pondělí 8. ledna 2024

Jak na… led a mráz

Letošní zima je celkem bohatá na ledové dny i noci, tak jsme si vyzkoušeli několik venkovních i domácích ledových aktivit. Hodně nás inspirovaly nejrůznější tipy na webu Učíme se venku, Jděte ven, v nových brožurách Učíme se venku (TU) nebo ve skvělé knize Svobodná hra (web najdete TU).

Nejprve jsme si o ledu a mraze povídali. Co to vlastně znamená, co je led a mráz? Jak led studí, jak klouže, jakou má/nemá barvu? Při jaké teplotě voda zamrzá, jaké ledové tvary a útvary můžeme v přírodě najít (jinovatka, námraza, ledovka, rampouchy, kroupy...). Co se nám podaří venku objevit? A jak vlastně podobné útvary vznikají? Ledovka vzniká, když prší na zmrzlý povrch země a všechno se obaluje ledem. Když mrzne mlha nebo drobný déšť, vzniká námraza a pokud při zemi mrzne, tvoří se jinovatka. Námrazu si můžete zkusit vyrobit i doma. Vezměte list či větvičku, oroste je a dejte do mrazáku. Za hodinu zase oroste a dejte zpátky. Postupně bude na listu či větvičce vznikat námraza.

Rampouch vzniká zmrznutím vody, která skapává z některých míst, jeho vznik je podmíněn teplotami pod bodem mrazu a stejně jako další typy námraz patří k ozdobám zimy. Můžeme pozorovat rampouchy maličké i obrovské visící ze střech. Můžeme obdivovat průzračnost ledu třpytícího se ve slunci. Můžeme rampouchy porovnávat nebo je i ochutnat. Pokud ulomíme rampouch na konci, kde se vytváří z tajícího sněhu, můžeme na zakřiveném konci pozorovat "ledovou sošku". Co vám připomíná?  



Můžete si vytisknout i nějaké zimní hledačky i v nich několik "ledovek" najdete. Naše zimní výzvy ven od Jděte ven najdete TU, 24 zimních zážitků od Jděte ven je TU,  Winter wonderland hunt je TU.


Nejrůznějších činností, které se dají v mrazivém počasí venku dělat je spousta. Kromě bruslení je u nás nejoblíbenější klouzání na zamrzlých loužích a malých jezírkách na louce. A pak také rozbíjení ledu na rybníce a následné závody, kdo dohodí rozlámaný led dál. Když není na rybníce nasněženo, vydává led parádní svištivý zvuk a skvěle daleko klouže. Fajn příležitost na první povídání o tření. A mrkněte na vykutaný led proti světlu, krása!
 




A pokud chcete s ledem tvořit trochu víc, předpřipravte se dopředu. Barevné ledové hrady, věže a další stavby jsou u našich dětí oblíbené několik let. Mrkněte na předpověď počasí a před mrazivými nocemi nalijte do plastových krabiček různých velikostí obarvenou vodu (my používáme trošku potravinářského barviva, ale dá se použít i krepový papír nebo přírodní barva z řepy, kurkumy apod.) a dejte ven zmrznout. Můžete si vyrobit i barevné ledové koule z balónků. U těch je postup trochu obtížnější, balónek s trochou barvy je totiž třeba navléknout na vodovodní baterii a pevně držet. Budete tedy potřebovat ještě jedny ruce, které vám budou pouštět a zastavovat vodu. A pozor, balónky rády "uskakují" a to je potom barevná voda všude. :-) Pokud máte volný mrazák, můžete dát mrazit i do něj.









O mnoho jednodušší jsou ledové ozdoby. Na výrobu potřebujete jen kulaté ploché plastové nádoby nebo mističky, do kterých umístíte různé přírodniny. My obvykle používáme zbytky vánoční výzdoby a některé ze sušených plodů, které máme zrovna doma (šípky, jablka, arónii, bezinky). Po misky umístíte i očko z provázku, chcete-li věšet, a pak už jen zalijete vodou a necháte zmrznout. Můžete použít i třeba semínka a až ozdoby rozmrznou, budou mít ptáčci co zobat.












