úterý 5. března 2024

DV… jak na jarní květiny

Jarní květiny jsou stejně jako pupeny či semínka (víc v článcích TU a TU) další fascinující jarní téma. Skvělé pro poznávání, pozorování a zkoumání s dětmi venku i doma. Ale pokud nechcete, nemusíte dělat nic z toho, můžete se jen procházet venku, po zahradě, nakukovat do okolních zahrad, projít se po parku nebo lese, hledat jarní květiny a kochat se! Užívat si tu fascinující krásu venku, kdy z šedého či hnědého podkladu vykukuje tolik barevných hlaviček. 

Připravte se předem a mrkněte, co asi můžete cestou potkat, jarních květin opravdu není moc, abyste věděli, jak se co jmenuje, až se děti budou ptát (jednoduchý přehled je třeba TU). Nebo si s sebou vezměte nějakého pomocníka (viz dále v článku) a poznávejte s dětmi společně rovnou na místě. Parádní je také sledovat, jaké druhy a kdy postupně venku objevíte. Které rostliny rozvétají nejdříve?





INFORMACE

A nebo si můžete o prvních jarních květech povídat. Objevovat proč rostou a vykvétají tak brzy, mnohé z nich ještě na sněhu. Je totiž hned několik důvodů, proč se objevují tak brzičko Musí totiž stihnout vykvést dřív, než se na stromech objeví listy a místa, kde tyhle květiny rostou, zastíní. Kvetou proto velmi krátce. Vyrážejí tak brzy také proto, že mají před ostatními rostlinami "náskok" v podobě cibulí nebo hlízek. Objeví se obvykle jen malé listy (podběl dokonce "vystrkuje" listy až po odkvětu), rychle se objeví květy, rostlina nashromáždí zásoby cukrů v podzemních orgánech a to co je nad zemí, v přítmí lesa postupně uschne. Přes léto jen pomalu dozrávají semena a už se neobjevují nové listy, setkáváme se tak pouze se zbytky jejich zežloutlých listů. Tím, že rostlina vykvétá tak brzy, si také zajistí zájem opylovačů. Ještě nekvetou stromy, takže většina opylovačů se soustředí právě na jarní květiny. Je pro ně však celkem obtížné "trefit" se do doby, kdy už jsou opylovači venku. Rostliny reagují na teplotu a vlhkost a podle nich načasují rašení a kvetení. Ne vždy jsou však úspěšné. Synchronizace s jejich opylovači je pro ně zásadní, protože několikadenní zpoždění či urychlení pro ně má osudové následky. Vědci zabývající se změnou klimatu upozorňují na to, že případy nevhodného načasování jsou čím dál častější, což bohužel přináší velké nebezpečí pro přežití populace rostlin i jejich opylovačů.

Můžete se dětí i ptát, proč si myslí, že velká část těch časně jarních rostlin je jedovatá? Třeba sněženka, bledule, sasanka, hyacint, orsej či narcis. Je to proto, aby se chránily proti býložravcům, kteří brzy na jaře vyhledávají první zelenou potravu a tyto rostliny by tak byly jejich jasným cílem. Ty, které rostou o něco později, jsou naopak jedlé, chutné, některé i léčivé. Takže je skvělá příležitost některé z nich ochutnat či si z nich něco uvařit. Pamatujte však na indiánské pravidlo sedmi, tj. sedmkrát počítej a až osmý květ utrhni. Dejte šanci i opylovačům a samotným rostlinám, aby měly možnost se vysemenit. Víc o vaření s bylinkami najdete ve článku TU.

A jaké barvy květů se mezi jarními rostlinami vyskytují nejvíce a proč? Jejich květy jsou nejčastěji zbarveny bíle, žlutě či fialově. Souvisí to se způsobem, jakým vnímají barvy jejich opylovači. Hmyz má jiné zrakové receptory než my lidé, vnímá barvy zcela jinak (třeba fialovou vnímají jako tři odlišné barvy či bílou vidí barevně). U našich původních druhů nenajdeme ani jeden s červenou barvou květů zřejmě proto, že červenou barvu vidí náš nejhojnější opylovač včela medonosná nevýrazně, asi tak jako my vnímáme šedou.

