sobota 9. března 2024

DV… jak na vesmír

Vesmíru jsme se doma věnovali už několikrát. Nejprve když byl nejstarší syn předškolák. Vlastně to bylo naše první ucelenější téma, na kterém jsem si zkoušeli, jestli nám to bude doma společně fungovat. Téma vesmír si zvolil sám, protože ho to v té době hodně zajímalo. Pak asi o pět let později, když se syn  rozhodl, že by v prozkoumávání naší historie rád postupoval od úplného začátku. Tzn. opravdu od počátku. Od Velkého třesku. A teď znovu, když se s vesmírem chtěly víc seznámit i dvě prostřední děti. Takže jsem starší článek trochu aktualizovala a přidala nové fotky, aktivity, knihy či materiály.


Ještě bych měla zmínit, že vznik vesmíru a vývoj života na Zemi "zkoumáme" z vědeckého hlediska. Zmínili jsme samozřejmě i hledisko náboženské a mytologické, ale spíše jen okrajově. Skvěle nám k tomu pomohla kniha STVOŘENÍ SVĚTA : MÝTY A LEGENDY (Gemini, 1993).




V článku nečekejte žádné naučné a odborné informace. Ty si budete muset načíst v knihách či na internetu jako my. :-) Jako obvykle se v článku zaměřím na aktivity k tématu, knihy, odkazy, videa apod. Částečně jsme opakovali některé aktivity, které jsme dělali před lety, částečně jsme se inspirovali na skvělém webu Učíme se venku, kde je k tématu vesmíru několik velmi dobrých aktivit. A k nim i pracovní listy (lekce Planety, Míry planet a Vzdálenost planet) Najdete je TU. 

AKTIVITY


Začali jsme VELKÝM TŘESKEM, jak jinak. Prostě pěkně od začátku. Poprvé jsme Velký třesk dělali doma, ale protože jsme "hvězdy ve vzdálených galaxiích" nacházeli na nejrůznějších místech bytu ještě po mnoha dnech, třeskali jsme potom vždy už jen venku. Aktivita je úplně jednoduchá a přitom má ten správný efekt. Jen to NIC na začátku prostě nezařídíte. Naše NIC byl malý balónek naplněný třpytkami. Ten se poté nafoukne a prostě propíchne špendlíkem. A hnedle máte velkou ránu a třpytky=hvězdy, všude kam se podíváš. Doporučujeme, aby vám třpytky dopadaly na kus černé látky nebo něco podobného, afekt je pak ještě lepší. Je mi jasné, že to není tak úplně přesně, jak to tehdy ASI vypadalo, ale pro menší děti je to celkem názorné. Ty větší si potom můžou pustit video od  NEzkreslené vědy.





Velký třesk si můžete zkusit také nakreslit či namalovat. My jsme si ho zkusili "vyškrábat" i namalovat temperami přímo prsty nebo rukama. Vznikla zajímavá umělecká díla. Jak si Velký třesk představujete vy?




Povídání o Velkém třesku je skvělou příležitostí seznámit děti s "velkými" čísly, pokud budou mít chuť a matematicky na to již stačí. Naše děti to bavilo moc. 




Všichni se pak seznamovali se SLUNEČNÍ SOUSTAVOU. Každý podle svých možností a předchozích znalostí. Soustředili jsme se na velikosti jednotlivých planet a na jejich vzdálenosti od Slunce. Všechny pomůcky už máme připravené od minula, takže jsme mohli sluneční soustavu rovnou "poskládat". Nejprve na podlaze v obýváku. Používali jsme k tomu ploché modely vystříhané z papíru a 3D modely vyrobené z polystyrénových koulí. Velikosti obojího jsou přibližně v poměrech, které skutečné planety mají. Polystyrenové koule jsme navíc natřeli akrylovými barvami, takže jako skutečné planety i vypadají. Kromě velikostí planet jsme samozřejmě poměrově zmenšili i vzdálenosti mezi jednotlivými planetami. Skvěle nám k tomu posloužily tabulky, které jsem kdysi našla na webu Montessori doma, ten už bohužel není přístupný, ale tabulky najdete TU.






