pátek 22. března 2024

Jak na… velikonoční přání podruhé

Jak jsem psala už loni, velikonoční přání podobně jako ta vánoční tvoříme a posíláme každý rok. Nejdřív jsem je dělala sama, ale teď už několik let společně s dětmi. Takže přáníčka jsou jednoduchá na výrobu, aby se mohly zapojit všechny starší děti. Nápady a návody na velikonoční přáníčka z předchozích let najdete ve starším článku TADY. Nápady na přání jsem obvykle někde zahlédla, někde se inspirovala, popř. je upravila pro naše účely. Původní zdroje ale nemám. 


Přáníček už vytváříme třicet. Zdá se to hodně a ano, mladší synové u toho moc dlouho nevydrží. Ale pro mě, pro nejstaršího syna i pro dceru je to relaxace. Syn je navíc v činnostech, které ho baví, hodně trpělivý, takže na dodělávky mám dobrého parťáka. :-)

2023
Letos opět recyklace nápadu z předchozích let (víc TU). Jen bílé čtvrtky a hromada nastříhaných proužků z barevných či balicích papírů. Do přední strany přáníčka se vystřihne tvar vajíčka (nedělejte ho velké přes celou stranu, špatně se potom po kraji skrývají okraje barvených papírů). Dovnitř přáníčka se nalepí pruhy barevných papírů tak, aby bylo vajíčko po zavření zcela barevné. Obě strany se slepí k sobě (přáníčko tedy není otvírací) a na druhou stranu se napíše či nalepí velikonoční či jarní přání. 









2022
Pracovali jsme jen s bílými čtvrtkami. Oprášila jsem tulipánový nápad z roku 2016 (víc TU). Tentokrát jsme ale nepoužívali vidličky, ale razítka z brambor. Výroba je jednoduchá, jen se otiskují  květy různých barev a po zaschnutá se přimalují zelené stonky a listy. Tulipány jsme udělali i na obálky, aby byly veselejší.



A dovnitř jen vlepit básničku na barevném papíře a přidat jarně-velikonoční přání. A je hotovo!




Pro inspiraci přidávám i původně zamýšlený minimalistický nápad jen z washi pásek. Nakonec ale zvítězily barvy.



2021
Tentokrát jsme stejně jako minulý rok hodně improvizovali se čtvrtkami, kterých jsme měli kvůli zavřeným papírnictvím zase nedostatek. Moc vhodných barevných jsme nenašli takže základem jsou bílé čtvrtky, kterých máme naštěstí dost. Inovovali jsme přáníčka, která jsme dělali asi před šesti lety. Jsou to zase kuřátka, tentokrát ale ne malovaná či tisknutá prstem (to je technika vhodná pro nejmenší výtvarníky), ale ražená raznicemi a nalepovaná do “bublinkové” trávy.



Takže základ je z bílé čtvrtky nastříhané a naohýbané na potřebnou velikost. Z bublinkové fólie se vystřihne trávník a natřený zelenou temperou se obtiskne do dolní poloviny přáníčka. Nechá se zaschnout a mezitím se připraví papír na kuřátka. Kolečka můžete vyrazit raznicí s obyčejného žlutého papíru, u nás děti chtěly zase anilinky rozpíjené do vlhkého podkladu sypané solí, tak se rozpíjelo. :-) Na hodně vlhkou čtvrtku použily jen žlutou a oranžovou barvu, vzájemně rozpíjely a nakonec sypaly směsí jemné a hrubé soli. Sušíme v troubě při teplotě asi 50 stupňů.



Po zaschnutí se raznicí vyrazí (nebo vystřihnou) kolečka, která se nalepí na přáníčko. Černým a červeným tenkým fixem se dokreslí nožky, křídla, očka a zobáček rozverných kuřátek. My ještě doplnili komiksové bubliny. Do dolní části přáníčka můžete vlepit i podlouhlý obdélníček s nějakým nápisem. 



A pak ještě dovnitř jarní básničku a nějaké to vinšování. Dřív jsem psala i básničku ručně, ale přáníček je čím dál víc, takže teď už vlepujeme básničku tištěnou. Ale přání je pořád ručně psané. 



2020
Opět super jednoduchá přáníčka a musím říct, že to byla hooodně velká improvizace. Nestihla jsem předem koupit potřebné množství barevných čtvrtek a obálek, takže jsme doma prosmejčili všechny kouty a vytahali všemožné zásoby. Pár přáníček jsme dokonce museli slepit z už nastříhaných kousků, protože už jich děláme přes třicet a nejstarší syn vždycky ještě na poslední chvíli vymyslí, komu bychom ještě měli poslat. Ale nakonec jsme to dali dohromady a snad udělají přáníčka radost. 




