úterý 24. října 2023

DV kam… na Vyšehrad (nejen) za kněžnou Libuší

STARŠÍ AKTUALIZOVANÝ ČLÁNEK
Na Vyšehradě jsem byli poprvé v roce 2018. Jen se třemi dětmi. Znovu jsme ho navštívili letos v září 2023. Už s dětmi čtyřmi. V článku jsem aktualizovala a doplnila některé informace, doplnila pár fotek. Nově je ke konci článku vložená i hledačka, kterou jsem pro děti připravovala.

Na Vyšehradě jsme byli poprvé, když nejstarší syn začal projekt o dějinách českých zemí. Nově jsme na Vyšehradě byli, když jsme začali nový projekt, a sice putování po památných místech Čech podle knihy MŮJ STÁT - PUTOVÁNÍ ZA PAMÁTNÝMI MÍSTY ČECH (Euromedie, 2023).


Takže jsem něco málo nastudovala, sbalila děti a vydali jsme se vlakem do Prahy. Už poněkolikáté. Všechny pražské výlety nejsou sepsané, ale některé z nich najdete na blogu TU.





A zase vlakem. A děti nám trochu povyrostly. Ale tematická náplň do vlaku byla velmi. podobná. Na fotce je i vyšehradská hledačka, kterou jsem pro děti připravovala přímo "na míru". Ke stažení je na konci článku.



Musím říct, že výlet se poprvé i podruhé báječně vydařil. Celá naše kolona opět budila pozornost a sem tam se mě i někdo ptal, jestli ta díťata patří všechna ke mně. :-) Dvouhodinovou cestu vlakem zvládly všechny děti v pohodě. Je ovšem nutno říct, že musím být dostatečně vybavená a připravená. Knížky a hry jsou samozřejmostí a k tomu je třeba hromada různorodých mlsek (nakrájené ovoce, oříšky, dinosauři, sušené ovoce apod.). Protože ty zabaví spolehlivě.



Na Vyšehrad jsme se vydali ze stejnojmenné stanice metra kolem Kongresového centra. Z Hlavního nádraží jsou to jen tři stanice metrem, nemusí se přestupovat. Navíc je to kousek, takže zvládnou ujít i prťata. Už po cestě potkáte několik lákadel a zajímavostí. Zbyteček brány Špička, kousek dál je INFOcentrum, která naše děti milují, protože je třeba nakoupit turistické vizitky a různé další potřebnosti do jejich turistických deníků. Dvě brány ze 17. století - Táborskou a Leopoldovu. U té druhé doporučuji se zastavit a pokusit se na ní najít co nejvíce zvířat. Pražské věže a brány různými kamennými zvířaty doslova oplývají a ani tady tomu není jinak. Kdo jich najde nejvíc? 


Kousek za branami se už nachází nejstarší dochovaná stavba na Vyšehradě, kaple sv. Martina. Je to největší a zároveň nejstarší dochovaná rotunda v Praze. Pochází z 11. století. Za třicetileté války tu prý byla prachárna, později skladiště a útulek chudiny a až roku 1878 byla vrácena původnímu účelu. Dovnitř jsme se sice nepodívali, i když prohlídku je možné si domluvit, ale zato jsme ji pořádně prozkoumali zvenku. Najdete na venkovním zdivu zazděnou dělovou kouli a původní vchod?





Kousek od rotundy je skvělé dřevěné dětské hřiště "Ze starých bájí a pověstí". A název je více než přiléhavý. Hřiště má totiž podobu staroslovanského hradiště, které doplňují dřevěné sochy bájných postav (praotce Čecha, vojvody Kroka a jeho dcer, Bivoje s kancem, Přemysla...) a pohanských bůžků. Děti se tu vyřádily a vydržely tu celkem dlouho. Hřiště je prostorné a nabízí spoustu míst na prolézání. A také dostatek laviček pro spočinutí unavených rodičů. :-) Navíc je tu hodně stromů, takže stínu je dostatek. Hřiště je ve stejně dobrém stavu jako před pěti lety.







Z hřiště jsme se vydali prozkoumat trochu víc samotný Vyšehrad. Samozřejmě jsme nemohli vynechat Čertův sloup, který se tu nachází od roku 1888 a tvoří ho tři kamenné kusy o délce 160-240 cm. Jejich původ není přesně známý. Teorie tvrdí, že se jedná buď o dávný časoměřič nebo středověký pranýř nebo původní součást románské baziliky sv. Petra z 11.-12. století. Podle pověsti ho na místo upustil vzteklý čert, který se vsadil s knězem a sázku prohrál.


Nejen pověst o Čertově sloupu jsme si přečetli hned vedle v Karlachových sadech.  Protože knížek jsme s sebou měli jako vždy hromadu, bylo z čeho vybírat. Na dece jsme si i odpočinuli a poobědvali. Bylo krásně teplo, takže to bylo pro mě i pro prcky příjemné. 



