sobota 30. prosince 2017

Co čteme… přinesl nám Ježíšek

To, že jsme knihomolná rodina a že rádi hromadíme a čteme knihy, už víte. I pod stromkem jsme jich našli dost. Třeba vám nějaká cvrnkne o nos a ještě ji pořídíte.



Nejmladší (skoro dvouletý) dostal několik vesměs leporel, ale jak jsem psala TU, největší nadšení vzbudila nabíječka od Albi tužky a trvá to dodnes. Takže knížky si prohlíží a "čte" spíš prostřední tříletá.


Takhle knížka s okénky CO JE TO HOVÍNKO? jí udělala obzvlášť radost, protože na ni pomalu, ale jistě dolehlo "fekální" období a bobky, šišky, čůránky přicházejí na přetřes. Zřejmě připravím samostatný článek "o trusu a trousení" v různých podobách. :-) Ale zpět ke knížce. Je to klasická okýnkovka od Svojtky a je v ní hezky už pro nejmenší děti vysvětlené, co to hovínko vlastně je, kam se poděje, co se dá s hovínkem dělat. Také je tam přehlídka tvarů, barev a velikostí u různých druhů zvířat a vysvětleno, proč je každé hovínko jiné. Jakou barvu má velrybí hovínko? Kdo kadí bobky ve tvaru kostek? Co je to koprolit? Prostě takový "fekál" základ a už se těším na vyšší level. Asi už pomalu vytáhnu ty zvířecí výkaly ze samotvrdnoucí hmoty ve skutečné velikosti, co jsme s nejstarším vyráběli předloni. :-)






A tohle je ovšem nádhera. Krása a nádhera a všechno dohromady. A málem jsme ji doma neměli. Protože kovářova kobyla…, znáte to. Říkala jsem si, koupím ji až před Vánoci, ona bude. A nebyla! Ještě, že mám "knihovnickou známost" přímo v Hostu (díky moc, Evi), uf. Protože o ROK V LESE ilustrovaný Emilií Dziubakovou bych opravdu přijít nechtěla. A děti také ne. Milujeme hledací knížky Rotraut Sussane Berner a tohle je podobné, jen prostě v lese. S padesátkou zvířat na hledání a s dnanácti měsíci v roce. Můžete sledovat proměny jednotlivých měsíců nebo postupně sledovat jednotlivá zvířata. Jak žijí, jestli jsou aktivní v noci nebo ve dne, jestli se ukládají k zimnímu spánku, jak a čím se živí, jestli sbírají, loví nebo se třeba hrabou v odpadcích, Na každý měsíc je barevná dvoustrana, na začátku přehled všech zvířat a na konci navíc hledací bludiště. A také tvrdé stránky, takže nemusíte mít strach půjčit knížku i prťatům. Fakt paráda!







Nejmladší ještě dostal knihu ANIMAL COUNTING (a lift-the-flap book) od Petra Horáčka. Nadevše totiž miluje jeho Animal Opossites a také je to na té knížce dost znát. Tahle sice není pop-up, tedy s "vyskakovacími" zvířátky, ale stránky jsou otvírací a jsou na ních velké obrázky zvířat, takže syn je spokojen. A počítání si užívá prostřední. A mě moc baví, jak jsou ztvárněny zvířecí číslovky. Knihy Petra Horáčka máme rádi všechny. A všichni. Bez rozdílu. Pokud nemáte/neznáte určitě nějakou zkuste. 






Prostřední pod stromečkem našla dvě série knih. Dostala všechny tři knihy ze série životní cyklus od nakladatelství Svojtka. O to, jak se zvířata a rostliny mění a vyvíjejí teď jeví velký zájem, takže tyhle knížky byly jasná volba. V každé z nich jsou popsané dva životní cykly: Z JEHNĚTE OVCE, Z PULCE ŽÁBA a Z VEJCE SLEPICE, ZE SEMÍNKA SLUNEČNICE a Z LARVY VČELA, Z KUKLY MOTÝL. Průvodce jsou opravdu názorné, plné fotografií a reálných obrázků. To se mi na knížkách moc líbí. Žádné nereálné obrázky nebo malůvky. V knížce je i spousta doplňujících informací, světoví rekordmani jednotlivých zvířat/rostlin, cyklus zobrazený přehledně na jedné stránce a také pobídka ke zkoumání nebo průzkumu. 






