středa 7. února 2018

Kam… do Prahy (nejen) za Josefem Ladou

Ano, za Josefem Ladou jsme se skutečně vydali do Prahy, nikoliv do Hrusic (i když i tam se chystáme). V Praze je totiž do konce března velká výstava Sedmičky Josefa Lady v Tančícím domě. Tentokrát jsme se vypravili s větší skupinkou a měla jsem to bez práce. Jeli jsme totiž se synovým přírodovědným kroužkem Otakárek a vše bylo parádně zorganizované a připravené a nemusela jsem se o nic starat a vymýšlet program. 



Vlastně jsem jen připravila materiály jako obvykle a pracovní listy. Společně s dětmi jsem předem doma vyhrabala všechny knihy, které máme napsané či ilustrované Josefem Ladou, něco málo jsme si i půjčili v knihovně. A byla toho celkem slušná hromádka. Mrkli jsme se na pár pohádek a videí, děti si vzaly nějaké ladovské čtení do vlaku, dcera k tomu nějaké tematické omalovánky, já připravila pracovní listy (najdete je na konci článku) do vlaku i přímo na výstavu a mohlo se vyrazit!





Z nádraží k Tančícímu domu jsme šli pěšky, abychom si mohli prohlédnout nějaké pražské památky. Cestou jsme zvládli Václavské náměstí se sochou svatého Václava i Karlovo náměstí s Novoměstskou radnicí.








Výstavu v Tančícím domě můžeme opravdu vřele doporučit. Pro nejmenší i starší děti i pro dospěláky. Každý si tu totiž najde to své.  







Ti nejstarší tu najdou průřez dílem Josefa Lady, jeho obrazy notoricky známé, méně známé, ale určitě objeví i některé, které nikdy neviděli.













Pro děti jsem připravila hledačku přímo do muzea. Děti měly za úkol najít čtyři obrazy a v nich několik drobností. Přidaly se i některé děti z Otakárku a dokonce i paní učitelky. :-)









A tuhle je zrovna pár těch obrazů, které možná neznáte. Možná byste dokonce vůbec neřekli, že je namaloval Josef Lada.







Na výstavě najdete i spoustu "atrakcí" pro nejmenší. Ať už interaktivní ladovské pexeso, kulisy z různých pohádek (Kaňka do pohádky, Bubáci a hastrmani, Hrátky s čertem…), samotného Josefa Ladu nebo možnost shlédnout nějaké pohádky. 


















Když už budete v Tančícím domě, tak se určitě neopomeňte nechat vyvést výtahem až na vršek na střechu. Až k té kouli na fotografii v úvodu. Je z ní totiž báječný výhled na část Prahy. Uvidíte Vltavu, Hradčany, Patřín Národní divadlo a spoustu dalšího. Opravdu si ten výhled nenechte ujít. Máte-li vstupenku na výstavu, budete mít výstup na vyhlídku zdarma.








Cestou z výstavy jsme ještě shlédli Hradčany na dálku, Národní divadlo, Staroměstské náměstí i Týnský chrám a spoustu dalšího. Zase jsme totiž šli pěšo.















Pokud se budete pohybovat v okolí Mariánského náměstí, určitě se stavte v Městské knihovně podívat se na nekonečný tunel z knih. Je to zážitek!





Na oběd jsme si zašli do veganské a vegetariánské restaurace. Děti z kroužku si totiž zrovna povídají o veganství a vegetariánství, tak aby i nějaká taková jídla ochutnaly. Chutnalo nám moc. Možná i proto, že doma vaříme převážně vegetariánsky a nějaké veganské jídlo je u nás občas také najde, takže jsme zvyklí. :-)



Výlet se moc vydařil a my moc děkujeme ZŠ Přibyslav, kroužku Otakárek a paním učitelkám, že jsme se mohli přidat. V Praze už jsme byli několikrát, ale v rámci projektu o ČR poprvé (a určitě ne naposled), takže si můžeme přidat další krajské (a zároveň hlavní!) město.

Pokud se budete chtít na výstavu Josefa Lady také vypravit, třeba vám přijde vhod pár odkazů, které jsme využili i my:


4 komentáře:

  1. Na výlet nás lákat takhle krásně 🙂 po Ladovsku..děkujeme snad to stihneme.. a Hrusice letos také plánujeme:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Verunko. Na výstavu se chystáme taky!
    Můžu se zeptat v jaké vegetariánské restauraci jste byli? Jsem za každý tip na dobré jídlo v Praze ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vytazte, je to moc fajn! Ona to je vlastně spíš jídelna, ale byli jsme spokojení. A není ani moc drahá. Je to tu: http://www.beas-dhaba.cz/cz/ .

      Vymazat