Kolem Nového děkanství jsme pak šli do Vyšehradských sadů, kde jsme okoukli čtyři velká sousoší Josefa Václava Myslbeka z českých pověstí (Libuše a Přemysl, Ctirad a Šárka, Záboj a Slavoj a Lumír a píseň) a hádali, které je které. A není to teda vůbec jednoduché! Sochy jsou nově zrekonstruované. 







Pak jsme se vydali k bazilice sv. Petra a Pavla. Ta má nyní novogotickou podobu a jsou v ní prý pohřbeni první přemyslovští králové. Má krásně zdobený vstupní portál a věže chrámu představují jednu z dominant Prahy viditelnou z daleka. Se staršími dětmi velmi doporučujeme podívat se dovnitř. Dnešní novogotická úprava Josefa Mockera z roku 1902 v sobě ukrývá bohatě zdobený interiér, zbytky gotického i románského zdiva. 





Je tu i klenotnice s expozicí šperků a vzácných tkanin Vyšehradské kapituly, obsahuje i cenné monstrance, kříže, mešní kalichy, obrazy a také úlomek kosti z lopatky sv. Valentina, patrona všech zamilovaných. Po pravé straně hlavní lodi najdete i slavný a vzácný obraz Panny Marie Dešťové (ovšem jen kopii, originál je v Národní galerii). Chrám (dnes bazilika) sv. Petra a Pavla prožil od svého založení (okolo roku 1070) knížetem Vratislavem II. mnoho přestaveb. V roce 1249 bazilika vyhořela a k výstavbě nového gotického chrámu došlo ve 14. století za císaře Karla IV. Začátkem 18. století byl upraven barokně, později novogoticky. Interiér chrámu je bohatě zdoben secesními nástěnnými malbami. Zdržíte-li se na Vyšehradě déle, uslyšíte hrát 14 zvonů zvonkohry – hraje každou hodinu vždy pár minut před celou několik různých skladeb. Celkem umí zahrát 44 skladeb.






Před kostelem je jeden ze vstupů na vyšehradský hřbitov. Na vyšehradském hřbitově je pochováno více než 600 českých významných osobností. Je tu i známý Slavín. Hřbitov jsme si celý prošli a snažili jsme se najít co nejvíce známých osobností. Přitom jsme si povídali, co o nich víme. S orientací na hřbitově vám může pomoci informační cedule u vstupu. Pro děti to je zajímavé, až fascinující místo. Každý náhrobek je jiný, některé jsou hodně zdobené, doplněné soškami či různými reliéfy. 






Z Vyšehradu je krásná vyhlídka na Vltavu a na Prahu. Skoro ze všech stran. My jsme si Vyšehrad obešli téměř celý, takže jsme měli Prahu jako na dlani. Doporučujeme především vyhlídky od Libušiny lázně (právě někde odtud prý skákal Šemík přes Vltavu) a od Starého purkrabství.





Budete-li mít štěstí, můžete se s dětmi proběhnout po prima labyrintu mezi Starým a Novým probošstvím. Někdo ho namaloval na velké parkoviště, takže je celé k dispozici spíš jen brzy ráno, později večer nebo o víkendu. My jsme měli štěstí. Podaří se vám dostat do středu labyrintu?


My jsme se na Vyšehrad vypravili v září, ještě v ryze letním počasí. Věřím ale, že i na podzim a v zimě tam bude krásně. Vlastně si myslím, že je na Vyšehradě krásně pořád. Mně i dětem se tam líbilo moc a určitě se ještě někdy vrátíme. Na Vyšehradě se zabaví děti menší i větší, nejsou tam davy turistů, je tam spousta zajímavých věcí na malém prostoru, krásné hřiště a parádní výhledy.

A Vyšehrad toho nabízí mnohem víc - muzea, galerii, můžete se podívat dovnitř do rotundy, do kasemat apod. Můžete si objednat i zážitkovou procházku s průvodcem.


A půjdete-li dolů z Vyšehradu po schodech směrem na Výtoň, určitě omrkněte krásné vily, zajděte na prima hřiště (i pro větší děti) a na skvělé gelato a okoukněte limnigraf na nábřeží. Jde o funkční přístroj sloužící k odčítání a zaznamenávání výšky hladiny Vltavy v čase.


Pokud se také rozhodnete Vyšehrad prozkoumat, můžete si s sebou vzít některé z nabízených knih či materiálů nebo mrknout na některé z videí.

KNIHY

Knih, kde je zmíněn Vyšehrad či pověsti, které s Vyšehradem souvisí, je řada. My jsme si vzali některé s sebou, protože mám ráda čtení na místech, "kde se to stalo". Některé jsme pochopitelně nechali doma, i tak byly batohy dost těžké.  Knihy tentokrát nedávám nafocené, protože většinu z nich najdete v článku o pražských knihách TU.