Druhou sérií nejsou vlastně knihy, ale pracovní sešity z nakladatelství Slovart. Prostřední má různé pracovní listy, doplňovačky a vybarvovačky moc ráda. Vždycky, když nejstarší vyplňuje nějaké svoje pracovní sešity nebo listy, chce hned také nějaké "úkoly". Někdy ji zabaví kartičky z Logica Prima, ale je fajn mít něco v záloze. Zatím ještě nic nevyplnila, protože nejstarší má prázdniny, takže je aktuálně bez úkolů. :-) Na každé stránce je vždy jedna úloha. Úloh jsou čtyři typy - barvení pomocí prstových barev, vybarvování pastelkami nebo dokreslování, vystřihování, lepení samolepek, které jsou součástí knihy.






Nejstarší dostal dva další díly časopisu BUBLIFUK. Ten čte s velkou oblibou. Ostatně jako téměř všechny komiksy. Komiksová revue Bublifuk představuje české komiksové tvůrce a nabízí holkám a klukům od 7 do 12 let deset původních českých komiksů. Editorkou a iniciátorkou celého projektu je Klára Smolíková. Syna moc baví, že do časopisu kreslí hodně různých ilustrátorů, čili jsou tam nejrůznější styly kreseb. Aktuálně už je venku sedmé číslo, takže budeme muset dokoupit. :-)




Další knihou pro nejstaršího byl třetí díl Harryho Pottera VĚZEŇ Z AZKABANU. Ten bohatě ilustrovaný Jimem Kayem. Už třetí rok syn dostává k Vánocům jeden díl. A pak zase celý rok čeká a těší se. :-) První díl jsem předčítala já, druhý jsme četli na střídačku, ale většinou také já a tenhle už si chce přečíst sám. Večer před spaním jednu kapitolu, stejně jako jsme to dělali spolu. Mám radost, ale taky mi to je trochu líto. Tak holt si budu muset ten třetí díl a díly další přečíst sama. Celou sérii znám. Číst jsem jí začala vlastně až docela pozdě. Dlouho jsem ji považovala za komerční bublinu a držela si ji od těla. Ale nedalo mi to. Asi až když vyšel pátý díl, tak jsem se začetla. A pak zhltla všechny vyšlé díly a netrpělivě čekala na ty další. A syn to má stejně, čeká netrpělivě, ale chce si vždycky počkat až na další Vánoce. A já jsem ráda. Ať pomalu roste společně s Harrym. :-)








Další knihou na přání byl druhý díl ZTŘEŠTĚNÉHO DOMU NA STROMĚ - 26 PATER Andyho Griffithse  a Terryho Dentona. První díl četl syn ještě v době, kdy čtení (kromě komiksů) moc nedal a tohle byla vlastně jeho první samostatně přečtená tlustší kniha se souvislým textem. I když ono tam vlastně toho souvislého textu zase tak moc není. Knížka je hodně obrázková a text je i v obrázcích nebo formou komiksových bublin. A je hodně legrační. Syna hodně baví a na druhý díl se moc těšil. A o čem je? Dva malí hrdinové Andy a Terry si staví dům na stromě. Dům, který má nejprve 13 a potom 26 pater. A u toho píší a kreslí knihu a zažívají spoustu klukovských bláznivých dobrodružství. A baví se. A čtenáři s nimi. 






Třetí knížkou, kterou byl syn obdarován je krásná velká kniha POD VODOU, POD ZEMÍ z nakladatelství Host. Knihu napsali a nakreslili Aleksandra a Daniel Mizielinští. Autoři úžasných Map, které máme doma a kolem světa nad nimi cestujeme všichni. V téhle knize se ale necestuje kolem světa, ale dovnitř světa. Z jedné strany se můžete nořit pod zemský povrch, z druhé strany do hlubin oceánů. Knížka je totiž geniálně oboustranná. A setkáte se uprostřed knihy - v zemském jádře. Paráda! Poutavé ilustrace a spousta zajímavých informací. Zase se bavíme. Fascinuje mě, z kolika různých úhlů pohledů se autoři pod povrch dívají a co všechno se lze v knížce dozvědět a kolik detailů objevit. Opravdu krásná kniha!