Vzdálenosti mezi jednotlivými planetami jsme si ukázali i na sluneční soustavě venku. Použili jsme tzv. toaleťákovou sluneční soustavu. Návod na ní jsme našli ve skvělé brožurce Hvězdářova abeceda, kterou vydalo planetárium v Brně. Toaletní papír je vám dobrou pomůckou a nepotřebujete nic měřit. A navíc opravdu skvěle vidíte ty obrovské vzdálenosti a vedle toho maličké planety. A i poměr velikosti Slunce a jednotlivých planet je tu také více než vypovídající. Jen jsme si trochu poupravili jednotlivé "modely" a používali jablko, zrnko máku, zrnko lnu, hrášek a lískový oříšek, podle toho, co jsme měli zrovna doma. 






A nakonec jsme si Sluneční soustavu i nakreslili na silnici křídami. Ale nekreslili jsme ji už v jedné rovině, ale pěkně s oběžnými drahami. A i tu jsme se snažili dodržet poměry mezi velikostmi planet a vzdáleností mezi nimi. I tady jsou ty poměry skvěle vidět. A nakonec jsme si na jednotlivé planety i zahráli a vyzkoušeli jsme, tak rychle se jednotlivé planety pohybují. Škoda jen, že nás nebylo víc, takže jsme si nemohli najednou "sehrát" celou sluneční soustavu. 






A pak zpátky domů a jednotlivé planety si namalovat a na dlouhý papír si poskládat svojí sluneční soustavu. Někdo podle skutečnosti, někdo podle sebe. 










Jednou z aktivit bylo i vytváření planet z plochých kamenů. Použili jsme nahřáté kameny (nahřívají se asi čtvrt hodiny na plechu v naplno vyhřáté troubě) a kreslili jsme na ně voskovkami. Tedy voskovky spíš kreslí samy. Po dotyku s nahřátým kamenem se totiž krásně roztékají. Vytvořit jednotlivé planety tak není nic těžkého. Jen pozor na popálení, kameny jsou opravdu velmi horké, je třeba je přenášet v rukavicích, děti pro jistotu v rukavicích i kreslily.




A museli jsme si i názorně vyzkoušet, co kolem čeho v tom vesmíru vlastně obíhá. Takže jsme si vyrobili názornou papírovou pomůcku. Dá se otáčet se Sluncem i Zemí kolem osy a Země potom obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Všechny tyhle pohyby jsme si potom i zdramatizovali. Stačila jen žlutá, modrá a šedá látka, kterou si zúčastněné osoby přehodily přes ramena a v rolích Slunce, Země a Měsíce se kolem sebe otáčely. To ovšem nemám nafocené, protože to bylo organizačně poněkud náročné, protože jednotlivé subjekty se nedržely svých oběžných drah. :-) 



O jednotlivých planetách jsme si i povídali, dívali jsme se na videa a dělali několik drobných aktivit, aby i nejmenší měl alespoň trochu představu, že každá planeta je úplně jiná. Děti si dělaly i poznámky do lapbooku.



MERKUR je charakteristický svými krátery, které vznikly nárazy meteoritů, takže jsme si povrch Merkuru "vyrobili" házením kamenů různých velikostí do ploché misky s moukou. 




Na VENUŠI je hodně horko, dusno a teplo, jsou tam sopky a prší tam kyselý déšť. Takže jsme si pomocí sklenice s octem do  které jsme vhazovali zapálené sirky předváděli "smrad", který na planetě je a samozřejmě jsme nemohli vynechat ani sopky. Do skleničky se nasype jedná soda obarvená oranžovým potravinářským barvivem a zalívá se octem. A sopka je na světě. Po několikarém opakování těchto akcí, protože měly velký úspěch, jsme měli doma opravdu smradu jako na Venuši. :-)




ZEMI jsme vynechali, protože té se budeme věnovat jindy a zkoumali rovnou MARS. To je červená, kamenitá planeta, takže jsme si pomocí kamenů a červeně obarveného písku povrch planety namodelovali. Nezapomněli jsme ani na nejvyšší horu slunečné soustavy (Olympus Mons, cca 22 km) a ledové čepičky na pólech. A pak už jen stačilo Mars "osídlit" marťany a nejrůznějšími robotickými vozítky.




