pondělí 18. února 2019

DV historie… jak na prehistorii

Tak jsme se tedy přehoupli přes vznik vesmíru a Země a přes cestování Sluneční soustavou (článek viz TU) a vrhli jsme se po hlavě do prehistorie. V článku bych vám jako obvykle ráda představila knihy, které jsme při našem pravěkém bádání využívali, ukázala pár aktivit, které jsme zvládli a nalákala na výlety spojené s pravěkem. V článku se budu věnovat období od starohor po počátek čtvrtohor. Tedy období, kdy vznikal, měnil se a rozvíjel život na Zemi. Článek se nebude příliš věnovat čtvrtohorám, protože vývoji člověka se budou podrobněji věnovat další články. Podrobnější článek chystám i na dinosaury. 



AKTIVITY

Jednotlivým obdobím vývoje Země jsme se věnovali postupně od starohor ke čtvrtohorám. Ale úplně na začátku jsme si vyrobili časovou osu jednotlivých období. Resp. syn si ji naměřil, nastříhal a sešil sám. 








Při výrobě ČASOVÉ OSY, jsme vycházeli z montessori principu, kdy každému období je přiřazena jedna barva stužky a každá stužka je přirozeně jinak dlouhá. Délka služek je poměrově zmenšená délka jednotlivých období tak, že 1 cm stužky odpovídá 1 milionu let. Vychází se ze stáří země 4,5 miliard let, tzn. 4500 milionů let. Časová osa je potom dlouhá 45 metrů a skládá se z šesti po sobě navazujících barevných pruhů, které odpovídají jednotlivým geologickým érám planety Země. Takže můžete s dětmi sami snadno dopočítat, jak dlouhé stužky budete potřebovat. My máme časovou osu vypočítanou zhruba takto: nejprve černé starohory 3.930 cm, poté šedé starší prvohory 170 cm, dále žluté mladší prvohory 150 cm, oranžové druhohory 185 cm, zelené třetihory 63 cm a nakonec červené čtvrtohory dlouhé 2 cm. 



No a protože doma těžko 45 m natáhnete, museli jsme s časovou osou ven. A zabrali jsme půlku ulice. :-) Musím říct, že je to nesmírně fascinující i pro mě. Vidět na vlastní oči tu neskutečnou délku vývoje od počátků a pak ty malé dva centimetry čtvrtohor. Jaký malinký kousíček my na Zemi vlastně žijeme. Co všechno bylo před námi a jakým neskutečným vývojem Země za ty miliony let prošla. A jak my jsme proti tomu malincí a nicotní. 








A pak už stačilo přidat názvy a obrázky a představa o tom, kdy a jak vlastně všechno bylo, byla o mnoho jasnější. Nejstarší dával popisky, mladší nosili kamínky na zatížení a nadšeně přihlíželi, že se něco děje. A když je to přestalo bavit, šli si po svém. 











Při povídání o STAROHORÁCH si všichni poskládali skvělou puzzle skládačku vrstvy Země od Sův z dříví (TU) a vyzkoušeli jsme si, co všechno se v té době dělo na povrchu a pod povrchem. Takže nejprve sopky - do sklenice se dá jedlá soda s trochou oranžového potravinářského barviva a přilije se ocet a efekt je na světě! Sopku si můžete udělat i venku sněhovou nebo pískovou. Ze samotvrdnoucí hlíny jsme si vymodelovali kvádry, na kterých si nejstarší simuloval, jak vznikaly zlomy, hřbety,  pohoří...















PRVOHORÁM vládli trilobiti, takže jsme byli rádi, že jsme si mohli při návštěvě Triloparku (víc o návštěvě TU) trilobity odlít za sádry a doma si je nabarvit. Silikonové formičky různých tvarů se dají sehnat i na internetu, takže si případně můžete trilobita odlít i doma. 






Ke DRUHOHORÁM patří hlavně dinosauři. O těch bude brzy samostatný článek, takže prozatím jen info o tom, že kostru dinosaura si můžete "vykopat" třeba v Triloparku v Praze nebo v Pasíčkách ve venkovní expozici Brána do Pravěku (víc TU). Tam najdete i tlamu tyranosaura jako obří dřevěnou prolézačku a na hmatové stezce si můžete osahat mnoho zkamenělin z různých období. V Triloparku si navíc můžete nějakou zkamenělinu sami "vykutat" preparační jehlou a vybarvit si čelist dinosaura. Nejstarší si už před časem koupil právě v Pasíčkách odlitek amonita, který je signálním druhem právě pro druhohorní období, takže si ho též vybarvil. Menší prckové měli obrovskou radost z dinosaura, který se nám "vylíhl" z vajíčka. Dostali jsme ho kdysi jako dárek a teď se nám skvěle hodilo. Myslím, že se dá za pár korun  koupit běžně v hračkářství.