Můžete si vyrobit i zamrzlé obrazy na doma. Stačí do ploché krabičky naskládat pár figurek, panáčků či drobných hraček, zalít vodou a nechat zmrznout. Po zmznutí vyklopit z krabičky a dát dětem teplou vodu, sůl, paličku, příborový nůž (podle toho, co vám přijde vhodné) a děti se mohou pokusit osvobodit své hračky z ledového zakletí.
(fotky bohužel nemám, zapomněla jsem fotit, třeba si to ještě zopáknem a budu úspěšnější :-) ) 



Vyzkoušet můžete i ledové svícny. My jsme letos měli jeden z balónku na ledové koule, když děti nevydržely, pohnuly s jednou koulí, která ještě nebyla zcela zmrzlá, voda z prostředka vytekla a zbyla krásná kulatá ledová krusta. Další svícínek vznikl z bábovkové formy a byl dozdobený podobně jako předchozí ozdoby. A poslední je vyrobený z misek. Do větší misky se do půlky nalije voda, do ní se dá menší miska, která se zatíží kameny tak, aby byla zanořená ve vodě. Voda mezi miskami zmrzne a vytvoří další, tentokrát ledovou misku.






Když bude hodně velký mráz, můžete si vyzkoušet nechat zmrznout bubliny. Nám se to letos nepodařilo, loni jsme byli úspěšnější. Lepší než obyčejný saponátový bublifukový roztok je si vytvořit roztok vlastní. Budete na něj potřebovat: 200 ml teplé vody, 35 ml kukuřičného sirupu, 35 ml saponátu na nádobí, 2 polévkové lžíce cukru, Vše se smíchá a strčí na chvíli do mrazáku. Víc informací najdete na konci rozhovoru TU. A bubliny nejlépe zamrzají na přemrzlém plechu.



A pokud byste venku dostali hlad nebo chuť na něco ledového (a rampouchy už jste otestovali), nechte si venku nebo v mrazničce zmrznout tahle báječná zdravá ledová lízátka. K jejich výrobě vám stačí jenom jablíčko.


A ještě jsme vyzkoušeli několik ledových pokusů.

To, že se nemají nádoby s tekutinami, které se dávají do mrazáku, plnit až po okraj, asi víte. A proč to tak je, si můžete ověřit na pokusu. Naplňte nádobu vodou, poznačte si výšku hladiny a dejte zmrznout. O kolik voda změněná v led zvětšila svůj objem? My jsme nechali zmrznout 500 ml vody a objem ledu narostl na 550 ml. Objem se tedy zvýšil cca o jednu desetinu. Zmrzlá voda zvýší svůj objem, led má tedy menší hustotu než voda, je tedy lehčí a plave na vodě. Voda je totiž jediná běžně dostupná látka, která je v pevném skupenství lehčí než v kapalném. 

A pak moc doporučujeme vyzkoušet, co dřív roztaje - led nebo sníh? Dejte nad svíčku kousek ledu a sněhovou kouli a sledujte, co se bude dít. Co první ukápne (tedy začne tát) a zhasí svíčku? A proč?

Můžete vyzkoušet i vliv soli na tání ledu (či sněhu) nebo si pohrát s ledovými kostičkami, kterým posolíte vždy jednu stranu a postupně je lepíte k sobě. Můžete z takových kostek postavit i malé iglú. Slaná voda totiž mrzne při mnohem nižší teplotě než voda obyčejná. Při vysoké koncentraci soli (cca 50 : 50) je to až - 24 stupňů Celsia.

Přemýšlela jsem i o nějaké ryze mrazivé knize, ale nic moc mě nenapadlo. Možná jen Velká kniha sněhu a ledu Štěpánky Sekaninové (Albatros, 2017) nebo moc fajn pohádka z knížky Pohádky Miloše Macourka "O mrazíku, který maloval barvami".