Na JUPITERU fouká velký vítr (až 600 km/hod.) a probíhají na něm různé hurikány, proti kterým je i to nejsilnější tornádo na Zemi pouhý větřík. Takže jsme si nasimulovali "bouři ve sklenici vody" a vydali jsme se ven, protože i u nás zrovna hodně foukalo. Ale 600 km/hod. to tedy nebylo. :-) Na bouři vám stačí zavařovací sklenice trochu obarvené vody a lžíce jaru. A pak už můžete kroužit sklenicí a užívat si vzniklý vír.



SATURN má prstence z ledu, kamení a prachu. Tak jsme si ten prstenec zkusili namodelovat. Rozbíjení ledu v utěrce mělo velký úspěch! :-)





URAN je ledová planeta a má z ledu dokonce i prstence. Prstenec jsme dělali z ledových kostek obarvených potravinářským barvivem. Uran je také zvláštní tím, že má vodorovnou rotaci, jakoby "dělá kotrmelce". Takže i to bylo třeba vyzkoušet. 







A na NEPTUN už nedošlo, protože to prťata přestalo bavit. Ale můžete vyzkoušet rozfoukat kapku inkoustu nebo modré tuše do všech stran podobně jako na největrnější planetě - Neptunu.


Mnoho a mnoho aktivit je možné vymyslet na téma SOUHVĚZDÍ. Ta se totiž podle předlohy dají modelovat z ledasčeho. My modelovali ze špejlí a pěnových bonbónů. A protože je normálně nekupujeme, úspěch byl zaručen. Následná konzumace souhvězdí vzbudila nadšení. :-) Místo bonbónů ale klidně můžete použít třeba kaštany. Skvěle se dají souhvězdí zobrazit i na geoboardu - kolíčkové desce. A nejstarší si souhvězdí vyšil i ve skvělé svítící hvězdné sadě z Pipasiku. Na spoustu dalších aktivit a knih můžete mrknout do staršího článku o souhvězdích na blogu TU.





KNIHY

Knih o vesmíru vyšlo poměrně velké množství. A to jak beletrie, tak naučné. Představím vám jen několik z nich. Ty, co máme doma a ty, které jsme měli půjčené z knihovny a líbily se nám. 


Naučných či populárně naučných knih o vesmíru pro děti i dospělé existuje opravdu pěkná řádka. My jsme si vystačili s těmi, které máme doma. Ale v knihovně jich najdete mnohem, mnohem víc. Těch starších i úplně nových. 




Podrobněji představím jen dvě z nich, které se dětem (máme doma různé věkové kategorie) líbily nejvíce. První z nich je rozkládací ATLAS VESMÍRU PRO DĚTI (Albatros, 2015). Tyhle albatrosí rozkládací knížky máme doma moc rádi. Vyšlo jich už několik (atlas světa, atlas Evropy, zvířata světa, prehistorie, 2x jak se co dělá, jak funguje svět a nově lidské tělo)  a jsou všechny moc fajn. Obří stránky plné obrázků jsou totiž velmi přitažlivé pro menší čtenáře a zároveň obsahují celkem dost zajímavých informací, které zaujmou čtenáře starší. Takže u nás si je rádi prohlížíme všichni. V té vesmírné najdete stránky o Sluneční soustavě, Měsíci, souhvězdích, vesmíru obecně, letech do vesmíru a životě ve vesmíru nejen na vesmírných stanicích. Knížka je tak vhodná jak pro začátečníky, tak pokročilejší.