Při povídání o TŘETIHORÁCH a ČTVRTOHORÁCH jsme se soustředili především na savce, jejichž vývoj byl v tomto období na vrcholu. Spousta z jich jsou totiž předkové dnešních savců, takže jsme i s mladšími dětmi odhadovali, který savec je který a jak se dnes jmenuje.  Právě v Triloparku v Praze můžete vidět několik modelů čtvrtohorních savců v životní velikosti. Vývoj člověka jsme zmínili zatím jen okrajově, protože se mu budeme věnovat podrobněji dál. 


Nejstarší se rozhodl, že si bude z našeho historického bádání dělat svou skládací časovou osu z informacemi. Pokud mu to vydrží i nadále, bude si svou skládací knihu "Moje historie" prohlížet asi zase jen na ulici. :-) Na čtvrtky formátu A4 si jednostranně píše info k jednotlivých historickým obdobím a na menší odklápěcí chlopně si oboustranně dopisuje přečtené knihy, navštívená místa, jednotlivé aktivity apod.










KNIHY

Knih o pravěku najdete veliké množství. Těch starších (Burian, Záruba a další) i těch úplně nových. V loňském roce knih, které se nějakým způsobem dotýkají evoluce či vývoje života na Zemi, vyšlo hned několik. Že by to bylo tím, že je to letos přesně 150 let co Charles Darwin představil světu svou evoluční teorii, která vysvětlila obrovskou rozmanitost organismů žijících na Zemi? Ať už ano či ne, určitě doporučujeme tyhle nové knihy alespoň prolistovat. Představím vám především ty a ještě pár dalších, které se nám osvědčily. Tím ale určitě nezavrhuji ty starší, které máme doma též. Třeba tyhle dvě jsou opravdu skvělé.




Nejprve ale ještě jedna dětská krásně ilustrovaná kniha, které je celá o Darwinovi a jeho teorii. Charles Darwin celý život litoval, že neumí malovat. Zato uměl psát a tak se autor téhle krásné knížky Petr Sís nechal inspirovat zejména jeho sugestivními popisy a vznikla kniha STROM ŽIVOTA (Labyrint, 2015). Z úžasně propracovaných obrázků, rozsáhlých úryvků z deníků, náčrtků a map dal dohromady brilantní úvod ke studiu Charlese Darwina a jeho evoluční teorie. Kniha vyšla v mnoha zemích po celém světě a získala několik ocenění.











První z těch naučných je kniha Pavla Pecháčka TAJEMSTVÍ EVOLUCE (Edika, 2018), kterou ilustroval Miloslav Muškát. Kniha vás provede celou historií vývoje života na naší Zemi. Postupuje chronologicky od nejstaršího k novějšímu, ale není striktně rozdělená na jednotlivá období. V šestnácti kapitolách se mimo jiné dozvíte, jaké jsou nejstarší doklady života na Zemi, proč byla kyslíková revoluce revoluční, jak vznikla eukaryotní buňka, kdy byla Země velkou zmrzlou koulí nebo proč nemusela být kambrická exploze zase tak explozivní. Dále zjistíte, kdy se na souš dostali první živočichové a rostliny, jak velká byla největší stonožka, která kdy chodila po povrchu naší planety, jak začal a skončil svět dinosaurů, proč byly třetihory věkem savců a kudy se ubíral evoluční vývoj člověka. Text doplňuje poměrně velké množství ilustrací. Knížka je v některých pasážích dost podrobná, takže bych doporučila pro děti zhruba až od osmi let.  











Druhá knížka PŘÍBĚH ŽIVOTA - EVOLUCE (Albatros, 2018) vychází v již dost známé edici "Račte vstoupit do muzea", kde vyšly již knihy Animalium, Botanicum, Dinosaurium a nyní má ještě vyjít Planetarium. Příběh života ale vychází v menším formátu než zbylé obří knihy. Tahle je na rozdíl od té předchozí striktně rozdělená na jednotlivá období historie Země. U každého z nich je vždy základní charakteristika, co se v té době na Zemi dělo, jaké organismy a později jaké konkrétní rostliny a jací živočichové tehdy žili. Některých obdobím je věnována jen dvoustránka (jedna strana text, druhá je plná ilustrací), některým obdobím je věnováno více stran, u některých jsou dokonce extra popsány některé výrazné druhy živočichů či rostlin. V úvodu je celkem přehledná ilustrovaná časová osa vývoje života na Zemi, kterou myslím zvládnou vstřebat i menší děti. Texty jsou v knížce sice občas obtížnější na pochopení, ale pro společném prohlížení (ilustrací je tu opravdu dost) s menšími čtenáři se tahle vhodnější než ta předchozí.














