sobota 21. října 2023

DV… 28. října podruhé

AKTUALIZOVANÝ STARŠÍ ČLÁNEK

Jeden článek k 28. říjnu už tu na blogu je. A moc doporučuji na něj také mrknout, protože informace z něj se tu téměř neopakují. Najdete ho na blogu TU, a fakt na něj mrkněte!!! 


V článku najdete především odkazy na knihy. Ty, které jsem minule opomněla nebo jen stručně představila, ale především ty, které letos vyšly úplně nově (nebo teprve vyjdou) a určitě stojí za zmínku. Pokusím se také stručně představit různé projekty, které v souvislosti s výročím vznikly. Na konci článku najdete i odkazy na různá videa či pracovní listy. A sepíšu i pár svých nápadů a myšlenek, co máme v plánu s dětmi postupně realizovat.


Nejprve tedy k těm knihám. I ty pokrývají hodně široké tematické rozpětí. Od těch zaměřených na první republiku či jen osobnost našeho prvního prezidenta až po ty zaměřující se na celé 20. století. Původně jsem měla v plánu knihy rozdělit do několika kategorií, ale některé jich v sobě zahrnují více najednou, takže jen základní zařazení. Nejprve knihy, které pojednávají z historického hlediska o období první republiky či nějak zahrnují celé století. Potom knihy čistě o TGM. Dále historická beletrie pro děti z daného období a nakonec časopisy. 


Nejprve si dovolím přeci jen zopakovet jednu knižní informaci z minulého článku. Pokud hledáte něco ke státním symbolům, tak určitě vřele doporučujeme knihu Martina Velíška MŮJ STÁT (Universum, 2016). Obsahuje neskutečné množství nejrůznějších informací o státních symbolech, o jejich historii v souvislostech, informuje o jejich významu a využití. A navíc zábavnou a zajímavou formou, která je doplněná o vtipné ilustrace Milana Starého. Doporučujeme i stránky Můj stát, které vznikly právě podle téhle knížky. Jsou také plné informací a obrázků, a navíc i odkazů, videí, zvuků a komiksových stripů o státních symbolech. Ke každému k nich je také interaktivní úkol. A pokud by vám symboly nestačily, pořiďte si i pokračování knihy, které se věnuje národním patronům a světcům.














O jednom ze státních symbolů pojednává zbrusu nová kniha KDE DOMOV MŮJ : Příběh hymny (Albatros, 2018), kterou textově i obrazově připravila Aneta Františka Holasová. Samozřejmě i s původním textem Josefa Kajetána Tyla. Knihu jsem v ruce zatím neměla, vyjde až kolem 20. října, ale podle obrázků i podle předchozích autorčiných knih to bude krása převeliká. V knížce se setkáte s broučkem Týlkem, který se vydá na pouť po českých krajích, aby našel to vůbec nejkrásnější místo. Zastaví se u vody, co hučí po lučinách, zaujmou ho i bory šumící po skalinách... A všude ho přesvědčují, že právě našel, co hledá. Týlek si ale nedá říct a putuje až do hlavního města. Teprve uprostřed noci na Vyšehradě zjistí, které místo v Česku je jeho srdci nejbližší. Knížka je pro děti už od čtyř let a bude co číst, prohlížet a u toho si vyprávět. Ke knížce je navíc přiložený i pracovní sešit pro školáky a úkoly vypadají moc zajímavě. Proklepnou znalosti malých školáků z různých stran a v nejrůznějších souvislostech, což se mi moc líbí. Je určen dětem zhruba od devíti let. A co my? My máme doma devítileťáka a čtyřleťačku, takže o to víc se na knížku těšíme!

Za obrázky děkuji nakladatelství Albatros.










O prvních dvou knihách z tohoto cyklu už jsem také informovala v minulém článku. Knihy CESTY DĚTÍ DO STALETÍ autorek Kateřiny Schwabikové a Barbory Botkové (Slovart, 2014, 2015, 2018) srozumitelnou, hravou, čtivou, obrázkovou a opravdu přitažlivou formou informují v prvním díle o některých obdobích naší historie a v díle druhém o některých významných panovnících naší historie. A třetí díl je celý celičký zaměřený na období první republiky. A najdete tu nejen základní historické informace a informace o tehdejších osobnostech, ale také spoustu zajímavého o tom, jak se tehdy žilo, bydlelo, jedlo, jak se lidé oblékali, jak si děti hráli apod. Navíc je tu spousta hříček a zábavných úkolů a také tipů na rodinný výlet. Tahle série nás doma opravdu všechny hodně baví a určitě nebudete zklamaní. 













