čtvrtek 5. března 2020

Do Kutné Hory (nejen) za Trnkou

Do Kutné Hory jsme se vydali už podruhé. Vlastně celý den se nesl v duchu "podruhé". Jeden článek o Kutné Hoře už tu je (najdete ho TU), takže budu víceméně stručná. Kutná Hora se stala naším cílem hlavně proto, že si s nejstarším synem v rámci historického projektu povídáme o gotice a snad nikde jinde než v Kutné Hoře tolik gotických památek na celkem malém prostoru nenajdete. A za druhé to byla Trnkova výstava V zahradách imaginace a přidružená dětská herna Zahrada, kterou jsme už kdysi navštívili ve Sladovně v Písku, moc se nám líbila a chtěli jsme znovu. No, a vizuální herna v GASKu je také skvělá, takže i ta byla jedním z našich cílů.



Pro minulou návštěvu v Kutné Hoře jsem připravovala pracovní listy, ale protože v Kutné Hoře je toho opravdu hodně k vidění, ani jsme nestihli všechna zajímavá místa projít. Tak jsem protentokrát vybrala jen památky gotické, listy zkrátila, upravila a připravila jedny jednodušší pro předškolačku (najdete je na konci článku) a vyrazili jsme. Jeli jsme jakou minule vlakem, tentokrát ale se všemi dětmi, protože jsem věděla, že se jim v GASKu bude určitě líbit. Tedy i s mimi a s kočárem. A už přestup z Hlavního nádraží na nádraží Město byl trochu adrenalin. Měli jsme totiž čtyři minuty na přestup a rychlík měl osm minut zpoždění. Osobák na nás sice počkal, ale na rozkoukání, kde je nějaký podchod, nadchod, výtah... nebyl čas, takže bleskový přesun s kočárem pěkně po schodech. Ale zvládli jsme to a pak už jen chvilka nacpaným vlakem a byli jsme v centru. Děti měly mapku s trasou a sedmi vyznačenými gotickými památkami. Přesně uprostřed trasy leží GASK, takže trasa byla rozdělená na dvě části, aby ani pro mladšího syna nebyla moc dlouhá.





Začali jsme kousek od nádraží na Palackého náměstí, kde si syn v infocentru vyzvedl odměnu za vyplněnou hledačku z minula. Pokud se do Kutné Hory vypravíte, můžete využít našich pracovních listů nebo si v některém íčku vyzvednou quest či hledací hru, které jsou plné úkolů a otázek pro děti.







Na Palackého náměstí najdete gotický sloup, jediný pozůstatek prastaré gotické radnice, jen o kousek dál je krásný gotický Kamenný dům a nedaleko od něj i gotická Kamenná kašna. No a pak už je to jen kousek ke skvostu a pýše Kutné Hory, památce zapsané na seznamu UNESCO. Chrám svaté Barbory byl založen kolem roku 1388 jako hornický, což dokládá i jeho zasvěcení patronce havířů sv. Barboře. A je opravdu obrovský,  je 70 m dlouhý, 40 m široký a uvnitř 30 m vysoký. My u něj i uvnitř byli už minule (a určitě návštěvu doporučujeme), takže jsme ho tentokrát jen obhlédli zvenku.







Dál nás naše mapka zavedla ke gotickému Hrádku, kde sídlí hornické muzeum a krásnou úzkou křivolakou Ruthardskou uličkou ke gotickému kostelu sv. Jakuba, který má jednu věž nedostavěnou. A nakonec až k Vlašskému dvoru, kde jsme už minule absolvovali prohlídku vnitřních prostor s povídáním o ražbě pražských grošů za krále Václava II.














Tuhle druhou část procházky městem jsem však absolvovali až poté, co jsme si užili a odpočinuli od chození v GASKu. S dětmi jsme nejprve prošli Trnkovu výstavu V zahradách imaginace, která vznikla k 50. výročí úmrtí Jiřího Trnky a mapuje hlavní tvůrčí oblasti, jimž se Trnka během svého života věnoval a v nichž dosáhl proslulosti doma i v zahraničí, tedy oblast malířství, ilustrace, sochařství, loutkářství a oblast animovaného filmu. My jsme tedy výstavu spíš proběhli než prošli, děti si v rychlosti prohlédly obrázky a loutky, já bych se zdržela i déle, ale nebylo mi přáno. :-) 











Děti totiž pospíchaly do herny, která navazuje na výstavu. A musím říct, že jsem moc ráda, že jsme si předem zjistili, co a jak, protože paní kustodka nám o tom, že ještě můžeme navštívit multimediální instalaci/hernu Zahrada, která na výstavu navazuje a nachází se jiné části rozlehlé galerie, vůbec neřekla. A o vizuální herně také ani slovo, což je škoda, protože je opravdu skvělá a spousta lidí, kteří s dětmi míří jen na Trnku o ní třeba ani neví. Myslím, že každý návštěvník, který do galerie zamíří s dětmi by tohle info měl automaticky dostat. Škoda. 











Výstava děti tedy úplně nezaujala, zato herna o to víc. Ta využívá moderních technologií a dál rozvíjí příběh hlavních hrdinů, klade důraz na interaktivitu a atraktivitu při využití množství animací a audiovizuálních efektů. Nejstarší syn si ji matně pamatuje z Písku, ostatní z fotek, Zahradu mají naposlouchanou, viděli i film, takže se těšily už předem a byly nadšené. V GASKu je toho v herně ještě o něco víc než kdysi ve Sladovně a na svém si přijdou i ti malincí. I nás čerstvě chodíci patnáctiměsíčňák tu lozil, jezdil, objevoval. A že je co objevovat. Podaří ve vám vylákat kocoura ze sudu? Zvládnete rozpohybovat interaktivní stěnu? Podaří se vám provézt kuličku závěsným bludištěm až do konce? Zjistíte, jak se na svět dívají zahradní trpaslíci? A to je jen malinký  střípek z celé herny. Díky moc Markéto a Věrko za milou společnost.











A nakonec vizuální herna. Vrchol návštěvy, protože nejstarší mladším nadšeně líčil a oni se moc těšili. Takže opět lezecí stěna, nejrůznější celostěnné skládačky, z kterých lze skládat různé obrazce, místnost plná barevných pěnových kostek... a další. Zábava na dvě hodiny. Díky Lenko za milou společnost.  







V galerii je i kavárna, tu jsme my ale nenavštívili, sama se čtyřmi dětmi podobná zařízení nerada navštěvuji, ale ve vizuální herně jsou stoly, kde se můžete občerstvit z vlastních zásob. V herně Zahrada to není možné, do výstavních prostor si nelze vzít ani větší zavazadla. 
V galerii se pořádají výstavy především pro dospělé. Pro děti jsou výstavy jen tak jednou za dva roky, pokud tedy chcete spojit návštěvu Kutné Hory i s nějakou speciální výstavou (vizuální herna je otevřena stále), je ten správný čas. Výstava a herna V zahradách imaginace je otevřena ještě do 22. března 2020, tak pokud jste nebyli, vyrazte, stojí to za to. My jsem byli ve všední den po poledni a nikde nebylo moc lidí, vždy jen tak 1-2 rodiny navíc.





A ještě ke stažení výše zmíněné pracovní listy zaměřené na gotické památky:

  • pro 1. stupeň ZŠ najdete TU
  • pro předškoláky a 1. ročník ZŠ TU
  • mapka pro oba pracovní listy je TU

Žádné komentáře:

Okomentovat