Knížku PUTOVÁNÍ PO PRAVĚKU (Albatros, 2008) Bořivoje Záruby a Zdeňka Buriana jsem vyhrabala v knihovně. A jsem za ni moc ráda. Je totiž ze všech knížek, které jsme měli v ruce asi nejpřehlednější. Na každé stránce se totiž opakuje časová osa, která vám názorně ukazuje, v kterém období se právě nacházíte. Na každé stránce je souhrn nejdůležitějších informací i podrobnější text a k tomu několik ilustrací, fotografií, kreseb či náčrtků. Knížka asi není úplně vhodná pro systematické čtení či předčítání, pro nás byla ale pro základní orientaci a držení "linie" velkým pomocníkem.










A pak je tu jedna vhodná i pro menší čtenáře. Je to knížka ze známé rozkládací albatrosí edice. ATLAS PREHISTORIE PRO DĚTI (Albatros, 2017) obsahuje šest velkých rozkládacích map podle jednotlivých etap vývoje Země. Každá mapa je plná obrázků a informací charakteristických pro danou etapu vývoje Země. Knížka ukáže i mladším čtenářům počáteční formy života, seznámí je s prehistorickými zvířaty, naučí poznávat prababičky rostlin a pradědečky stromů. U nás jsou tyhle knížky hodně oblíbené. Nejstarší v nich často objeví něco, co nevěděl, mladší si rádi prohlíží obrázky, otvírají okýnka a listují vloženými miniknížečkami. Pro společné čtení jako stvořené.










A nakonec jedna obří novinka o jejíž existenci jsem neměla ani tušení a vykoukla na mě v katalogu v knihovně. Jmenuje se PŘÍBĚH ŽIVOTA (Slovart, 2018) a napsal a ilustroval ji Jan Sovák. Tahle knížka je plná informací i fascinujících obrázků, které vypadají jako fotografie. I tahle je rozdělená na jednotlivá období historie života na Zemi. Každá kapitola obsahuje celkem rozsáhlé informace o jednotlivých obdobích, několik stránek s výběrem živočichů z jednotlivých období a spoustu, spoustu i celostránkových informací. Z téhle knížky jsme si sice vytahovali jen konkrétní informace, syn ji nečetl celou (má 180 obřích stran), ale obrázky jsme se doma kochali úplně všichni. Takže doporučujeme úplně všem.
Jan Sovák, autor textu i ilustrací, se proslavil stovkami rekonstrukcí prehistorického života, které tvoří pod vedením paleontologů z celého světa. Je považovaný za jednoho z nejlepších malířů, kteří se věnují tématům z pravěku. Jeho díla vystavují významná muzea v Evropě, Americe i Asii. Patří k nim i rozsáhlá sbírka jeho rekonstrukcí, která vznikla ve spolupráci s Národním muzeem v Praze. 

















A na závěr ještě jedna fascinující beletristická kniha. Kniha ZAVÁTÝ ŽIVOT (Albatros, 2005) je první společnou knihou Josefa Augusty a Zdeňka Buriana. Obsahuje devět povídek ze života pravěkých tvorů. Čtenáři od deseti let se prostřednictvím knížky dostanou na písčité pláně, do tropických pralesů i nezměrného oceánu, aby na základě dosud známých vědeckých faktů sledovali osudy tvorů, kteří byli po desetitisíce let před námi jedinými obyvateli naší planety. Knížku sice doplňují jen černobílé ilustrace, ale povídky jsou natolik barvité, že to vůbec nevadí. 










ODKAZY A MATERIÁLY

Nejrůznější aktivity a materiály ke stažení mám především s dinosauří tématikou, takže ty budou v dalším speciálním článku. Teď jenom pár drobností.

