ráda já. Jeden super starý, který jen tak neseženete, ale třeba znovu vydají a jedna celkem novinka.

Společné knížky Mileny Lukešové a Jana Kudláčka mám moc a moc ráda. Obzvláště ty o ročních obdobích. Doma máme jen jarního Čápa a další tři si vždy půjčujeme z knihovny. A je to krása. Málo textu, ale tak výstižný a obrázky krásné a tak vypovídající. Opravdu se nemůžu vynadívat.






A poslední je knížka Bíle od Hynka Viléma. Je krásně udělaná, ilustrovala ji Pavlína Váchová a je celá o sněhu a o zvířatech. O tom, jak na ně sníh působí, jak se jim líbí či nelíbí, co pro ně sníh znamená… Básničky jsou každá úplně jiná, od poetických až k těm stoprocentně legračním a rozjuchaným. Bavím se moc a děti se mnou.






Dalšího psaní o knížkách by bylo moc a moc. Ale článek v březnu by byl k ničemu. Tak alespoň takhle. A na další z knížek se můžete podívat třeba na výše uvedených odkazech.

Pokud se vám některá z knížek zalíbí, z e-shopu už to k vám do Vánoc asi nestihnout. Tak vyrazte do knihkupectví a nebo knihovny! :-)

11 komentářů:

  1. A moje knihomilne já teď nad tou krásou dělá ách.. Bílou zimu asi neseženeme, Kouzelný kalendář tedy na presrok pořídíme!! Máte to Veru věru krásnou sbírku. Přeji krásné čtení u šálku čaje až se vrátíte vymrzli s koulovačky a užívejte poklidně dobu předvánoční ☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Saši. I vám krásné sváteční čtení. :-)

      Vymazat
  2. Paní Veroniko, zase žasnu, jak to dokážete pěkně dát do kupy a namotivovat ostatní mamky k nákupu, aspoň tedy mně:o). Taky chválím pěkný čtecí koutek. Některé knihy máme doma a moc rádi v nich čteme (nejvíce tedy Popprovou a obrázkové příběhy), ale některé bych chtěla určitě dokoupit. A všimla jsem si, že máte v knize od Kratochvíla i věnování ;o) ...do Vánoc mám sobě zakázané jít do knihkupectví, protože bych tam vždycky nechala majlant, ale po Vánocích zase neodolám. Když je tolik kvalitních knih, tak člověk těžko odolává...ještě jednou moc díky a užívejte si poslední adventní týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřelé díky, paní Renato. Ano, od pana Kratochvíla máme podepsaných několik knih. :-) Já taky nechávám v knihkupectvích hromady peněz. A je to vidět. :-D I Vám přejeme krásné svátky a vše dobré do nového roku.

      Vymazat
  3. Veru, já bych tak chtěla, abys byla v naší knihovně knihovnicí :-)
    Právě čteme Vánoce pro kočku.
    Krásně si prožijte ten kouzelný vánoční čas.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  4. Veru, kéž bys byla knihovnicí v naší knihovně :-)
    Právě čteme Vánoce pro kočku.
    Krásně si prožijte ten kouzelný vánoční čas.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za super inspirace! Nějak se nemůžu ani rozhodnout, co si z toho vybrat a pořídit.

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím pěkně tento článek není vůbec zbytečný,ba naopak velmi potěšující a inspirativní a vůbec uklidňující že je ještě někdo,kdo má doma tolik knížek o zimě a o Vánocích ;-) Krásný vánoční čas a děkujeme -za krásné přání aj za články.Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný sváteční čas i vám doma. A vše dobré do nového roku a moc děkuji! Veronika

      Vymazat
  7. dobrý den,

    děkuji za spoustu knižní inspirace. Právě zvažuji koupit knihy od Gerdy Muller - chci se tedy zeptat, zda jste kupovala dílčí knihy nebo všechny knihy v boxu..? (váhám nad velikostí knih). Děkuji Lucka

    OdpovědětVymazat