Při svých průzkumech a výpravách můžete také zkoumat, čím se jednotlivé jarní rostliny podobají a co mají společného (do jaké patří čeledi?, jakou mají barvu?, jsou léčivé?, chráněné?, jedovaté?, mají nějaké podzemní orgány?, kdo je opyluje?). Můžete společně s dětmi prozkoumat, kde se těmto rostlinám nejvíce daří. Jsou to místa suchá či vlhká? V lesích jehličnatých nebo listnatých? Nejvíce jarních rostlin najdete zejména ve vlhkých humózních listnatých lesích v údolí řek a potoků, ale jistě se vám poštěstí je v menším množství objevit i jinde. 

POKUSY

S dětmi můžete vyzkoušet i nejrůznější pokusy. Venku můžete pomocí malého štětečku a bílého papíru, na který si pomocí štětečku přenesete pyl z různých květů zjistit, zda mají všechny květiny žlutý pyl. Když si na zahradě natrháte několik bledulí či sněženek (pozor! netrháme je v přírodě, jsou chráněné) můžete doma pomocí potravinářského barviva rozmíchaného ve vodě vyzkoušet vzlínání vody. Opravdu se voda z půdy dostane až do květů? 



MATERIÁLY

Se starším synem jsme si na tohle téma povídali už kdysi, s mladšími teď, ale ani jednou jsem nemusela nic moc vymýšlet, protože Učíme se venku mají dvě parádní lekce na toto téma (a spoustu dalších). TADY je lekce Jaro kvete, kde můžete sledovat a zkoumat jarní květiny i lekce Proč kvetou tak brzy?, díky které děti odhalí, proč to tak je a čím je to způsobeno. U obou lekcí najdete bohatou zásobu pracovních listů

Vřele doporučujeme také nové  pexeso od Little Bears PRVNÍ JARNÍ KVĚTINY. Na kartičkách najdete dvacítku nejznámějších jarních květin. U každé jsou i piktogramy, jestli je rostlina léčivá, chráněná, jedovatá či nepůvodní. Je moc pěkné, obrázky jsou skvěle realistické. Ale to není všechno. K pexesu totiž dostanete i parádní plakát se zajímavostmi o daných rostlinách, vše je navíc v praktickém látkovém pytlíku. A to pořád není všechno, po objednání pexesa vám zdarma přijdou do mailu ještě omalovánky plné pohádkových postav a jarních rostlinek. V e-shopu najdete také pohlednice s jarními kytičkami, k dispozici jsou i parádní pracovní listy pro předškoláky, školáky a omalovánky navrch. Víc najdete TU.







My jsme ještě hodně pracovali s třísložkovými kartami, které jsem kdysi dětem vyrobila (ke stažení TU), dětem se velmi líbila i práce s materiálem Jarní květiny (jedná se o sadu omalovánek, přiřazování názvů a fotek k obrázkům a hádanek), najdete ho TU, bohužel neznám autora, kdyby někdo věděl, ráda doplním. Používali jsme i jarně-kytičkové pracovní listy od Tvořivé packy, najdete je TU. Odkazy na další materiály jsou i na konci článku. 








TVOŘENÍ

Zkuste vzít pastelky a barvy ven a kreslit a malovat rovnou venku. Podklad si můžete udělat přímo čerstvě vyrašenou zelenou trávou a potom rozfoukávat ředěné tempery, kreslit pastelkami, malovat vodovkami, obtiskávat tulipány vidličkou, nalepovat sněženky z malých čtverečků bílého papíru, kterým ohnete růžky… Možností je spousta.


Někdo se obalů na vajíčka “bojí”, my je běžně pro tvoření používáme (můžete je nechat přejít teplem v troubě, ale pozor, hlídejte je!), ale na tvoření s nejmenšími to asi úplně není.  Tentokrát vznikly jarní květiny. Z velkých plat jsou kytičky lepené na kartonu (stonky a listy také z obalů na vejce nebo ze srolovaných pruhů krepáku), tulipány a narcisy ve váze jsou z obalů na deset vajec. Stačí jen natrhat na jednotlivé “kalíšky”, obstřihnout na požadovaný tvar, nabarvit a pak lepit herkulesem na podklad nebo tavnou pistolí na chlupaté drátky. Ty ve váze jsou jako živé.