Součástí skvělé vesmírné sady od Juchuuu! je i skvělá HISTORIE VESMÍRU, kterou si ovšem můžete objednat i samostatně. Je to zvláštní časová osa, v které je celá historie vesmíru vtěsnána do jednoho kalendářního roku. A v téhle časové ose se dozvíte to nejdůležitější o tom, kdy a jak vznikl vesmír, sluneční soustava, Země a život na ní. Vše je přehledně sepsáno, aby byl text srozumitelný i pro menší děti. Součástí jsou i průhledné kartičky, které znázorňují celou evoluci člověka. Můžete porovnávat tvar lebky, časovou osu a velikost jednotlivých zástupců. Mrkněte TU.









V nakladatelství Thovt vyšli už v roce 2005 v edici NA STOPĚ PRAVĚKÝM ZÁHADÁM čtyři speciální knihy - Triceratops, Tyranosaurus (ten už myslím není k dostání), Mamut severní a Neandrtálec. Je to trochu kniha (v každé z nich najdete asi čtyřicet stránek pojednávajících o tom kterém tvorovi a hlavně spoustu zajímavostí z oblasti paleontologie), ale děti asi zaujme především možnost, "vykopat" a poskládat si vlastní kostru. Součástí každé knihy jsou repliky kostí, zalité speciální hmotou v podložce, paleontologické nástroje a přehled kostí. Víc najdete TU.










Pravěku se kdysi věnovaly i dva časopisy, které už bohužel nevycházejí, ale třeba na ně natrefíte v knihovně. Jsou plné báječných her, aktivit, vystřihovánek a pod. A určitě se poohlédněte i po časopise Časostroj. Pravěk tan bývá také celkem časté téma. 





A pokud máte rádi FIGURKY podobně jako my, vězte, že výběr těch pravěkých je celkem široký. Dinosauři jsou jasní, těch je obrovské množství v různé kvalitě i nejrůznějších velikostech. My máme navíc od Safari ještě tuby pravěkých figurek, fosilií i figurek vývoje člověka. Nakupujeme obvykle TU, protože tam mají obrovský výběr. Syn si dokonce vytvořil svoji kreslenou sbírku fosílií. Jsou kreslené bílým fixem.




Pexeso pravěkých zvířat zdarma ke stažení najdete TU. Můžete si ho rovnou zahrát i online.
Skvělé omalovánky Oživlý svět zkamenělin České geologické služby, které popisují prostřednictvím textu i obrázku k vymalování jednotlivá prehistorická období najdete TU.
Skládanku hlavonožce od České geologické služby najdete TU.

VIDEA


Shlédli jsme Zemanovu CESTU DO PRAVĚKU (i přestože víme, že pralidé nelovili mamuty do jam, je to fajn pokoukání) a první díl z animovaného cyklu BYL JEDNOU JEDEN ČLOVĚK. Máme doma DVD, ale myslím, že obojí najdete i na internetu.




VÝLETY

Výletů s pravěkou tematikou můžete podniknout několik. Protentokrát nebudu zmiňovat muzea, skanzeny a expozice, které už se více zaměřují na historii a vývoj člověka. O tom až v příštích článcích.
  • Brána do pravěku v Pasíčkách - malá, ale moc příjemné venkovní expozice ke geologii a vývoji života na Zemi (víc TU)
  • Trilopark v Praze - skvělá expozice zaměřená na pravěk, součástí dvouhodinové lektorované prohlídky je krátká přednáška a dílničky pro děti (víc TU)
  • Dinoparky různě po republice - my jsme byli ve třech dinoparcích a nejvíce se nám líbilo ve Vyškově, ale už je to pár let, takže aktuálně nevím, jak to tam vypadá

Další články z našeho historického projektu: VESMÍR A VZNIK ZEMĚPREHISTORIEDINOSAUŘISTARŠÍ DOBA KAMENNÁ, MLADŠÍ DOBA KAMENNÁ, DOBA KOVŮ (připravuje se), POVĚSTI (připravuje se), SLOVANÉ (připravuje se)

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

15 komentářů:

  1. Veru, po Tvém článku mám vždycky chuť napsat wow :-) Jsme oproti vám lenoši, rozhodně v množství knih a materiálů. Časovou osu teď děti vybarvují na stěně, ale bude jim to ještě trvat, možná i rok. To jsou takové dlouhodobé projekty. Asi máte klidnou ulici. My jsme jednou taky tvořili před domem, ale vždycky jsme museli co pět minut uskakovat autům. Velký obdiv jak to vše zvládáš s miminkem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Zuzi. Já jsme knihama trochu posedlá, asi profesionální deformace. Ale občas už si říkám, že méně je někdy více, ale příště zase neodolám. :-) Mějte se krásně!