Druhou knížkou, kterou rádi doporučíme, je výpravná obrazová encyklopedie pro děti PROFESOR ASTROKOCOUR - HRANICE VESMÍRU od Dominica Wallimana (Labyrint, 2017). Knížka sklidila obrovský úspěch hned po svém anglickém vydání a není se čemu divit.  Průvodci téhle knížky profesoru Astrokoucorovi se totiž podařilo vysvětlit i ty nejnovější poznatky astronomie věděcky správně a přitom poutavě. To tvrdí i náš skvělý astrofyzik Jiří Grygar, takže na tom asi něco bude. :-) Profesor Astrokocour je nejchytřejší kočka, jakou asi kdy potkáte. Má titul ze skoro všech vědních oborů, jaké pod sluncem existují. V knize Hranice vesmíru vám proto poví všechno možné o naší hvězdě a naší planetě, o sluneční soustavě, o naší galaxii a o vesmíru, o cestování do vesmíru, raketách, satelitech, souhvězdích, životě ve vesmíru i o budoucnosti ve vesmíru. Zaručujeme vám, že knížka bude bavit vás i vaše děti, je opravdu skvělá. A pokud vám bude profesor Astrokocour sympatický, můžete se s ním nově vydat i do lidského těla.






V poslední době vyšlo několik dalších skvělých knih. Záleží na vás, které se bude hodit právě pro vás a vaše děti. Každému bude jistě vyhovovat něco úplně jiného. 

Obří kniha PLANETARIUM (Albatros, 2019) i o něco menší kniha ZÁŘE (Svojtka, 2023). poskytnou čtenářům podobnou sumu informací a představí sbírku vesmírných těles od drobných ledových měsíců po obrovité galaxie. Jak velký je vesmír? Jak vznikl a jaká tajemství ukrývá? Druhá z knih je zaměřena více na noční oblohu a na to, co můžeme na obloze pozorovat pouhým okem, popř. za použití obyčejného dalekohledu. Nenajdete tu tedy např. Saturn nebo Uran, zato je tu více informací o hvězdách a souhvězdích.





V knize VESMÍRNÍČEK (Drobek, 2020) najdete odpovědi na 70 vesmírných otázek. Nezaměřuje se jen ta ty obvyklé a obyčejné, ale pokrývá i řadu dalších témat. Třeba jak se člověk dostal na Měsíc, jak se bránit před dopadem planetky, jak se dá podívat dovnitř planety, jak dostat sondu na oběžnou dráhu planety, proč má Venuše tak hustou atmosféru, proč sopky prdí a smrdí, proč Mars přišel o své magnetické pole nebo jak se pídit po Marťanech. Pro malé děti to ale čtení není, text je místy celkem složitý. Komplexněji je zaměřena i bohatě ilustrovaná kniha RYCHLOST SVITU HVĚZD (Albatros, 2019). Najdete tu nejen informace o vesmíru, ale i spoustu přidružených témat, která s vesmírem souvisí. 





A nezapomeňte i na lety do vesmíru a osobnosti s vesmírem nějak spojené. U nás měla úspěch bohatě a krásně  ilustrovaná kniha ARMSTRONG - DOBRODRUŽNÁ CESTA MYŠÁKA NA MĚSÍC (Dynastie, 2016), skvěle přeložená Radkem Malým, přehledná se základními informacemi NEIL ARMSTRONG (Slovart, 2023) z edice Malí lidé, velké sny a nakonec si děti vyžádaly i trochu textově obsáhlejší NEIL ARMSTRONG (Emse Eddap, 2019) z edice  Moji hrdinové. Ve stejné edici vyšla i kniha o Stephenu Hawkingovi.





A od naučné k beletrii. Pro úplně nejmenší čtenáře se nám doma osvědčila knížka JAK SE ŽIJE VE VESMÍRU (Svojtka, 2016). Je to bohatě ilustrovaná knížka plná odklápěcích okének. Nejmenší čtenáři se seznámí s vesmírem a jeho galaxiemi, planetami i astronauty.
Najdou tu astronauty vznášející se ve vesmírné stanici, astronauty ve skafandru i bez, startující raketu a spoustu dalšího. Textu není moc, tak akorát pro malé čtenáře a je srozumitelný i pro nejmenší. Za nás doporučujeme!