Tenká brožurka Evy Semotamové je poslední částí desetidílné série Dějiny trochu jinak (Kartografie, 2010). Cyklus pokrývá naše dějiny od dob knížete Václava a zaměřuje se na naše nejvýznamnější panovníky. Díl DOBA PREZIDENTŮ MASARYKA A BENEŠE  přináší stejně jako díly předchozí přehlednou a přitažlivou formou podané informace o první republice. Jak vznikla republika, jak se žilo v rodině TGM, o prvních státních symbolech, o Edvardu Benešovi, zlatých letech, ale také o Baťovi, zemědělství, módě a architektuře. A taky o tom, jak tahle doba skončila. Součástí nikterak obsáhlé, ale všechny základní informace obsahující knížky, je i přehled základních dat a kvíz.









V knížce Lenky Pecharové PO STOPÁCH STALETÉ DÁMY (Portál, 2018) se dozvíte informace nejen o letech první republiky. Takhle knížka totiž přináší pěkně přehledně rok po roce informace z celých sta let existence našeho státu. Ke každému roku tu tedy najdete několik zajímavostí, které se tehdy staly. A jsou to nejen zásadní historické události, ale také události z kultury či sportu, občas tu najdete i různé zajímavosti či kuriozity. Víte, kdy byla vynalezena hra pexeso, kdy začal vycházet komiksový časopis Čtyřlístek či kdo v roce 1971 pronesl na pobřeží Velké Británie "já su tak šťastné…"? Pokud chcete zjistit, co všechno se stalo nejen v roce vašeho narození, určitě si tuhle knihu pořiďte. A klidně ji čtěte od začátku do konce nebo na přeskáčku, podle toho, co vás zrovna zaujme. A nezapomeňte si přečíst všechny dobové vtipy a zodpovědět všechny záludné kvízové otázky! Na stránkách nakladatelství Portál navíc najdete ke knížce pracovní listy a ukázky kvízů










Na dějiny Československa se můžete podívat i trochu netradičně.  V komiksovém zpracování. V knížce Zdeňka Ležáka a Jakuba Duška 100 LET ČESKOSLOVENSKA (Edika, 2018) si připomenete ty nejdůležitější milníky stoleté historie naší republiky. Texty a ilustrace názornou a zábavnou formou mapují po desetiletích vývoj naší země od vzniku až do současnosti. Stručně, přehledně, v neobvyklém zpracování. V knížce najdete jak komiksové příběhy, tak faktografické texty, které uvádějí do širších souvislostí. Na své si tedy přijdou jak ti, kteří raději příběhy, tak "faktografisté". Kniha je momentálně rozebraná, ale možná někde v knihkupectvích seženete. Na začátku listopadu by měl být dotisk.


Zdroj obrázků: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/37936639/100-let-ceskoslovenska-v-komiksu/





Kniha ČESKÉ STOLETÍ (Albatros, 2018) Petra Šulce je plná faktů i zajímavostí z naší historie. Najdete tu něco o euforii během vzniku Československa v roce 1918, zoufalství při okupaci v srpnu 1968 nebo hrdosti po finálovém hokejovém zápase v japonském Naganu v roce 1998. Dozvíte se, proč učil Tomáš Garrigue Masaryk svého otce číst a psát, jak proběhl atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha nebo že se na našem území odehrála jedna z největších dopravních nehod na světě.





Kniha Jiřího Martínka NAŠÍ REPUBLICE JE 100 LET (Fragment, 2018) je podobně koncipovaná jako ta předchozí. I tady najdete vzestupy i pády, prohry i vítězství naší republiky. V kapitolách: historie vzniku státu od roku 1918 do roku 2018 • státní uspořádání • přelomové okamžiky • symboly naší země • hospodářské, kulturní, sportovní a vědecké úspěchy • slavní Češi a Češky … najdete spoustu informací, které by měl každý o své zemi znát a vědět.






