pátek 26. srpna 2022

DV... jak na netopýry

Tenhle článek už píšu od srpna, kdy se koná Noc netopýrů. Vlastně možná už od loňského srpna. Tak na Noc netopýrů si můžete "počíhat" až příští rok, ale s Halloweenem se netopýří téma také trochu pojí, tak třeba se vám bude netopýří článek hodit i teď. My si obvykle povídáme, čteme, tvoříme, děti vyplňují nějaké pracovní listy, zkrátka jako obvykle. Tak sdílím pár našich tipů. 

Mnohem spíše však doporučuji věnovat se netopýrům právě koncem sprna či začátkem září, kdy se právě koná ona Netopýří noc. Neboli Mezinárodní den pro netopýry, Evropská noc pro netopýry nebo jak jinak chcete, je den a noc, které jsou věnovány netopýrům, jejich ochraně, osvětě. Od poloviny srpna až do poloviny září se totiž koná velké množství nejrůznějších netopýřích akcí pro veřejnost. Seznam všech netopýřích akcí najdete TU.  

PRACOVNÍ LISTY a VIDEA

Informace jsme tentokrát čerpali hlavně z videí. Video a pracovní listy pro mladší děti, tipy na hry najdete na webu Hurvínek v přírodě TU (můžete si také stáhnout parádního netopýra na vystřižení). Fajn video je i na Déčku S Hubertem do lesa, k tomu jsou na stránkách i samostatná videa o jednotlivých zvířatech, omalovánky a hra Hubertův rok TU. Moc prima je i video Příběh ze záchranné stanice o záchraně netopýrů TU a video o zimním spánku, kde jsou zmíněni i netopýři, na webu ČtEdu TU (k videu jsou ke stažení i pracovní listy).

Obsáhlé netopýří pracovní listy pro starší i mladší děti (doporučujeme především Netopýří sešit), netopýří geocaching na hradech, náměty na hry a tvoření a spoustu dalšího najdete na webu České společnosti pro ochranu netopýrů TU. Pracovní listy pro starší děti jsou i k srpnové netopýří stránce skvělého kalendáře Světem šumavské přírody TU, ještě o něco rozsáhlejší jsou TU. Další zajímavé informace najdete na webu Na půdě, tam to žije! TU. Najdete tam i nápady na aktivity (pozorování, pokusy, tvoření). Pracovní listy pro nejmenší najdete na stránce Šakalí aktivity TU.







KNIHY

S knížkami jsme protentokrát pracovali trochu jinak. Dětem jsem shromáždila knížky, u kterých jsem věděla, že se v nich netopýři vyskytují a děti měly najít, kde přesně se v knížkách o netopýrech píše (díky za tip na aktivitu Cácorky z Polánky). Aby mohl vyhledávat i nejmladší, byla k dispozici i leporela, kde sice nejsou žádné informace, ale netopýry v nich přeci jen najít jde. Pročetli jsme si pár informací, prohlédli si obrázky.



Nejvíc informací jsme jako vždy získali ve skvělém časopise Ahoj divočino (je to podzimní číslo, 2020), informace tu jsou celkem podrobné, ale srozumitelně a zajímavě podané. Netopýrům jsou tu věnovány čtyři dvoustránky. Dozvíte se tu o tom, jak netopýři vidí ušima, jak vypadá netopýří rok, jaké u nás žijí druhy netopýrů, kde se netopýří skrývají i o netopýrech a dalších podobných druzích jinde ve světě. 





V příloze najdete i několik druhů netopýrů k vystřižení. Můžete si z nich doma udělat třeba netopýří girlandu.


Pro starší děti najdete dva netopýří příběhy v knize Moniky Kudelové VYJMENOVANÉ PŘÍBĚHY (Thovt, 2020), oba příběhy slouží k procvičení pravopisu. Poslechnout si můžete i pravopisnou písničku O pyšném netopýrovi od Jany Richterové TU. A na UčíTelka je jedna lekce práce s netopýřím textem, sice je to pro třeťáky, ale klidně můžete vyzkoušet i s menšími dětmi, lekci najdete TU.



Vřele doporučujeme i kalendář Světem šumavské přírody, kde jsou netopýrům věnovány dvě obří stránky. Najdete tam nejen obrázky, ale i spoustu informací a tipů na aktivity. 


Někde jsem zaznamenala i knížku NETOPÝŘÍ CHMÝŘÍ Veroniky Komorousové a Martiny Iblové (2016), ale v ruce jsem ji neměla. Pokud na ni někde natrefíte, pracovní listy k ní jsou TU. A nafotila jsem vám dvě strany z Matějovy loňské prezentace o ohrožených zvířatech, kde byl i netopýr.



TVOŘENÍ

A samozřejmě jsme i tvořili. Jednodušší jsou netopýři z ruliček od toaletního papíru. Můžete je libovolné variovat. Třeba s nožkami z chlupatých drátků na pověšení, s kouskem kožešiny na bříšku, ruličky můžete namalovat temperou, oblepit barevným papírem nebo látkou.






Netopýry můžete i lehce poskládat jako origami. Jednoduchý návod najdete třeba TU.


Netopýry jsme i malovali. Netopýry "na měsíci" zvládnou i mladší děti. Na čtverec černé čtvrtky se přes šablonu natupuje zmačkaným alobalem bílou temperou velký měsíc. Po zaschnutí se na měsíc nalepí netopýři vystřižení ze zbytku černé čtvrtky a je hotovo. 




A tady jsou podzimní netopýři. Na vlhkou čtvrtku se rozpijí anilinové barvy a po zaschnutí se namaluje černou temperou tělíčko netopýra. To se doplní křídly obtisknutými pomocí javorových listů. 



A nakonec netopýři ze starých lžic. Stačí konec lžíce ohnout, aby se netopýr dal zavěsit, natřít černou akrylovou barvou, doplnit křídla a uši z pěnovky a nakreslit bílou lihovkou obličej. 





VENKU

Venku jsme si zahráli netopýří hry, které jsou uvedené v Hurvínkovi a na netopýřích stránkách (odkazy výše), popř. v šumavském kalendáři. Hledačku, co netopýr jí, netopýří honičku, zkusili jsme se pověsit jako netopýři, vyrobili jsme netopýra z přírodnin a vyzkoušeli netopýří stínohru.






--------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

1 komentář:

  1. To sú krásne nápady. Som nadšená napr. z tých netopierov z ruličiek zavesených na nožičkách z chlpatých drôtikov.

    A "paření" netopiera v Matejovej prezentácii ma zamestnalo na dosť dlhý čas - kým som pochopila, že sa "na podzim" neparia, ale pária. :-D

    OdpovědětVymazat