Při prvním výletu jsme měli s sebou obří leporelo PRAHA PRO MALÉ VYPRAVĚČE (Ella a Max, 2017) a kouzelnou Albi knížku STARÉ POVĚSTI ČESKÉ (Albi, 2017) pro ty menší dva. Pro nejstaršího 77 PRAŽSKÝCH LEGEND (Práh, 2006) od Aleny Ježkové a komiksové OBRÁZKY Z ČESKÝCH DĚTIN A POVĚSTÍ (Albatros, 2011). A já jsem měla s sebou S  DĚTMI PRAHOU BEZ NUDY (Portál, 1999), kde je mnoho skvělých tras právě pro rodiče s dětmi. A my jsme si zhruba prošli právě tu vyšehradskou. A ještě jsme s sebou měli i vyšehradskou "hravou kartu". To jsou báječné karty se základními informacemi z mnoha zajímavých míst Prahy a ke každému z nich vždy tři hravé úkoly pro menší i větší děti. Víc informací najdete TU. A hned u vstupu na Vyšehrad si můžete v INFOcentru koupit hezký plán Vyšehradu s mapkou a základními informacemi.





Při druhém výletu jsme s sebou měli opět knihu S DĚTMI PRAHOU BEZ NUDY (Portál, 1999), tentokrát jsme trasu po Vyšehradě obohatili o tipy z knihy HRAVÝ PRŮVODCE PRAHOU (Fragment, 2019). Ohledně pověstí a památných míst nám skvěle posloužily knihy MŮJ STÁT - PUTOVÁNÍ ZA PAMÁTNÝMI MÍSTY ČECH (Euromedia, 2023) a kniha 77 VÝLETŮ PO STOPÁCH STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH (Universum, 2013). Moc prima je i pracovní sešit PRAHOU - VÝLETNÍK A VÝTVORNÍK (Verzone, 2022) zmínka o Vyšehradě je i v knize TO JE PRAHA (Baobab, 2015).





Úplně nově je dvoustránka o Vyšehradě i v knize z edice Kouzelné čtení PUTOVÁNÍ MAGICKOU PRAHOU (Albi, 2023) i se super "mluvicí" mapou.




Doma jsme si na domácí čtení, zkoumání a prohlížení nechali velkou báječnou knihu PRAHA : PODROBNÝ OBRAZOVÝ PRŮVODCE (ATP, 2019) od Tomáše Rygla, rozkládací knihu Lucie Seifertové TAJEMNÁ PRAHA (Petr Prchal, 1999), knížku Ivony Březinové ĎÁSÍK A ĎÁBLÍK (Albatros, 2017) (z té jsme si na cestu okopírovali jen pracovní list o Vyšehradu) a dvě velké knihy o pověstech. Jednu novou krásnou Jiráskovu (ale číst texty s dětmi spíše nedoporučuji) a druhou neméně báječnou od Aleny Ježkové a Renáty Fučíkové.


A Staré pověsti české si nemusíte jen číst, můžete si poslechnout i některou z mnoha audioverzí. Můžete si vybrat z několika interpretů a také si můžete zvolit, zda chcete pověsti Jiráskovy či Ježkové.



ODKAZY a PRACOVNÍ LISTY a VIDEA
  • hledačku, kterou jsem pro děti připravila najdete TU
-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

6 komentářů:

  1. Dekuju, na Vysehrade jsme docela casto, tak je pro nas prochazka proste normalni, ale jednotlive casti neresime a pritom toho je tolik k prozkoumani ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, samotnou mě překvapilo, kolik tam toho na tom kousku je. A to jsme zdaleka neprošli všechno. Takže určitě zkoumejte! :-)

      Vymazat
  2. Měli jste opět skvělý výlet :-) my se taky letos chystáme do Prahy, vzhledem k vzdálenosti tak na tři až čtyři dny, z toho jeden den padne na ZOO a část dalšího na Muzeum Karla Zemana, to už si děti odhlasovaly :-) a víc ještě nevím, tak jsem ráda za inspiraci a zase super materiály nejen pro plánování :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Muzea Karla Zemana se taky chystáme. Jen musím alespoň s nejstarším nakoukat nějaké jeho filmy. On je nevidět, já už zapomněla. :-) A na Vyšehradě je fakt krásně. Skvělé hřiště, výhledy, spousta zajímavostí na malém místě. Když vám zbyde alespoň půlden, vyražte. My jsme poprvé byli v Praze na několik dní a poznávali jsme ji podle knížky Prahou kráčí lev. Dá se číst knížka a paralelně jít po stopách malých hrdinů rovnou v reálu. Syn tehdy asi pětiletý byl nadšený. Mrkněte tu: https://pesleri.blogspot.com/2018/03/jak-na-prahu.html.

      Vymazat
  3. Moc děkuju za zmínění mého článku :-) Vyšehrad miluju a už se těším na další výlet tam. Na Vyšehradě a v okolí jsou hned 3 mise že hry Skryté příběhy, takže máme hned 3 důvody. Děti to moc baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Skrytých příbězích vím, ale ještě jsme s nimi nezačali. Ani nevím proč. Možná proto, že obvykle máme na daných jiný program. Asi budu muset začít mít plánovat a taky využívat už připravené. :-) Taky se na Vyšehrad ještě určitě vrátíme!

      Vymazat