Báječná obrazová encyklopedie Renáty Fučíkové a kolektivu DOBRÝCH 100 (Pikola, 2018) nabízí na více než 200 stranách výběr událostí, vynálezů, děl, ale i věcí každodenní potřeby, které měly a mnohdy stále mají na Českou republiku pozitivní dopad. Podporují myšlenku, že máme na co být hrdi, a ukazují, že na historii je možné dívat se i z jiného úhlu pohledu. Co rok, to originální barevná dvoustrana mapující jeden významný prvek. Co desetiletí, to obecnější zamyšlení a vystižení „ducha doby“. Každá dvoustránka je jiná, každou tvořil jiný ilustrátor. Kniha totiž vznikla na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni pod vedením autorky, výtvarnice a pedagožky Renáty Fučíkové. Všechny nás doma moc baví si knihou listovat. 







Knížka Renáty Fučíkové PRAHA V SRDCI (Práh, 2015) je v tomhle seznamu trochu specifická. Není to posledních sto, ale rovnou dvě stě let a není to celé republika, ale "jen" Praha. Ale i tak tu najdete spoustu příběhů, které se v Praze odehrály v době naší "republikové" historie. Prahou pochodovala okupační vojska, v Praze Vinohradech se bojovalo o rozhlas, v Praze Kobylisích byli popravováni čeští vlastenci, v Praze Ruzyni zadržováni disidenti, v Praze byl spáchán atentát na říšského protektora. Najděte si "svůj" rok, najděte si "svou" čtvrť. Knížka jistě není vyčerpávající historická studie, ale je to bezesporu krásné literárně-výtvarné a poučné dílo.








Knihu REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ 1918-39 (NLN, 2018) jsem sice ještě v rukou neměla, ale i tak je mi zřejmé, že to nebude kniha určená pro děti. Zcela jistě ale může být tahle obří knížka, která vyjde koncem října a na jejímž vzniku se podílel mezinárodní kolektiv více než šedesáti autorů, skvělou četbou pro nás dospělé a bohatým obrazovým materiálem pro děti. Na více než tisíci stránkách se totiž nachází velmi bohatý obrazový a fotografický materiál. Takže skvělá nejen na prohlížení! Prozatím můžete mrknout TU.


A teď už něco konkrétnějšího. Pár knih přímo o osobě Tomáše Garrigue Masaryka. 

První z nich je naší oblíbenou několikaletou stálicí. Nejstarší si ji rád prohlíží v průběhu roku při nejrůznějších příležitostech. Renáta Fučíková totiž v knížce TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK (Práh, 2006) prostřednictvím obrazů i textu vystihla vše podstatné. V knize je skvěle a srozumitelně vystižen nejen Masarykův soukromý i společenský život, ale také doba, ve které žil. V knize je téměř dvě stě obrázků, které jsou pevně propojeny s textem, místy připomínají komiks. Přestože kniha vyšla už před více než deseti lety, pro nás tenhle nevšedně zpracovaný životní příběh nevšedního muže žádná jiná kniha dosud nepřekonala.













Kniha Tomáše Němečka TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK OČIMA SLEČNY ALICE A MISTRA VIKTORA (Mladá fronta, 2017) zcela jistě není tak krásně obrazově vybavená jako ta předchozí, ale mladí čtenáři se z ní zábavnou a humornou formou mohou dozvědět mnoho nového o TGM. Knížka vyšla jako třetí díl série o našich slavných osobnostech Velikáni do kapsy (je brožovaná a do kapsy opravdu akorát). Vyšla už např. kniha o Boženě Němcové, Marii Terezii, Janu Husovi či Karlu IV. V každém díle je průvodcem někdo z blízkého okolí dané osobnosti. V případě Masaryka jsou průvodci jeho dcera Alice a básník Viktor Dyk. A protože je knížka psaná skutečně "rozverně", jsou v ní nejen faktografické události z období, kdy Masaryk žil a jeho vlastního života, ale také různé "klípky". Třeba to, že TGM byl jako student pěkné kvítko – provokoval učitele a na školníka vzal jednou dokonce pohrabáč! A že se vedou klepy o tom, kdo byl jeho otec. A že nejdřív zkoušel být zámečníkem (což ho nebavilo) a kovářem (což ho bavilo). Knížka je plná  obrázků, komiksových bublin a různých kvízových otázek. Určitě zaujme!









Poslední masarykovská knížka není úplně pro děti, ale spíš pro dospívají a dospělé. A vlastně nejen tenhle první díl skvělého komiksového cyklu. Ke stoletému výročí se hodí všech devět částí. Ty obsahují devět historických událostí, devět nejdůležitějších rozhovorů v dějinách našeho národa, devět předních českých komiksových tvůrců! Komiksový cyklus ČEŠI sleduje historické období od vzniku Československa (1918) až po okamžik, kdy se Československá republika rozpadá (1992). Každý díl je originálním výtvarným zpracováním jedné klíčové etapy moderních dějin naší země. První díl cyklu Pavla Kosatíka se jmenuje JAK MASARYK VYMYSLEL ČESKOSLOVENSKO (ČT a Mladá fronta, 2013) a v komiksových bublinách popisuje, kterak T. G. Masaryk, Edvard Beneš a M. R. Štefánik za první světové války, v exilu, dokázali společně přesvědčit dohodové státníky, aby podpořili vznik naší republiky. Jak Masaryk, pozdější čs. prezident, dokázal plejádu politiků v čele s americkým prezidentem Wilsonem získat na svou stranu? Jak se stal z intelektuála a vysokoškolského prezidenta nejúspěšnější propagandista své doby? A opravdu zkuste i další díly cyklu, stojí za to. 












Knih Zdeňka Ležáka už jsem tu představila několik a všechny jsou moc dobré. Ne jinak je tomu i ve stostránkové komiksové knížce TGM (Argo, 2018). Komiks sleduje veřejný i soukromý Masarykův život a zaměřuje se na klíčové události, které jej směrovaly k vyvrcholení jeho kariéry coby prvního prezidenta samostatného Československa. Začínáme před jeho narozením a provázíme ho dětstvím, dospíváním i studiemi. Výrazný obrat v Masarykové životě nastává jeho příchodem na pražskou univerzitu v roce 1882, kde se začíná zapojovat do veřejného života. Komiks zmiňuje boje o rukopisy, Hilsnerovu aféru, Masarykův vstup do politiky a konečně i jeho snahy vedoucí k osamostatnění Československa. Významná část komiksu se věnuje působení Masaryka během první světové války a konečně jeho prezidentské éře. V komiksu používá autor prvek vypravěče, samotného Masaryka ve zralém věku, který retrospektivně komentuje svůj život. Tento prvek odkazuje na Čapkovy Hovory s TGM, které jsou významným podkladovým zdrojem části komiksu.





Tahle kniha je trochu podobná té předchozí. Není to ale jen čistý komiks, prolíná se tu souvislý text s komiksem, ale možná se vám kniha TGM (Computer Press, 2018) Amálie Kovářové bude líbit víc než ta předchozí. Kniha Masaryka představuje v roli státníka, ale poodhalí také jeho soukromí. V knize sledujeme, jak se v různých životních etapách vyvíjely Masarykovy názory, postoje a jaké hodnoty zastával. Připomeneme si události, jež zásadně ovlivnily společenské dění před vznikem Československa a kterých byl Masaryk součástí.






A teď ještě také nějaké beletristické knížky. V nich je příběh zasazený do doby, která nás zajímá. Tj. do období kolem roku 1918. 

Kniha JAK MAMINKA VYPRÁVĚLA O 20. STOLETÍ (Radioservis, Verzone, 2018) od Michaely Veteškové tedy zrovna není jen o období první republiky, ale to vůbec nevadí. Pokrývá totiž "osudové osmičky" celého minulého století. Jak název napovídá, nejde o ucelený děj, ale o jednotlivé příběhy, které maminka rozhlasová reportérka zažívá při své práci a vypráví dětem před spaním. Maminka se totiž díky své práci dostává na místa spjatá s historií naší země a dětem pak přibližuje významné historické události. V sedmi reportážních pohádkách autorka představuje milníky českých dějin 20. století – první světovou válku, vznik Československa, mobilizaci, únorový převrat či dění v roce 1968. Všechny příběhy jsou opatřeny "poznámkami pod čarou" a věnují se jak osobnostem, například prezidentům Tomáši G. Masarykovi, Edvardu Benešovi, K. Gottwaldovi, tak událostem, jako je třeba podepsání mnichovské dohody. Hromadu faktografických údajů se z knížky sice nedozvíte, vtipné reportážní pohádky však jistě zaujmou velké i malé.