Každý ze tří dětí našel pod stromkem i nějaký "ptačí" příspěvek. Nejmladší zvukové leporelo pro nejmenší HLASY PTÁKŮ, prostřední zvukovou knížku PTÁCI NAŠICH LESŮ a nejstarší naučné karty 50 PTÁKŮ. A protože o ptačích knihách chystám brzy příspěvek, víc k nim až později.


A společným darem byla jedna velká krabice se spoustou dárků od MEDVĚDA WRR. Tak se totiž jmenuje skvělá knížka Jaromíra Štejnara a Michala Širokého. Knížku teď už můžete koupit normálně v knihkupectví, ale já ji objednávala už někdy v létě na HitHitu. Říkala jsem si, že by to mohl být fajn dárek a je! K super knížce o medvědovi, který zažívá neskutečná dobrodružství přímo v knihách, které čte (už jste taky byli někdy VTAŽENI do děje, ne?) jsem totiž rovnou objednala i další drobnosti. Trička s motivy z knížky pro starší, autentického plyšáka pro nejmenšího (včetně ukousnutého ucha), placky, samolepky, pexeso… Ale ne jen tak ledajaké! To pexeso je šestihranné! Prostřední, která aktuálně na pexesu ujíždí, byla uhranutá. Takové ještě neviděla. A co víc. Všechny tyhle parádní věci přišly v krabici, která hraje v knížce dost důležitou roli. Včetně adresy a červených tkaniček. Pánové autoři to mají všechno promyšlené a celá ta "souprava" je velká paráda.













A ještě jednu krásu velikou jsme objevili pod stromkem. Tentokrát jsme byli obdarování všichni společně. V e-shopu Národního parku Šumava nakupuji celkem často, ale spíš drobnosti. Určovací klíče, poznávací vějíře, omalovánky apod. Všechny jejich věci jsou krásně vymyšlené, udělané, vždycky vzbudí nadšení. Ale tohle, tohle je úplná bomba. Krásný bohatě ilustrovaný kalendář a k tomu fotografická kniha SVĚTEM ŠUMAVSKÉ PŘÍRODY. Obojí je krásné, v knížce je obrovská spousta krásných fotografií, ale ten kalendář je nej. Každý měsíc se věnuje jedné oblasti z přírody. Nejprve názorné obrázky, pod nimi kreslený kvíz. A na další stránce podrobné, ale srozumitelné informace k dané oblasti, informace o tom, co se dá ten který měsíc v přírodě pozorovat a kalendářová okénka. Už se moc těším, až budeme měsíc po měsíci otáčet a studovat. :-) A tomu jsme ještě dostali kvarteto s šumavskou faunou.














A aby těch knížek nebylo málo, dostali dva nejstarší nějaké knihy k Albi tužce Kouzelné čtení. I z těch měly radost. A nejmenší byl nadšen tou nabíječkou, že. :-)


Nejstarší pak dostal ještě několik audioknížek na poslouchání. Poslouchal velmi, velmi rád, ale teď, co intenzivně sám čte, poslouchá o dost méně. Vánoční knížky má přečtené nebo rozečtené a audioknížku začal poslouchat teprve první.


Ani my velcí jsme nepřišli zkrátka. Trochu z recese jsem manželovi nadělila knížku JAK SE CO DĚLÁ od Oldřicha Růžičky. Je to rozkládací knížka se spoustou drobných vložených knížeček s podrobnými informacemi o tom, jak se vyrábí židle, kniha, chleba, tričko, lžíce nebo třeba sklenice. Zaujala manžela i děti. :-) Už ji mám doma docela dlouho, koupila jsem ji normálně v knihkupectví, ale teď jsem ji myslím viděla i v Levných knihách.






I já jsme pod stromkem našla několik knih, ale musím přiznat, že většinu z nich jsem si nadělila sama. :-) A dvě podpořila v době jejich vzniku na HitHitu (Toulky s dětmi v báglu a Andromedu).


Knížky mám zatím spíše prolistované než přečtené, ale už se na všechny moc těším. 








