pátek 28. srpna 2020

Jak na… přírodní barvení

S přírodním barvením jsem se asi jako každé dítě setkala už ve velmi raném dětství. Kdo si jako dítě nezašpinil triko od malin či borůvek nebo kalhoty na kolenech od trávy. A že ty skvrny obvykle držely fest! 😉 Později jsme na tohle téma určitě narazili na skautu, možná jsme něco i prakticky vyzkoušeli, ale víc si nepamatuji. Ale nějak jsem se k tomuhle tématu podvědomě pořád vracela, kdykoliv jsem na něj někde narazila a chtěla si to vyzkoušet.



A letos přišel ten správný čas. Sešly se mi totiž rovnou dvě knihy, které o tématu přírodního barvení (byť okrajově) pojednávají. Každá z těch knih je úplně jiná. První je skvělá kniha Rytmus rodiny o tom, jak zpomalit, trávit a užívat si společně s dětmi čas (nejen venku) v souladu s ročními obdobími a přirozeným rytmem roku. Obsahuje spoustu konkrétních tipů a nápadů na jednotlivé činnosti, mj. i právě přírodní barvení. Druhou knihou je beletristická knížka pro dospívající Hledání modré od Lois Lowryové (o knize je článek TU na blogu). I v ní je přírodní barvení celkem podrobně zmíněno. 



Původní látka, heřmánek květ, řepa, bezinky, heřmánek list,
černý čaj, rooibos, kopřiva, cibule, měsíček, třezalka, jahody.

A tak jsme se do toho pustili. Hlavně s nejstarším, ale i mladší děti se zapojily. Pročetli jsme si, čím vším můžeme barvit a pustili se do toho. V různých zdrojích najdete mnohé sofistikované způsoby jak barvit, mořit, ustalovat, rozjasňovat, ztmavovat apod. Přiznám se, že my jsme použili jen jednu zásadu - a to barvit již několikrát seprané kousky bílé látky stejného typu (nejlépe se hodí třeba staré bílé prostěradlo). Jinak jsme barvu nijak neustalovali, nepoužívali ani ocet ani mořidla. Naším cílem nebylo vytvořit barevně stálou látku a počítali jsme s tím, že některé barvy vyblednou už po pár dnech. Chtěli jsme si vyzkoušet samotné barvení a neměli jsme ambici z obarvených kousků látek dál tvořit, něco šít apod. A hlavně jsme chtěli experimentovat.





Prostě jsme se porozhlédli, které z barvících rostlin máme doma, na zahradě či v nejbližším okolí a vybrali a nasbírali, co se nám líbilo. Něco jsme barvili doma v hrnci na vařiči, něco venku nad ohněm. To je o něco náročnější na přípravu, ale zcela jistě to má o dost větší kouzlo. Postup jsme si v obou případech zvolili jednoduchý. Natrhat nějaké byliny, ovoce apod., dát do kastrůlku s vodou (v případě bobulového ovoce stačí vody jen troška) a vařit společně alespoň hodinu. Čím "tvrdší" je barvící surovina, tím déle je potřeba vařit. Pak jsme jen přecedili a do lázně namočili dva kousky látky. A nechali jsme je vyluhovat. Jeden kousek hodinu, druhý 24 hodin, abychom měli srovnání, že i délka lázně působí na výslednou barvu látky.




Knih o přírodním barvení je několik, mnoho inspirace najdete i na webu. Jen pro prvotní rychlou inspiraci uvádím, co jsme si poznamenali my:
ČERVENÁ - kořen pampelišky, řepa, šípky, ostružiny, ibišek, přeslička rolní
ORANŽOVÁ - slupky z cibule, mrkev, kurkuma
ŽLUTÁ - měsíček, lopuch, celerová nať, čaj, pampeliška
ZELENÁ - špenát, kopřiva, řebříček, šťovík
MODRÁ/PURPUROVÁ - červené zelí, hyacint, kůra z javoru, bezinky, sléz
HNĚDÁ - dubová kůra, květ třezalky, jalovec, čaj, ořechové slupky



Doporučujeme pro začátek použít nějaké osvědčené "barviče" jako je třeba cibule, černý čaj nebo bezinky, abyste vy i děti viděli výsledný báječný efekt. Tyto barvy jsou totiž hodně syté a určitě způsobí výsledné "wau"! A pak zkoušejte a experimentujte. Ne vždy bude sice výsledek podle vašich představ, ale právě to zkoušení má své kouzlo. My jsme se třeba nedočkali výsledné žluté u měsíčku, zelená z kopřivy je hodně světlá, barvy z květů a listů heřmánku jsou téměř totožné, přestože měla být žlutá a světle zelená apod. Ale kouzlo toho objevování a čekání, "co z toho vyleze" je báječné.


Syn má v plánu získané obarvené kousky látky ještě sešít do jakéhosi notýsku - vzorníčku, tak uvidíme, jestli dojde i k realizaci. V každém případě se zdá, že barvit a objevovat budeme dál. A pokud by se vám nechtělo vařit, můžete s rostlinami malovat či vybarvovat rovnou i jen tak.  A i z "rostlinných otisků" si můžete vytvořit barevný vzorník. 



Obrázky vymalované konkrétními částmi příslušných rostlin.

3 komentáře:

  1. Parádní! U nás se barví vlna, kterou pak používám na tkaní pro raný středověk, děti samozřejmě asistují. Látky už máme nějakou dobu také v plánu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za povzbuzeni se do toho pustit. Soulemamu sleduju uz dlouho a je to opravdu inspirativni rodina (jako ta vase, ha :-)). Jen se zeptam, jestli muzete doporucit nejakou konkretni knihu, nejlip v cestine, o prirodnim barveni. Diky. Marie

    OdpovědětVymazat