Musím přiznat, že téhle sérii jsem se celkem dlouho úspěšně bránila. Nevím, jak vy, ale v knižní oblasti snad ještě víc než jinde vyznávám "čeho je moc, toho je příliš". Když knihy od autora vycházejí jako na běžícím páse a jsou to třeba navíc nekonečné série, jsem hodně obezřetná. A knih Veroniky Válkové je už v cyklu Bářin kouzelný atlas celkem osmnáct. Ale protože jsem na ně slyšela celkem dobré čtenářské reakce a tahle je navíc tematická, nakonec jsem to zkusila. A musím říct, není to špatné, přátelé. Nejstarší už přelouskal první tři díly a rozhodně si chce přečíst všechny další. Námět knih je celkem jednoduchý. Dvanáctiletá dívka Bára najde ve starém domě, kam se  rodiči přestěhuje, jakýsi starý atlas. Zjišťuje, že je to atlas historický a navíc kouzelný. Může se pomocí něho dostávat do minulosti a zažívá tam nejrůznější dobrodružství. A tak se podívá třeba do doby Karla IV., k husitům, na dvůr Marie Terezie, k Vikingům či Indiánům a také do roku 1918. Nejsem historik, ale řekla bych, že historické reálie celkem sedí. Navíc autorka každou svou knihu s historiky konzultuje. Takže společně se synem můžeme doporučit. Knížky jsou rozhodně čtivé a čtenáři se z nich dozvědí mnoho nového. A k některým z nich - třeba právě ke knize VZNIK ČSR 1918 - VELEZRADA SE TRESTÁ (Grada, 2018) jsou na stránkách nakladatelství Grada skvělé, obsáhlé pracovní listy a k nim i manuál pro učitele.








Tuhle knihu si určitě nenechte ujít, je totiž skvělá a ne nadarmo získala cenu Magnesia Litera. Kniha Venduly Borůvkové 1918 ANEB JAK JSEM DAL GÓL PŘES CELÉ ČESKOSLOVENSKO (Host, 2018) je jednou z těch, kde příběh "běží" v kulisách první republiky. Příběh kluka, který chtěl „jen hrát fotbal“, je pouze jednou částí knihy. Druhou, souběžnou linii tvoří množství faktů a zajímavostí z velkých dějin i každodenní reality té doby. Je pondělí 28. října. Desetiletý Jenda se těší, že si po škole zahraje s kamarády fotbal. Jenže jeho tatínek, učitel Antonín Vosika, s ním má na odpoledne jiné plány. Zatraceně, zdržení před blížícím se důležitým zápasem si Jenda nemůže dovolit! A to ještě netuší, že tohle zdržení se protáhne na několik let a skončí o tisíc kilometrů dál. Knížka je určená čtenářům od deseti let. A my ji se synem oba vřele doporučujeme!


Za obrázky děkuji nakladatelství Host.




A určitě si nezapomeňte s dětmi přečíst jednu z pohádek Josefa Čapka z knížky POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. Tedy jestli ji v té své máte. Ona tam totiž dost dlouho nesměla být. Pokud nemáte knihu hodně starou nebo relativně novou, pohádku Jak pejsek s kočičkou slavili 28. října tam nenajdete. Ale můžete si ji přečíst třeba TU.





A na závěr dva časopisy, i když tématu stoletého výročí se teď letmo dotkne snad každý. Tady dva dětské, kde je téma zpracováno o něco podrobněji. 

Aktuální číslo časopisu BENJÁMÍNA má podtitul rodinné album a je věnováno stoletému výročí ČSR. Časopis je věnován (nejen) skautský benjamínkům - tj. dětem zhruba od čtyř do šesti let. V časopise najdete spoustu zajímavých námětů a podkladů pro aktivity s dětmi. Jak se žilo před sto lety ve městě a na venkově? Co se jedlo a s čím si tehdy hrály děti? A co vaše rodina před sto lety? Kde žila a kdo do ní patřil? Zkuste si vytvořit rodinné album či rodokmen. Ke každému číslu časopisu existuje obsáhlá a velmi inspirativní metodika plná námětů, tipů a odkazů. Metodiku k tomuto číslu časopisu si můžete stáhnout TU. Určitě doporučujeme nejen tohle číslo BenJáMíny.












Po tomhle časopise už nějakou dobu pokukujeme, předplacený ho ještě nemáme, ale sem tam nějaké to číslo ČASOSTROJE zakoupíme. Jako třeba to aktuální říjnové. Je totiž z části věnované oslavám 100 let republiky a také "osudovým osmičkám". V časopise tedy najdete pět stran k tématu a k tomu ještě navíc plakát "Osudové osmičky". Zajímavé informace, spousta dobových fotografií. Určitě můžeme doporučit. 