A malé shrnutí na závěr. Zklamaní jsme byli pouze z ptačí knížky Hlasy ptáků, protože baterie vydržely jen do druhého dne do rána a to se s knížkou na Štědrý den jen párkrát píplo. A cena baterií je jako polovina ceny knihy, takže to nás úplně nepotěšilo. Zklamaná jsem trochu i z knížky Rok ve Svatojánu, protože je to takový pelmel všeho možného, od každého trošku, od ničeho pořádně, ale ještě jí dám šanci.

Knížky jsou všechny prohlédnuté, některé přečtené, mnohé několikrát. Nejstarší syn má přečtené vše, u Harryho je asi v půlce. To je informace, pro ty, kteří mají pocit, že to nemůžeme učíst. Je pravda, že mně to bude trvat rozhodně nejdéle. :-)

Knih bylo rozdáno opravdu dost a ještě plná krabice knih čeká schovaná na svou příležitost. Někdo nakupuje boty, jiný kabelky či elektroniku, já knihy. Trochu mánie, přiznávám. Ale tomu se prostě nedá odolat! :-)

20 komentářů:

  1. Souhlasím se vším, nádherně nafoceno, v nadpoloviční většině knih se letos shodujeme, doufám, že tak půjdeme i nadále. Andromedu jsem zatím jen prolistovala.S Rokem ve Svatojánu jsme spokojená, už jsme si nějak na ten jiný styl paní Evy asi zvykla, mě úplně dostala ta obálka a hlavně desky knížky! Harry je srdcovka ♥
    Mě z těchto knih zklamal právě Medvěd Wrr. Čekala jsem od něho o mnoho více. Jistě, má své klady, je zajímavý a navíc se odehrává v "našem" městě, rádi chodíme do kavárny, kde Medvěd vznikal, ale prostě.. ten příběh mi přijde nedotažený..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsme se shodly! Rok ve Svatojánu je krásně udělaná knížka, o tom žádná, ale tak nějak jsem se z ní nic moc nového nedozvěděla. A le to jistě není chyba paní Evy. :-) A i výtce k Medvědovi Wrr rozumím, ale mě nějak chytil. Asi to máme s těma dvěma knížkama přesně obráceně. :-) Vše dobré v novém roce!

      Vymazat
  2. Měli jste pod stromečkem pěknou knižní nadílku :-) ovšem kniha o hovínkách mě dostala, nevím, jestli tuto výukovou literaturu taky nepotřebujeme :-D S tím nákupem knih jsme na tom podobně, u nás ještě knihami zásobuje děti babička, která jako bývalá učitelka je nadšená, že alespoň některá její vnoučata jsou malí knihomilové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě potřebujete! A ještě chystám k tomuhle tématu celý článek. :-) Krásné dny přeji.

      Vymazat
  3. Dobrý poslední den roku,jsem potěšena,že ještě někdo "trpí" knižní mánií ;-) Letos jsem se držela statečně,děti dostaly "osobní" knížky a velký zbytek čeká v krabici na postupné nenápadné vytahování během roku...neboť náš tatínek si též myslí,že dárků máme víc,než dost..ale když ono se těm knížkám tak těžko odolává...U osobnich knížek je prima,že si děti čtou o sobě,ale ve všech pripadech se mně zdá příběh trošku slabší,než u pohádkové klasiky..S kucharkou ze Svatojánu s Vámi naprosto souhlasím-lepší jsou předchozí kuchařky nebo blog.S Harrym jsme ještě nezačali,ale příští rok nás asi navštíví..akorat jsem přemítala,jestli koupit obrázkového nebo to nechat na detske fantazii bez obrázků..ale jak se na ty obrázky dívám,tak asi ten-jsou hodně přesvědčivé.Ajaj, z délky komentáře je vidět, jak moc na knížky "trpím" :-D ale tez se uklidňuju tím že knížky jsou důležitá nadstavba v materiálním světě ;-) Ať se Vám dobře daří v posledním dni stareho roku aj v prvnim dni roku nového a v dalších taky.Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavlo, i já jsem ráda, že v tom nejsme sami. :-) Osobní knížky jsem viděla, ale právě ze stejného důvodu je nepořídila, textově mi bohužel připadají strašně plytké. Ale jinak je to fajn nápad. Harryho určitě! :-) Mějte se krásně, vše dobré v novém roce a příjemné čtení při postupném vytahování knížek. :-)

      Vymazat
  4. Krásná mánie! :-)
    Taky si ji pěstujeme.
    Rok ve Svatojánu je kniha, která v mé knihovně bude mít čestné místo, i přestože jsem se z ní nedozvěděla mnoho nového, ale je krásná a její filozofie je mi blízká.
    Krásné novoroční dny!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že nepěstujeme sami. :-) Ano, Rok ve Svatojánu je bezesporu krásná kniha. Ale přesně jak píšeš, ne mnoho nového. Též přejeme vše dobré do nového roku!

