neděle 24. března 2019

DV historie… jak na dinosaury

Ve článku o našem putování pravěkem (TU) jsem slíbila, že tvorům druhohor, tedy dinosaurům, se budu věnovat v samostatném článku. Takže tady je. Nečekejte ale žádné odborné informace. Jsou tu jen tipy na knihy či aktivity, které jsme při našem druhohorním povídání využili.

KNIHY
Knih o dinosaurech vyšlo a stále vychází obrovské množství, takže si můžete vybrat právě tu, která bude vám a vašim dětem sedět nejlépe. My jich máme doma několik, všechny jsem kdysi koupila za pár korun na burze knih v knihovně. Ta úplně vlevo se mi zdá asi nejlepší, je tam spousta zajímavých informací i obrázků.


Knížek ke kouzelné tužce z edice Kouzelné čtení doma moc nemáme, protože zase takový hit to u nás není. Děti si raději čtou s námi, takže si jen občas nějakou půjčíme u nás v knihovně. Jsem strašně ráda, že tu možnost máme. Protože v každé téhle tematické knížce je vždycky dost a dost hezkých obrázků i zajímavých informací, takže na své si přijdou všechny naše děti. Jen doma je prostě mít nemusíme, protože děti se k nim obvykle už nevrací. Knížka DINOSAUŘI  (Albi, 2018) nás sice svými ilustracemi úplně nenadchla, ale informací tam najdete o jednotlivých druzích obrovské množství. A obvyklé kvízy jsou skvělý bonus navíc.








Knížku CO UŽ VÍM O DINOSAURECH (Thovt, 2007) už máme doma nějakou dobu. Kdysi si v ní četl nejstarší, teď už prostřední. Knížka je určená začínajícím čtenářům a text je přizpůsobený věku dítěte velikostí písmen, jednoduchým dějem a srozumitelným jazykem. Navíc jsou klíčová slova textu nahrazena obrázky. Knížka je o Felixovi, který jde se svým dědečkem do muzea. Všude kolem jsou dinosauři jako živí a dědeček umí všechno tak zajímavě vysvětlit. Do příběhu jsou vložené ještě i "naučné" dvoustránky. I na nich je text přizpůsobený menším dětem. 









Pro o něco starší děti je určena knížka z edice První čtení DINOSAUŘI (Thovt, 2008). Obsahuje pět napínavých příběhů a na naučných dvoustránkách nabízí mnoho informací na téma dinosauři. Jaké druhy dinosaurů známe? Jak velký byl největší pravěký obr? Proč již dnes nežijí žádní dinosauři? Syn ji kdysi hodně rád četl, dcera je na ni aktuálně ještě malá.









Takové jednohubky do kabelky či batůžku, na cestu vlakem nebo do čekárny, jsou určené malé sešitky z nakladatelství Triton. Pravěku je věnováno několik z nich, ale možná si vyberete i některá další témata nebo knížečky pohádkové. Stojí pět korun a seznam najdete TU.





V nakladatelství Thovt vyšly v roce 2005 v edici NA STOPĚ PRAVĚKÝM ZÁHADÁM čtyři speciální knihy - Triceratops, Tyranosaurus (ten už myslím není k dostání), Mamut severní a Neandrtálec. Je to trochu kniha (v každé z nich najdete asi čtyřicet stránek pojednávajících o tom kterém tvorovi a hlavně spoustu zajímavostí z oblasti paleontologie), ale děti asi zaujme především možnost, "vykopat" a poskládat si vlastní kostru. Součástí každé knihy jsou repliky kostí, zalité speciální hmotou v podložce, paleontologické nástroje a přehled kostí. U nás mají úspěch.









Nejnovější knihou o dinosaurech je obří DINOSAURIUM (Albatros, 2018) z edice Račte vstoupit do muzea. Najdete v ní neobyčejnou sbírku druhohorních příšer, od miniaturního troodona až po obrovitánského brachiosaura. U  každého z nich je velká celostránková ilustrace a podrobné informace. Dozvíte se i o tom, jak se dinosauři vyvíjeli, proč měli někteří z nich pera a jiní zase šupiny, proč a jak vyhynuli apod.










Informace o dinosaurech najdete i v nejrůznějších časopisech, třeba v Časostroji či časopise ABC.




AKTIVITY
Nejrůznějších aktivit, her a "udělátek" na téma dinosauři najdete dost a dost. Je to oblíbené téma, takže na něj výrobci her a hraček rozhodně nezapomínají. Já bych zmínila jen pár těch méně "komerčních".

Dřevěnou skládačku kostry stegosaura jsme kdysi od někoho dostali a teď skvěle posloužila. Na trénink motoriky a trpělivosti neznám pro starší děti nic lepšího. Drží celkem dobře i nelepená, takže se dá skládat opakovaně a je jich docela dost velký výběr. 