Když jsme měli posháněné a poskládané základy přáníček, pustili se děti do vytvoření “ozdobného” barevného papíru nejlépe v jarních barvách, protože žádný takový jsme doma neměli. Děti zapíjely anilinky v jarních barvách do vlhkého podkladu. Pak jsme si vytvořili vajíčkovou šablonu, která se akorát vejde na přání velikosti A6 a z mramorovaného papíru nastříhali vajíčka. 



Každé z nich potom ještě cik-cak rozstřihli a vytvořili dvě půlky “klubající se” skořápky. A pak už se jen lepilo a dokreslovalo. A jarní básničku jsme stejně jako vloni o Vánocích vlepovali tištěnou, protože na tolik psaní už není kapacita. Ale přání a podpisy jsou samozřejmě vlastnoruční. :-)




2019
Musím přiznat, že letos byla přáníčka taková trochu z nouze ctnost. Původně jsem měla vymyšleného něco jiného, ale to se nakonec ukázalo tak náročné na přípravu, že bychom přáníčka měli hotová tak k Vánocům. Takže jsem hodně zjednodušila, ale připravený materiál jsme myslím celkem dobře zužitkovali. 



Využili jsme toho, že babička dělala pořádek a chystala se vyhodit pár starých velikonočních pohlednic. Tak jsme se jich ujali a vystřídali jsme z nich podle šablony mnoho a mnoho vajíček. Zelenou čtvrtku A5 jsme nadvakrát přehnuli a kratší přehyb jsme nastříhali jakoby to byl trávník. Za přehyb jsme nalepili různě barevná vajíčka vystříhaná z pohlednic tak, aby byli částečně kryté trávníkem. Přání jsme dozdobili drobnými jarními motivy, které jsme do barevných papírů vyrazili raznicemi. A ještě nadepsat tu hromadu obálek a přáníček a bude hotovo!





A cože jsem to původně chtěla vyrábět? Původně měla být vajíčka plastická, slepená ze tří vajíček, nalepená po dvou vedle sebe na kartonu a dozdobená drobnou mašličkou v jarních barvách. Třeba někoho, kdo nevyrábí takové množství přání, i tenhle tip inspiruje.




2018
Vloni jsem při přemýšlení, co za přáníčko vyrobit, vycházela z toho, že prostřední dcera aktuálně moc ráda stříhala zubatými nůžkami. Takže když jsem si vzpomněla, že jsem někde zahlédla zubatá vajíčka, bylo rozhodnuto.




Výroba přáníček opět není složitá. Vybereme si čtvrtky ve dvou "jarních" barvách, které k sobě ladí. Ze čtvrtky A5 jedné barvy vytvoříme přehnutím přáníčko. Z druhé barvy vystřihneme zubatými nůžkami vajíčko. 



Vajíčko se potom cikcak omotá bavlnkou a nalepí se na něj kytičky. Kytičky razíme raznicí. Nalepíme na přáníčko a je hotovo! :-)


Krásné svátky jara přejeme!

6 komentářů:

  1. Opět moc děkuji za vaši inspiraci na tvoření velikonočního přání. Letos jsem zvažovala, co vyrobit..pak jsem zavolala děti, ať si vyberou z vašich nápadů a omotávané vajíčko vyhrálo :-) Děti se vesele pustily do tvoření...teď jen poslat...a moc se mi líbí vaše verše:-) A jak jste psala vy, přeji i vám usměvavé svátky jara a požehnané Velikonoce:)

    OdpovědětVymazat
  2. Sice pozdě, ale velice děkujeme za Vaše krásné letošní přání. Je to radost, najít obálku ve schránce :)

    OdpovědětVymazat
  3. To sú krásne nápady! Deti si užijú tvorivé nadšenie, zmysluplnú činnosť a zdieľanie vzťahov a obdarovaní tiež musia mať vždy veľkú radosť, keď dostanú takú nádheru.
    Škoda, že ja už nemám deti vo vhodnom veku. Rozmýšľam, či sa sama nepustím do výroby niečoho podobného. Inšpirovali ste ma. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to jsme rádi, že jsme inspirovali. :-) A určitě se pusťte, je to moc fajn inspirace.

      Vymazat
    2. Parádní jsou, moc se vám to povedlo. A moc díky za zpětnou vazbu! :-)

      Vymazat