      Vymazat
  5. Veru článek potěšil moji knihomolnou duši i oko ☺️ U nás Ježíšek nadělil taky dost knih(postupně je představím) a ty co představuješ v článku mám zatím v krabici, nejen proto, že muž konstatoval, že jsem měla ještě koupit další knihovnu. Ale i aby něco zbylo na lednové oslavy.. Medvěda Wrr mám na wishlistu-tak si ho zatím pujcime a uvidíme.. Přeji do nového roku nejen lásku, štěstí a hodně zdraví. Ale i spousta čtecích chvil ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bychom potřebovali novou knihovnu. :-) I vám vše dobré do nového roku a kouzelné chvilky ke čtení. :-)

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Holky, pokud je potreba jen nove knihovny, tak to mate jeste dobre. Ja bych potrebovala tak jednu, az dve mistnosti navic.
    Divam se, ze mame vetsina knih u Vas, je i u nas doma :-) Moc se mi libi kalendar ze Sumavy, asi se budu muset rozhoupat k objednavce, kterou porad posouvam, ze priste. Stejne tak jsem resila, ze Roku v lese byla vsude hromada a kdyz jsem sla do obchodu koupit, vsude vyprodan, nastesti se mi jeden vytisk podarilo domu sehnat i bez znamosti a jsem tomu moc rada. Kniha je to opravdu krasna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak místnost snad nepotřebujeme, ale knih je víc než dost. :-) NP Šumava map fakt krajané věci, stojí to za to. Rok v lese bude mít 26. ledna dotisk, takže lze darovat i jako dárek. :-)

      Vymazat
    2. To mistnost navic, abych tam mohla dat tu novou knihovnu potrebuji ja :-D

      Vymazat
  8. Jak se co dela bola dlho jedna z najoblubenejsich knih nasich deti (aj na to teda vyzera), mne sa pacia tie mierne uletene ilustracie, aj ked uznavam,ze pre deti by asi boli fajn viac realisticke. Tie ostatne detske knihy vyzeraju vyborne, len keby boli tie police zvacsovacie (financie tiez ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvětšovací knihovny a peněženky, to je nápad! :-)

      Vymazat
  9. Abych řekla pravdu, tak od té doby, co navštěvuji vaše stránky a vašim podobné, jsem investovala do knih víc jak kdy předtím. Protože jsem zjistila, jaké krásné poklady vycházejí a které ještě doma nemáme. Prostě mě vždy nadchnete a já nemůžu odolat. Ale když pak vidím nadšení dětí a i já se přistihnu, že si dětské knihy prohlížím a kochám se a když děti usnou při rozečteném příběhu, musím si to dočíst, abych věděla, jak to dopadlo ;-) Děkuji za vás...

    OdpovědětVymazat
  10. Přečteno jedním dechem.
    U nás je to asi diagnóza, protože vybírání a nákup knih je moje velká úchylka. Aktuálně pro malou slečnu. Tolik nádhery, že nevím co dřív a už má víc knih než odžitých měsíců. Ale knihy miluje. Kolikrát jí najdu v rohu pokoje, jak si prohlíží všechny svoje knížky a leporela.
    Rok v lese je další na seznamu.
    A Atlas světa, jaký svět neviděl máte také?

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím všechny Peslery :-) Úzasny blog plný inspirace. Nechapu jak to vše zvládáte s tolika detma, jste dobra! Navštívila jsem infocentrum NP Šumava a překvapily mě rozměry nekonecneho kalendare - je gigantický! Momentálně prý čekají na dotisk. To fakt máte doma někde na zdi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My taky zdravíme! Díky moc za chválu, moc si toho vážím. Ano, kalendář je obrovský, ale máme ho pověšený nad schody na chodbě, takže je celkem na očích a navíc ho příležitostně sundáváme a prohlížíme. :-)

      Vymazat