Vyzkoušet můžete i koláž. My vždycky když něco malujeme temperami, rozetřeme zbytky z palety na bílé čtvrtky. Barevné “temperové” čtvrtky pak využíváme na nejrůznější koláže. Ty jsou potom “plastičtější” než z obyčejných barevných papírů. Děti si vybraly květiny, nakreslily obrysy, vystřihly, nalepily. Taky jsem si to vyzkoušela a poskládat vše tak, aby květiny vypadaly “jako živé” není úplně jednoduché. Vyzkoušejte! :-)





I s menšími můžete vyrobit jarní barevné květiny z koleček z barevných papírů. Poradí je vyrobené ze zapouštěného krepového papíru (stačí krepák natrhat, rozložit na čtvrtku, postříkat vodou z rozprašovače a chvilku počkat). Barevná kolečka se lepí různě na sebe a dokreslí černým fixem.






KNIHY

Knihu nebo spíše brožurku o jarních květinách jsem objevila jen jednu, její součástí je také pexeso. Tenká brožurka KVĚTINY ČASNÉHO JARA je tak akorát do batůžku na časně jarní výlety. Najdete tu většinu běžných druhů i druhy vzácné.



Doma máme moc rádi knížky Markéty Kotkové. Taková krása, něha, jemnost… K jaru se nejvíc hodí knížka V KOUZELNÉ ZAHRÁDCE. Je sice o celém roce, ale jara si tam užijete do sytosti. Knížka je plná básniček a nádherných obrázků. A mezi stránkami je sem tam zamíchaná i obrazová "encyklopedie" v podobě barevných dvoulistů. S mladšími dětmi už ji máme celou prohlédnutou a jaro pečlivě nastudované a hlídáme, co z knížky uvidíme i venku. Moc doporučujeme i knížku VYROSTLA TU KYTIČKA sester Kotkových, právě probíhá na HitHitu kampaň na podporu druhého vydání. Nejsou v ní sice jen kvítka jarní, zase ji ale můžete využít i v průběhu léta.


Moc doporučujeme i tenhle prastarý atlas od autorů Pilát/Ušák. Máme ho doma snad od mých gymnaziálních let, kdy jsme podle něj jeli ve škole poznávačku a slouží nám skvěle pořád.




Moc prima jsou také tyhle dvě knížky. Tedy spíš jedna brožura a jedny pracovní a metodické listy. Čerpám z nich hodně tipů i informací.



Můžete mrknout i na nějaká videa. My vřele doporučujeme časosběrné video růstu (nejen) jarních kytiček, které najdete TU. Doporučujeme kouknout i na videa v rámci ČT edu, která najdete TU. Jedno video je v rámci pořadu UčíTelka a jsou k němu i pracovní listy. Další video najdete TU

A taky si nezapomeňte zazpívat. Třeba písničku od Svěráka/Uhlíře Jaro dělá pokusy, vystrkuje krokusy nebo Sněženky či Jaro už je tu od Hradišťanu. Poslechnout si je můžete TU a TU a TU.


ODKAZY
  • materiály na webu Učíme se venku TU
  • pexeso Jarní květiny od Little Bears (doporučujeme v sadě s pracovními listy) TU
  • omalovánka od časopisu Ahoj divočino! TU
  • třísložkové karty bylinek a jarních květin na webu rustspolecne.cz, třísložkové karty, které jsem vytvářela já najdete TU
  • obrovské množství materiálů k jarním květinám najdete na Učitelnici TU
  • obrovské množství materiálů k jarním květinám najdete na eSchovce TU
  • jarní výukové materiály od PDFknihovny TU
  • brevíř bylin na webu Vojenských lesů a statků ČR
  • skvělé pracovní listy ke knížce Jiřího Dvořáka a Alžběty Skálové Rostlinopis
  • skvělé materiály Jarní květiny (bohužel neznám zdroj ani autora, pokud  znáte, budu moc ráda, abych mohla doplnit)
  • aktivity pro nejmenší na téma jarní kvítky (omalovánky, přiřazování, pexeso…) na webu nasedeticky.sk 
  • kartičky s obrázky jarních květin najdete TU
  • kvíz Jarní květiny je TU
  • jarní květinovou hledačku od časopisu Ahoj divočino TU

-----------------------------------

Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

3 komentáře:

  1. Milá Veroniko, opět velké díky za krásně zpracované téma. Komentuji se zpožděním, ale díky Vám jsme naše průběžné pozorování kytiček stihli doplnit o pokus, na který jsem se sice chystala, ale na bílé odkvétající snežence bylo zbarvení a rozvod vody do květu vidět nejlépe. A text o barvách jarních květin mě osobně pohladil po duši. Nad fialovou i bílou jsem se zamýšlela tolikrát. A nikdy mě nenapadlo dohledávat. Tak teď už vím ;-) Díky! Užívejte pravého aprílového počasí. D.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat