pátek 28. srpna 2020

Jak na… bezové korálky

Bez černý je podivuhodná a obdivuhodná rostlina. I když je mi jasné, že na zahradě to může být taky docela slušný "plevel". Ale hlavně je to léčivka a dá se s/z ní dělat spousta věcí. O tom, že každý rok chodíme na květy bezu, sušíme je na zimní čaj, vyrábíme bezový sirup,  dokonce i bezovou marmeládu jsme jednou dělali, smažíme kosmatice a další, už jsem psala loni TU.



Letos už jsme vyrazili i na bezinky - bezové plody. Jsou letos o něco dřív, takže bezinková šťáva a bezinkovo-jablečná marmeláda už jsou uložené ve sklepě na zimu. Báječné jsou i bezinky usušené na domácí čaj, který míchám z různých sušených bylinek, drobného sušeného ovoce, jablečných slupek, šípků apod. Sušené bezinky totiž čaj mj. parádně obarví do temně červena. Stejnou barvu dostanete, zkusíte-li s bezinkami přírodně barvit. Víc najdete TU.




A teď nedávno jsem ještě díky báječné kamarádce Zuzce zjistila, že z větviček bezu se dají dělat krásné korále. Je to trochu "vyšší dívčí", postup není úplně jednoduchý, ale zvládnou ho i děti. Pro tvoření budete potřebovat malou pilku, nebozízek, hřebík či pevnější větvičku, smirkový papír, hodit se bude i nůž. Na navlékání potom kousek provázku, gumy, koženého řemínku, režné niti či drátku. Záleží na tom, na co budete chtít navlékat. A pak už jen materiál na dotvoření náhrdelníku - barvy, pastelky, fixy, barevné korálky, pírka a další (viz níže).



Nařezané větvičky bezu je třeba nechat trochu proschnout, aby nebyly tak křehké a nepraskaly. V těchto vedrech větvičkám stačily tři hodiny na přímém sluníčku a o moc líp se s nimi pracovalo než když byly "živé". 



Větvičky se nařežou malou pilkou na kousky podle vašeho uvážení. Záleží na vás jak chcete mít jednotlivé korálky velké. Můžete kombinovat i různé velikosti, vypadá to také moc dobře. Zkoušeli jsme místo pilky i zahradnické nůžky, ale ty se neosvědčily, větvičky se snadno drolily.




Z nařezaných kousků se sloupne kůra a nebozízkem, větvičkou či hřebíkem se vytlačí z každého kousku měkká dřeň ("duše"). No a pak už jen stačí vzít kousek smirkového papíru a kousek větvičky-váleček ze všech stran a i uvnitř pěkně obrousit dohladka a "bíla".





A pak můžete zdobit a navlékat. A nebo také nemusíte a navlékat můžete rovnou krásné přírodní korálky. A nebo jen jeden. I to vypadá moc hezky. Nebo mezi korálky dělat jen uzlíky. Jste-li ale pro barvu či zdobení, malujte, kreslete a zdobte. Korálky lze natírat všelijakými barvami, můžete na ně kreslit pastelkami i fixami. 






Na korálky se dá kreslit i ohněm. Stačí nahřátý hřebík či špendlík a můžete vypalovat ornamenty. Vypalovat můžete třeba i nahřátou škrabkou na brambory nebo kuchyňským radýlkem na těsto. Fantazii se meze nekladou. No a pokud chcete mít korálky ještě víc  zálesácké či pravěké, můžete je navléct na drátek či hřebík a trochu si je ožahnout nad ohněm. 




A když jsme u toho bezu, tak samozřejmě může korálky barvit i přírodně. Právě bezinkami to jde parádně! Korálky nevařte, jen ponořte do horkého bezinkového výluhu. Ty světlejší byly ve výluhu cca hodinu, ty tmavší přes noc. Podobně by šlo barvit i v černém čaji, slupkách z cibule apod. I to jsou celkem silné "barviče".




A pokud by vám jen bezové korálky nestačily, můžete přidat další přírodní materiál. Třeba mušličky, pírka, jeřabiny, žaludy, šípky, provrtané kamínky, barevné dřevěné korálky apod. Tyhle korálky zase vypadají indiánsky.




Tvořte, tvořte. Společně s dětmi i sami/y. Je to zábava a taky báječná relaxace. A užívejte léta!


A z bezových větviček se prý dají vyrobit i skvělé píšťalky. A taky foukačky. Ale to jsme zatím nezkoušeli, takže o tom třeba zase někdy příště.

PS - Někdo tvořil, někdo se živil. 😉




2 komentáře:

  1. No paráda Veru, to by se nám mohlo hodit na náš indiánský tábor. Snad budou mít děti trpělivost.
    Ty ožahnuté vypadají náramně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Zuzi, pro indiány jsou ty ožahnuté nebo pírky ozdobené jako stvořené. :-) Ať se tábor vydaří!

      Vymazat