      Vymazat
  2. Vy jste fakt neskuteční, my jsme zvládli teprve ten velký třesk (pro velký úspěch hned třikrát) a vy už jste ve čtvrtohorách :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi,my jsme třeskali už v listopadu, takže máme náskok! :-) A jsem ráda, že měl velký třesk úspěch.

      Vymazat
  3. Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho jste se s detmi pravěku věnovali? A taky jak dlouho strávíte nad přípravou. Smekám, máte to nádherné:) Kdyby se takto ucilo ve školách :)
    Martina z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, Martino. A historie je aktuálně synův dlouhodobý projekt, tzn. že se mu sice věnujeme souvisle, ale nijak pravidelně. Tzn. že někdy to je každý den trochu, někdy třeba skoro celý den, někdy vůbec. Ale časově bych to tipla tak na 14 dní. A přípravu opravdu nevím. Začala jsem to připravovat v létě, protože jsem myslela, že začneme hned v září. Ale to nám do toho vlezla první republika, oslavy, zkoumání té doby apod. a syn to nechtěl opustit, takže jsme začali až v listopadu. Takže jsem pak přípravy odložila a chystala něco jiného, ale pořád jsem to měla v hlavě. Připravit knihy není problém, jsem knihovnice a zbytek připravuju po chvilkách. Ale to už to mám v hlavě obvykle nějak poskládané, takže to jen "vyplivnu" na papír, abych nezapomněla. :-) Mějte se hezky.

      Vymazat
  4. Obdivuji vás, že s mimcem a dalšími 2 dětmi stihate doma vzdělávat syna. Jak dlouho se nejstaršímu denně věnujete, nebo je váš syn také trochu samouk? A shánění materiálů a nastudování látky urcite taky zabere nějaký čas i studovanemu uciteli. Tak by mě zajímalo jak to děláte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syn je samouk, když se mu chce, ale obvykle mu do jeho samoučení vstupují prckové, takže to stejně musím nějak kočírovat. Knihy mám připravené hned, jsem knihovnice, takže víc, materiály a nápady mám nashromážděné už několik let v PC a zbytek nějak domyslím. Látku dopředu nestuduju, tu studuju dohromady se synem. :-) A po pravdě, občas sama nevím, jak to dělám. :-) Asi budu muset sepsat nějaký článek. Mějte se fajn!

      Vymazat
  5. Ještě doporučuju při výletě na Pálavu Archeopark v Pavlicích, je tu doopravdická vykopávka mamuta a moc hezké muzeum k věstonické Venuši.

    OdpovědětVymazat
  6. Obdivuji, co vse zvladate s malymi detmi. Mohu se prosim zeptat jak jsou vase deti stare? Predem moc diky za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Někdy to jde, někdy moc ne. :-) Ono to takhle vypadá možná obdivuhodně, ale je to souhrn za několik dní, někdy děláme třeba jen chvilku, někdy nic. Dětem je 10, 4 a půl, necelé tři roky a nejmladšímu budou čtyři měsíce. Mějte se krásně!

      Vymazat
  7. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na ty vytisknuté materály, z kterých Máťa vystřihoval. Ty máte odněkuď ztažené nebo to je Vaše práce? Bylo by případně možné získat na ně odkaz? Díky Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nevím, co přesně máte na mysli, ale zkusím poslat, co mám. Napište mi prosím na peslerova@gmail.com, ať na Vás nezapomenu.

      Vymazat
  8. Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za tyto inspirativní stránky. Jsem ve skupince 3 maminek a společnými silami vzděláváme své, nejen, 3 prvňáčky doma. Vaše stránky nás obohatily a obohacují o spoustu nových nápadů a tipů. Tak alespoň malý příspěvek z mé strany k tématu pravěk: omalovánky, které jsou ke stažení na str. České geologické služby:http://www.geology.cz/mujkousekzeme/ke-stazeni/omalovanky.pdf Jednotlivá geol. období jsou přehledně zpracovaná. A pak lze stáhnout ještě jednoduchý návod na papírového hlavonožce: http://www.geology.cz/mujkousekzeme/ke-stazeni/hlavonozec1.pdf Srdečně zdravím a moc Vám přeji, ať Vám vydrží síla a chuť i nadále vzdělávat své děti doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Markéto, to jsem moc ráda, že jste našly inspiraci. Já moc děkuji za odkazy. Zvlášť ty omalovánky jsou skvělé, přidám je do článku! Mějte se krásně, ať se Vám daří, fandím a budu se snažit psát dál. :-) Krásné dny!

      Vymazat