Knihy od Hervé Tulleta se obecně považují za knihy pro ty úplně nejmenší čtenáře. Ale zaručuji vám, že se jeho knihy líbí i všem větším a velkých hravým duším. Nejlépe tedy, když si s jeho knihami hraje celá rodina. Jeho knihy jsou totiž obvykle zcela bez textu (nebo s minimem textu) a s knížkami si prostě hrajete. Platí to i o téhle. Sice nevyšla v češtině, ale není to třeba, protože v ní není kromě nadpisu ani písmeno. Jmenuje se THE GAME IN THE DARK (Phaidon, 2013) a je celá, celičká o vesmíru. Můžete se nechat unášet ke hvězdám a planetám nebo letět k Měsíci. Obrázky nejsou ale jen tak ledajaké. Za světla je totiž téměř neuvidíte. Nejprve musíte počkat na tmu, prohlíženou stránku pěkně nasvítit pod lampou či světlem baterky a potom zhasnout. Juuu, to je kouzlo! Paráda. Knížka svítí ve tmě. Doporučujeme pro malé, velké i největší!





Knížka Mileny Lukešové JAK SI UDĚLÁME ZEMĚKOULI (Portál, 2012) je určená také pro menší čtenáře. Velmi zjednodušeně a hravě se tu vypráví o Zemi a jejím postavení ve vesmíru. O jejím vztahu k Slunci a Měsíci, o střídání ročních období, dne a noci. Zároveň děti nenásilně učí, jak se s respektem chovat k planetě. Nové vydání ilustrovala Katarína Ilkovičová, to starší Jana Sigmundová. Oboje mají něco do sebe, oboje působivě propojují obraz a text, kterého není mnoho. Kniha je totiž skvělá pro společné čtení, hraní a hlavně povídání. A podle knížky si můžete i skvěle hrát a dramatizovat. Stačí si přečíst předmluvu a začít tvořit sluneční soustavu. A nebo si ji prostě vytvořte úplně podle sebe. Tahle knížka vás skvěle kreativně naladí.





V knížce Petra Stančíka JEZEVEC CHRUJDA DOBÝVÁ VESMÍR (Meander, 2016) si vynalézavý jezevec Chrujda z lesa Habřince s pomocí geniální sůvičky Stáni postaví kosmickou raketu. Na její palubě doletí až na Pidilunu, což je maličký měsíc našeho Měsíce. Chrujda zažije dobrodružství s mimozemšťany a na scéně se opět objeví i jeho starý nepřítel tchoř Smradolf. Dopadne to dobře? Barevné obrázky Lucie Dvořákové a nemnoho textu určitě zaujmou i nejmenší čtenáře.





Knížka Josteina Gaardera HALÓ? JE TU NĚKDO? (Albatros, 1998) je určená pro starší čtenáře. Je v ní totiž už celkem dost textu. Ale krásných ilustrací Oldřicha Jelena je tu také  dost. Knížka je o jednom nečekaném setkání. Setkání dvou kluků. Tihle dva kluci, každý z jiné planety, si povídají o vesmíru, planetách, o vývoji života i o spoustě zdánlivě obyčejných jevů. V knížce je skryto hodně nenápadných poselství, nad kterými můžeme dumat hodně dlouho. A dumat mohou děti zhruba od osmi let i dospělí. Skvělá kniha, stejně jako autorovy ostatní knihy.






Pro nejmenší se vám bude hodit i knížka Petra Horáčka JAK MYŠKA SNĚDLA MĚSÍC (Portál, 2020) o myšce, které se splní přání a z nebe spadne kousek voňavého měsíce. A myška si z něj ukousne. Jak to ale dopadne? Bude měsíc ještě někdy kulatý? Koukněte se myší dírou! Milá a vtipná knížka plná prostřihů. 




Kdo by neznal MALÉHO PRINCE (Albatros, 1996) Antoine de Saint-Exupéryho. Kouzelnou pohádkovou bytost, která přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v africké poušti setkal s autorem příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Knížka milá mnoha generacím, ke které se opakovaně možná budou vracet i vaše děti. Malého prince si můžete přečíst i jako komiks, můžete si pořídit krásnou obří rozkládací knihu, knihu her či některou z mnoha dalších variací a "pokračování".