Hry Lucie Ernestové máme doma všechny a hrajeme je rádi. Jsou pro různé věkové kategorie, ale ty na principu "člověče, nezlob se" se dají hrát klidně už se čtyřletými dětmi. A jedna z nich je právě dinosauří. Zvládá v pohodě hrát i prostřední, pravidla nejsou složitá. Hru Putování s dinosaury najdete v souboru 4 DOBRODRUŽNÉ HRY.







BrainBoxy máme doma moc rádi, takže DINOSAUŘI V KOSTCE nemohli chybět. Měli jsme je také půjčené z knihovny. Ovšem zase až tak velké nadšení nakonec nevzbudili, protože jsou určené pro děti od šesti let, takže pro nejstaršího už byla hra moc jednoduchá a prostřední dceru navzájem si hodně podobné obrázky moc nezaujaly. Ale jsou ještě jedny od osmi let výš, tak ty možná ještě zkusíme.




Dcera raději hrála dinosauří DOMINO, které jsem kdysi koupila za pár korun asi v levných knihách. Je na nich pochopitelně jen šest druhů dinosaurů, takže nové druhy děti sice nepoznají, ale hra je fajn. A pokud byste rádi i nějaké dinosauří pexeso, tak čtyři PEXESA zdarma ke stažení najdete TU.



Už jsem tu několikrát psala, že materiály od Juchuuu! máme moc rádi a využíváme je při různých příležitostech. DINOSAUŘI jsou jediní, kteří nám doma chybí! :-) Je to proto, že když měl o dinosaury zájem nejstarší, ještě nebyli k mání a teď nám zatím ještě nedorostl do správného věku další dinosaurolog. Takže čekáme, ale určitě pořídíme. Tyhle fóliové kartičky, které se dají krásně překládat přes sebe a jsou vhodné nejen na lightbox, jsou totiž moc prima.






Foto: http://www.juchuuu.cz/dinosauri/

A jasně, že nesmím zapomenout na figurky. Máme jich velké množství. Ty větší od Schleich, ty menší ze Safari tuby. Ty menší jsou skladnější a mohou s předlohou sloužit jako skvělá přiřazovačka, ty větší jsou zase o hodně víc propracované a můžete si k nim stáhnout či vyrobit třísložkové karty. 


MATERIÁLY
Dinosauřích materiálů najdete obrovské množství i ke stažení. Omalovánky, vyplňovačky, spojovačky a skládačky. 

Dinosauří spojovačky si můžete stáhnout TU. Na těchto stránkách je i spousta dalších dinosauřích aktivit (TU). 





Dinosauří skládačky si můžete stáhnout TU.







Obrovské množství dinosauřích obrázků k vymalování najdete TU. Omalovánky z fotek vám případně můžu poslat mailem, nedaří se mi na internetu najít původní zdroj, ale mám je uložené v počítači.








Tahle přiřazovačka je z obří dinosauří sady pro nejmenší z webu 3dinosaurs. Stáhnout můžete TU.



A několik další odkazů:
  • zdarma ke stažení dinosauří kartičky od Juchuuu! TU
  • čtyři dinosauří úkoly na Dětských stránkách TU
  • pracovní listy o dinosaurech na e-schovce TU
  • pracovní list k druhohorám TU 
  • pracovní listy k dinosaurům TU
  • a pokud by někdo rád ještě dinosauří karty, mám tu dvoje, ráda zašlu na mail, neznám už původní zdroj

VÝLETY
Výletů s dinosauří tematikou můžete podniknout několik. 
  • Brána do pravěku v Pasíčkách - malá, ale moc příjemné venkovní expozice ke geologii a vývoji života na Zemi (víc TU)
  • Trilopark v Praze - skvělá expozice zaměřená na pravěk, součástí dvouhodinové lektorované prohlídky je krátká přednáška a dílničky pro děti (víc TU)
  • Dinoparky různě po republice - my jsme byli ve třech dinoparcích a nejvíce se nám líbilo ve Vyškově, ale už je to pár let, takže aktuálně nevím, jak to tam vypadá

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

3 komentáře:

  1. Dobrý den,
    docela jsem se obávala, že s narozením čtvrtého miminka to u Vás na blogu usne a ono naopak!!! S radostí čtu každý příspěvek a těší mně všechny Vaše tipy a nápady. Přeju Vám dostatek zdraví, síly, nadšení a radosti a vůbec - díky :)Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavlo, moc děkuji! Moc mě to těší a mám z toho radost. A taky je to závazek. :-) Snad se mi podaří psát i dál. Mějte se krásně! Veronika

      Vymazat
  2. Dobrý den, už dlouho se vám chystám poděkovat, jste mi velkou inspirací při domácím vzděláváním svých dětí, Svobodné škole i lesní školce. Kde můžu, všude vás doporučuji:-) Mohla bych poprosit o nějaké materiály k dinosaurech, které zmiňujete? Budu moc ráda. Vlastně díky vašim článkům jedeme s dětmi pěkně od začátku, velký třesk byl fakt hit:-) a teď jsme doputovali přes Vesmír k dinosaurům. Velké díky, opravdu!!! jitka.stribrnik@gmail.com

    OdpovědětVymazat