pondělí 17. září 2018

Jak na… vyjmenovaná slova

Na úvod bych chtěla říct, že žádný osvědčený recept, jak dětem "natlouct" do hlavy vyjmenovaná slova, nemám. A myslím, že ani žádný takový není. Navíc my jsme doma s nejstarším vyjmenovaná slova nikam nenatloukali, dokonce se je ani neučil nazpaměť. Všechna vyjmenovaná slova jsme projeli, povídali si o nich, vysvětlovali si, co znamenají, vymýšleli jsme slova příbuzná. Mým cílem bylo, aby se s nimi seznámil a trochu si je osvojil a postupně víc a víc "zažíval". Což se myslím dařilo a daří. Velká výhoda ovšem je, že syn má celkem dobrý jazykový cit a navíc hodně čte, takže třeba pády nebo právě vyjmenovaná slova, z kterých jsem měla strach, mu nedělají větší potíže. To ovšem neznamená, že v nich nedělá chyby. 😉










Při "osvojování a zažívání" jsme používali několik nejrůznějších pomůcek. Jediné, na čem jsem trvala, aby si syn pomocí nejrůznějších knížek sám sepsal jednotlivá vyjmenovaná slova do svých seznamů, aby je měl při jakékoliv pozdější nejistotě po ruce a mohl do nich nahlédnout. Nepoužívali jsme ovšem klasické učebnice ani jazykové příručky, ale hravé, veselé a nápadité knihy. Každá je trochu jiná a my doporučujeme do všech nahlédnout a vybrat si, co vám bude nejvíc vyhovovat. Vyjmenovaná slova můžete případně zapsat i se slovy příbuznými pomocí myšlenkové mapy. 



SÝKORČINY SYREČKY (Infoa, 2016) se synovi osvědčily právě při sestavování seznamů. Ke každému vyjmenovanému slovu je tu obrázek a věta, v které je slovo vhodně použité. Jsou tu i slova stejně nebo podobně znějící, v kterých by se mohly dělat chyby. U každého písmene je i vtipný obrázek a obsáhlý seznam příbuzných slov. Kniha tedy: "podporuje zapamatování správného tvaru spojením textu s obrázky - popisuje význam jednotlivých vyjmenovaných a příbuzných slov, čímž rozvíjí slovní zásobu - umožňuje různorodou práci s textem a s obrázky k textu - rozlišuje jiné tvary vyjmenovaných slov a slova příbuzná." Syn ji měl ze všech tu zmíněných asi nejraději, přišla mu nejvíce přehledná.











I v knize VÝŘI NESÝČKUJÍ (Portál, 2011) najdete seznam vyjmenovaných slov, slova příbuzná i záludné dvojice. Nejdůležitější tu však jsou ke každému z osmi českých obojetných souhlásek veselé obrázkové povídky. Ty jsou výjimečné tím, že v sobě vždy obsahují všechna vyjmenovaná slova pro určitou hlásku a navíc se hemží spoustou dalších slov s měkkými či tvrdými i/y. Po povídce doprovázené obrázky následuje text povídky s vynechávkami pro doplnění i/y. Texty jsou opravdu veselé a zábavné a syna moc bavily.











Kniha PROČ CHTĚL PTAKOPYSK DO SOLOPISK (Mladá fronta, 2016) je takový skvělý guláš všeho možného. Najdete v ní spoustu vtipných říkanek, povídek, zajímavostí a vyprávění. Všechny texty se sice váží k vyjmenovaným slovům, ale místo vyjmenovaných slov po B budete například cestovat do minulosti, zajedete se podívat do Kobylis na jednu skříň, uděláte dobrý skutek a zkusíte trochu čarovat. Místo vyjmenovaných slov po L budete lízat lízátka. Také poznáte lišaje, má strach, že se moc liší… Textů je v téhle knížce opravdu spousta. A všechny jsou vtipné, mnohé neobvyklé. Musím přiznat, že pro syna byly některé neobvyklé až moc. Takže jsme knihu spíš jen prolistovali a pročetli jen pár textů.










VYJMENOVANÁ ČTENÍ O PŘÍRODĚ (Triton, 2011) nás zase naopak bavila dost. Sice ji syn nepřečetl úplně celou, ale oba jsme se z ní dozvěděli spoustu zajímavého. O přírodě i o vyjmenovaných slovech. Tedy hlavně o té přírodě, ale texty k jednotlivým zvířatům a rostlinám jsou plné barevně zvýrazněných slov, o která malí čtenáři neustále "zakopávají" a tak si je ukládají do paměti. Kapitolek je 42, takže na každý týden školního roku jedna. A nečekejte jen zvířata a rostliny všem dobře známá. Najdete tu sice mývala, sýčka, sysla a další, ale také třeba vyzu nebo kavyl. Kdo ví, co to je? :-) 












Hodně oblíbené je u nás i LOGICO PICCOLO. Teď už ho sice nevyužíváme tak často jako v předškolním věku nebo v první třídě, ale na vyjmenovaná slova se nám hodí pořád. Je to obyčejný rámeček, do kterého se vkládají papírové karty z tvrdého kartonu s nejrůznějšími úkoly. Na každé kartě je vždy deset úkolů označených barevnými puntíky. Barevnost těchto puntíků je shodná s barevností knoflíků v rámečku. Karta se zasune do rámečku a barevné knoflíky se přisouvají ke správné odpovědi. Po vyřešení všech deseti úkolů se karta otočí a porovnají se barvy a správné vyřešení úkolů. Pro mladší děti jsou určené sady karet LOGICO PRIMO, ale prostřední čtyřletá občas vyžaduje i ty "pro starší". 