Tak přidávám alespoň nějaké ledové a mrazivé hádanky a pranostiky.

Ze střech visí nanuky pro holky a pro kluky, ale jen když klesá rtuť. Ochutnejte, dobrou chuť! Co je to? (rampouchy)
Když je venku sníh a led, když je venku fujavice, kam se schová prstů pět? Do huňaté ….! (rukavice)
Neví, že se nesluší, štípat lidi do uší? Na okna nám kreslí květy, zasklí louže kolem nás - je to …! (mráz)
Přišel k nám host, spravil nám most. Bez sekery, bez dláta, je přec pevný dost.  (mráz)
Přišel k nám bílý vůl, vypil vody plný důl.  (mráz)

Uhodí-li v listopadu časně mrazy tuhé, brzy zase dobře bude.
Svatý Teodor, mrazy lezou z hor. (9. listopadu)
Kateřina na ledě, Vánoce na blátě. (25. listopadu)
Je-li mráz na prvního prosince, vyschne ne jedna studnice.
Prosinec tiší lednové mrazy.
Svatá Viktorie, obrázky na okna ryje. (23. prosince)
Lepší Vánoce třeskuté, nežli tekuté.
Prosinec-li hladí, leden pak mrazem zraní.
V lednu mráz těší nás.
Jsou-li v lednu na cestách tlusté ledy, podaří se výborné zelí.
Svatý Vigil mosty z ledu zřídil, a když nezřídil, pak je to břídil. (14. ledna)
Svatý Tymotyj ledy láme, nemá-li je, nadělá je. (24. ledna)
V lednu sníh a bláto, v únoru tuhé mrazy za to.

A nezapomeňte si zahrát mrazíkovu honičku (koho mrazík chytí, ten zmrzne a rozmrznou může jen tehdy, když mu další hráč podleze pod rozkročenýma nohama), zazpívat písničku "Bude zima, bude mráz" nebo zarecitovat nějakou básničku.

ZIMNÍ DOPIS
Michal Černík
Přišla zima
po roce,
zmrzlo nebe
v potoce
a bruslemi
po ledu
píší kluci
koledu.

MRÁZ
Pavel Šrut
Co dělají rybky, když zlé mrazy padnou?
Chroupu z ledu střípky -
ale nenachladnou.
Na zádech i na břiše
pod ledem si plavou,
rybář sedí v kožiše,
kroutí nad tím hlavou.

DRŽTE SI UŠI
Milena Lukešová
Už jede
mráz.
Má vousy
mroží
a rozváží
mražené zboží.
Udělá krok -
a jen to
vrzne,
jak
mrzne

TÁNÍ
Michal Černík
Nastražilo
slunce léčky,
sněhu už je
na kraječky
a rampouchy
pod okapy
říkají si
kapy, kapy.

TICHÁ VODA
Karel Vůjtek
Táto, co je tichá voda? 
Nevíš? To se voda schová 
do sněhu a do ledu.
Oblékni si kožíšek
a já tě k ní dovedu.

MRAZY
Miroslav Florian
Vrány a havrani,
co máte k snídani?
Vítr se sněhem,
vítr na pláni!
Vrány a havrani,
co máte k obědu?
Drn, zmrzlý drn, střep ledu!
Vrány a havrani -
a večer, propána?
Ohřejeme si,
co zbyde od rána!

MRÁZ
Václav Fischer
Chodívá tiše jako dech,
za nocí píše po oknech
pro děti tajuplný vzkaz:
Po roce přišel jsem k vám zas.
Chodí tiše jako stín,
kožíšek jak hermelín
a štětcem na sklo v zimním čase
maluje květy v plné kráse.

Jak už jsem psala v úvodu, hodně nás inspirovaly nejrůznější tipy na webu Učíme se venku a webu Jděte ven a moc doporučuji oba weby navštívit!

Žádné komentáře:

Okomentovat