AKTIVITY

A před obvyklým závěrečným souhrnem zajímavých odkazů na pracovní listy, videa, akce apod. ještě tedy pár tipů na to, co plánujeme s dětmi (kromě čtení všech těch knih) letos (možná) podnikat:

  • nejstarší si vyrobí poster s informacemi o samotném 28. říjnu 2018, první republice, státních symbolech (jak zpočátku vlastně vypadaly?), TGM apod.






  • součástí posteru je též "frotážová" lípa, coby jeden ze symbolů, frotáž je jednoduchá technika přenášení reliéfního povrchu na papír, v tomto případě jsme frotážovali kůru a listy skutečné lípy
  • kresba portrétu TGM, malbu na téma "jak to vypadalo za první republiky", kresbu československé známky a další výtvarné aktivity


  • nastudovali jsme si oblíbená jídla TGM a jídla, která se vařila v době první republiky, děti už upekly Masarykovo ořechové cukroví a ve vaření a pečení budeme určitě pokračovat, cukroví bylo hned pryč.



  • máme v plánu vyzkoušet psaní brkem a inkoustem
  • budou-li děti chtít, mohou si zkusit vytvořit vlastní vlajku či znak
  • nevím, jestli realizujeme, ale zajímavý je nápad se "stoletou" časovou osou, na kterou se zaznamenávají nejen události, ale třeba i vynálezy apod., nakonec jsme realizovali skvělou venkovní lekci 100 let republiky od Učíme se venku (ke stažení TU)






  • propátrat v knihách, videích, na fotografiích apod. jak se za první republiky žilo, bydlelo, co se jedlo, s čím si děti hrály, co se nosilo apod. (na módní přehlídku asi nebudeme mít dostatek modelů a oblečení, ale je to fajn nápad)
  • samozřejmě se zaměříme i na jednotlivé prezidenty a některé další významné osobnosti (skvěle nám v tom pomůže třeba pexeso osobností od Terezy Podholové (odkaz na fb) nebo třísložkové karty prezidentů
  • plánujeme konečně také vyrobit či ušít nějaké vlaječky do oken, protože pořád ještě nic nemáme, a pokud jste soutěživí, můžete se zapojit do soutěže o rekord v největším počtu vyvěšených vlajek (více info TU)

  • zazpíváme si hymnu, Ach, synku synku a pokusíme se také o písničku Chválím tě, země má od Svěráka a Uhlíře
  • vypátrali jsme u nás v městečku lípy svobody/republiky, zkuste to také, nebo můžete dokonce nějakou takovou lípu vysadit (více TU na webu Lípy republiky a o sázení TU ve skvělém cyklu Minuty z přírody)

  • koupili jsme si krásnou výroční turistickou vizitku
  • navštívili jsme různé tematické akce, kterých je opravdu obrovské množství. A to nejen ve velkých městech, takže zdaleka nemusíte jen do Prahy. U nás v městečku pořádá muzeum výstavu Osudové osmičky a na oslavy se chystá i radnice. V našem okresním městě akce chystá muzeum, knihovna, radnice a další subjekty. A akce v krajském městě snad už ani nespočítám. Takže mějte oči otevřené, určitě na něco narazíte. Některé z výstav jsou přímo ve veřejném prostoru, pod širým nebem, takže o ně můžete dokonce přímo "zakopnout" (třeba TU).





  • nápadů bylo určitě ještě víc, ale teď se mi je nedaří vydolovat, případně ještě doplním a budu moc ráda i za vaše tipy

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

  • Česká televize vybrala ze svého archívu všechny dokumenty ke stoletému výročí a přehledně je uspořádala, najdete je na stránce www.toto100leti.cz
  • webové stránky www.mujstat.cz, kde najdete všechno ke státním symbolům, dále kvízy, komiksové stripy apod. 
  • obrovské množství textů, fotografií, videí, metodických materiálů i pracovních listů (spíše pro studenty a dospělé) na webu moderni-dejiny.cz
  • skvělé stránky Svoboda v odvaze, kde najdete velké množství odkazů na konkrétní knihy, filmy, workshopy a další
  • několik skvělých článků v internetovém magazínu zakatedrou.cz, najdete tu dva články k číselné ose, článek o důležitých událostech posledních sta let a k tomu pracovní listy ke čtení s porozuměním a informativní článek právě k Lípám republiky
  • projekt k výročí nejen se školními dětmi též v magazínu zakatedrou.cz
  • PC hra pro děti na Déčku TGM : Tryskem k republice  
  • návod na výrobu náramku na oslavu republiky