Dobble je hra u nás oblíbená, takže bylo na milost vzato i dobble s vyjmenovanými slovy a se slovy příbuznými. Hra je sice především postřehová, ale při hraní si lze velmi snadno mnohá slova zapamatovat.







Od Ježpodů máme doma dřevěný box plný vyjmenovaných slov. V krabici je několik dřevěných desek a každá z nich obsahuje vyjmenovaná slova ve formě puzzle a na desce pod každým slovem vygravírovanou signifikantní větu. Při skládání se nejen upevňuje znalost vyjmenovaných slov, ale děti si při vsazení slova do věty lépe zapamatují jeho význam. A ti mladší si trénují motoriku. :-) Krabici jsem kupovala už před nějakou dobou za zaváděcí cenu. Teď ji nějakou dobu nevyužijeme, takže stejně jako LOGICO karty (máte-li vlastní rámeček) můžeme zapůjčit.














Poslední pomůckou, kterou doma hojně využíváme je hra Ypsilonie - Cesta do vyjmenované země. Je to jednoduchá, zábavná hra pro celou rodinu. Putujete pomocí figurek a kostky po hrací desce - kouzelné vyjmenované zemi - prožíváte úžasná dobrodružství, překonáváte nástrahy, shromažďujete byliny, sýčky, žvýkačky či kobylky. A cílem není dojít do domečku, ale splnit zadaný úkol. A k tomu se děti i dospělí zcela mimochodem naučí spousty slov vyjmenovaných a jim příbuzných – aniž o tom ví, a dokonce aniž to chtějí… Hrát mohou i děti, které ještě nečtou. Hra má čtyři verze různé obtížnosti a tu nejlehčí s námi hraje i čerstvě čtyřletá. A jak říkají autorky hry: "Ve hře jsou pouze slova vyjmenovaná a slova jim příbuzná čili pouze slova s ypsilon v kořeni po obojetných souhláskách. Ve vyjmenované zemi Ypsilonii tedy potkáte výra, ale žádnou vířivku. Na farmě Zbyňka Kopýtka je jen sýpka a lýkové výrobky, žádné chlívy nebo vidle. A v hostinci U Syna Přemyslova si dáte výborný smažený sýr…" Slovíčka s Y tak zůstanou "pod kůží" a snadněji se budou vybavovat i mimo hru.











A tohle je třešnička na dortu. Tohle je tak neskutečně skvěle propracovaná lekce na vyjmenovaná slova (navíc venku!), že jen zírám z otevřenou pusou. Lekce byla vytvořená pro web Učíme se venku, kde najdete spoustu další inspirace. K vyjmenovaným slovům si tu můžete stáhnout propracované pracovní listy i metodiku. A potom už stačí jen vyrazit ven a osvojovat si vyjmenovaná slova pohybem či "všemi smysly".

Zdroj: https://ucimesevenku.cz/pribehy-venku/vyjmenovana-slova/

Tipů a odkazů na nejrůznější obrázkové kartičky, obrázkové seznamy, přehledy či procvičovací sešity najdete na internetu spousty. Vybrat si můžete, co se vám a vašim dětem bude nejlépe hodit. Pokud byste ale ještě uvítali pár odkazů ode mě, tady jsou:

On-line procvičování:
Články o tom, jak na vjmenovaná slova:
Pomůcky:
  • hra dobble Vyjmenovaná slova ke stažení
  • básničky k jednotlivým vyjmenovaným slovům na Rádiu Junior
  • vyjmenovaná slova s Dádou Patrasovou, podobně nazpívala vyjmenovaná slova i Jana Rychterová
  • vyjmenovaná slova jednou větou

A jaké jsou vaše osvědčené tipy na vyjmenovaná slova?


-----------------------------------


Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.


2 komentáře:

  1. Nám se osvědčilo, přesunout vyjmenovaná slova do čtvrtého ročníku. Děti jsou vyzrálejší, lépe chápou význam slov, příbuzná slova atd. Věnujeme jim celý školní rok, stejně jako slovním druhům ve třetím ročníku. Dát dětem šanci ucivo zažít a vstřebat, netlačit do nich kvanta pod parou... Za devět let stihnou všechno, co je předepsáno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme to podobně. My jsme se s vyjmenovanými slovy sice seznámili, ale syn je zažívá a vstřebává postupně. Ve třetím ročníku je toho strašně moc a ve čtvrtém skoro samé opakování a nic moc nového, takže je na to určitě prostor a čas. Krásné dny!

      Vymazat