PRACOVNÍ LISTY, MATERIÁLY KE STAŽENÍ
  • báječné stránky se spoustou inspirace na učení venku, lekce ke 100 letům ČSR na webu Učíme se venku
  • pracovní listy a ukázky kvízů ke knize Po stopách staleté dámy najdete TU
  • pracovní listy a manuál pro učitele ke knize Vznik ČSR 1918 Veroniky Válkové najdete TU
  • pracovní listy ke čtení s porozuměním k důležitým událostem posledních sta let TU
  • základní informace a pracovní listy k 28. říjnu TU 
  • třísložkové karty ke státním symbolům si můžete stáhnout u mě TU
  • základní informace o vzniku Československa pro děti najdete TU
  • kvíz 100 let Československa na Rádiu Junior je TU
  • pracovní listy pro mladší i starší děti od Učit nebo neučit najdete TU
  • nejrůznější aktivity a pracovní listy pro předškoláky od Hanky Kropáčkové najdete TU
  • pracovní listy najdete i ve fb skupině Kartičky z naší vesničky TU
  • další pracovní listy najdete u AniMuk TU
  • velké množství materiálů je i na Učitelnici TU

VIDEA

Všech možných odkazů, pracovních listů, videí apod. je určitě mnohem více. Já nabízím jen to, co mi "cvrnklo" o nos, takže budu ráda i za vaše nápady a osvědčené tipy. Ráda  je do článku doplním.
A ještě jednou připomenutí, předchozí článek k tématu najdete TU.


-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

15 komentářů:

  1. Tak to teda smekám, že jste ještě vytvořila takový skvělý a podrobný článek, přiznám se, že jsem už spíše tady očekávala až radostnou novinu :-)
    K historickým tématům se s dětmi dostáváme velmi pomalu, zatím je to hlavně o pravěku, ale všechny náměty si zase uložím a budu čekat na příležitost, děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, on ten článek měl původně být už začátkem října, ale to nějak nevyšlo. Tak jsem ráda, že jsem to stihla alespoň do porodu. :-) A radostná novina snad taky brzy bude. :-)

      Vymazat
  2. Moc děkuji za super nápady, odkazy, ukázky.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem takový systematický typ a navíc knihovnice, takže se ty věci u mě nějak samy seskupují a občas se mi je podaří i udržet v hlavě. :-) A "velké projekty" jsou taková z nouze ctnost. Dřív jsme dělali víc menších, ale zjistila jsem, že nám to takhle vyhovuje víc. Aspoň nemusím z týdne na týden dumat, co budeme dělat. :-) Mějte se krásně!

    OdpovědětVymazat
  4. Obdivuji vás za ty dlouhé články a nápady. Kde na to při 3 dětech berete vůbec čas? Já sama mám při 2 dětech někdy problém poslat alespoň krátký e-mail :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já mám na maily taky problém odpovídat. :-) Ale psaní článků je pro mě relaxace a taky trochu seberealizace (jsem knihovník a informační pracovník, takže "sběr dat" je moje povolání :-) ), takže na to se snažím si čas najít. Krásný podzim!

      Vymazat
  5. Paráda, paráda!!! Děkuju moc za sdílení výborných nápadů. Už jsem podle Vás dost obohatila naši knihovničku a vypadá to, že hned tak nepřestanu :) Ať se Vám dobře daří a podaří :) Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavlo, to jsem ráda, že se vám "tloustne" knihovnička. :-) Vychází spousta skvělých knih. I vám krásné dny přejeme!

      Vymazat
  6. Moc moc děkuji a obdivuji!
    Krásné dny,opatrujte se!

    OdpovědětVymazat
  7. Paní Veroniko, děkuji moc za inspiraci. Máme jí od Vás opravdu hodně :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Veroniko,
    jste neskutečná! Inspiruji se u Vás téměř denně. Moc mi pomáháte. Ráda bych se s Vám nějak, alespoň symbolicky, vyrovnala. Můžeme například poslat pohled, dopis? Moje adresa pro zaslání Vaší adresy: iva.k@email.cz Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, Vy jste milá, moc děkuju. Žádné vyrovnání netřeba, ale za pohled budeme rádi. :-) Píšu mail.

      Vymazat