Komiksová knížka Jana Smolíka a Kláry Smolíkové VIKTORKA A VESMÍRNÁ DOBRODRUŽSTVÍ (Portál, 2014) je plná příhod holčičky Viktorky, která putuje nekonečným Vesmírem na palubě kosmické lodi Lítavice a spolu s pilotem Žabžou a navigátorem Flájem a zažívá různá dobrodružství. Příběhy vycházely ve Čtyřlístku v letech 2004–2010, pohromadě je ale najdete právě v téhle knížce. Synovi se knížka kdysi moc líbila. Myslím, že to dokonce byla první knížka, kterou si přečetl úplně sám.





O souhvězdích najdete několik naučných i beletristických knih. Mezi nejkrásnější z nich určitě patří kniha Renáty Fučíkové JAKUB A HVĚZDY (Mladá fronty, 2014). Na hvězdy se lidé dívali odnepaměti. V jejich seskupení viděli různé tvary a obrazce, které nazvali souhvězdí, dali jim jména a vymýšleli k nim různé příběhy. Stejně si v této knize vymýšlejí příběhy i rodiče malého Jakuba, aby mu pomohli rozhodovat se v životě správně. Každý příběh si vás určitě hned získá svou magickou atmosférou, krásným jazykem plným barev, chutí i vůní, a nádhernými ilustracemi. Všechny příběhy o souhvězdích vyprávěné prostřednictvím bájí z různých dob a míst dohromady ukazují, že jakkoli časově či zeměpisně jsou od sebe lidé vzdáleni, prožívají stále stejné radosti i starosti. Kniha obsahuje např. kapitoly Panna, Malý a Velký Medvěd, Polárka, Váhy, Štír, Hadonoš, Koruna, Střelec, Lyra, Labuť, Kozoroh, Měsíc, Drak, Ryby, Kassiopeia, Býk, Plejády, Orion, Blíženci, Lev, Sírius a další. Ilustrace jsou opravdu nádherné a je radost knihu nejen číst, ale i prohlížet.




Kniha CO TO SVÍTÍ NA OBLOZE? (Edika, 2013) Davida Kovala se snaží zábavnou formou dětem (ale možná i jejich rodičům) objasnit ty nejobyčejnější otázky: Proč Měsíc mění svůj tvar? Proč jsou hvězdy různě jasné? Jaká máme souhvězdí? Co je to meteor? Jak vypadá Saturn v dalekohledu? Proč ve dne nevidíme hvězdy? Knížka je vlastně příběhem dvou bratrů, kteří pronikají se svým tatínkem a učitelem do tajemství vesmíru. Místy se mi text zdá trochu moc "školometský", ale synovi to vůbec nevadilo. Knihu jsme nečetli, ale opakovaně poslouchali na CD, které je přiložené ke knize. 





Miniknížka Vladimíra Sochy VÝLET DO VESMÍRU (Triton, 2017) je brožurkou do kapsy. Hodí se tak skvěle na cesty či do čekáren. Na výpravu Sluneční soustavou se v ní vydávají dvě zvědavé a neposedné děti, a tak není nouze o dobrodružství přímo galaktických rozměrů. Pokud poletíte s nimi, objevíte úžasné věci o Slunci, obřích kamenných i plynných planetách a zjistíte, že vesmír je neuvěřitelně zajímavým místem.




Knížka Lucy a Stephena Hawkingových JIRKŮV TAJNÝ KLÍČ K VESMÍRU (Knižní klub, 2008) se nejstaršímu moc líbila. Kniha se čte totiž jedním dechem a spojuje veselé dobrodružství s vědeckými údaji o vesmíru. Najdete v ní nejnovější poznatky o černých dírách od Stephena Hawkinga a také mnoho barevných fotografií přímo z kosmu. Hlavní hrdina Jirka se seznámí se svými sousedy - Aničkou a jejím otcem Erikem, který se zabývá vědou. Erik má nejvýkonnější počítač na světě a říká mu Kosmo. Ten dokáže vyslat Jirku a jeho kamarády na jakékoli místo ve vesmíru. Kosma by ovšem rád využil i někdo jiný - a Erik s Jirkou se tím dostanou do obrovského nebezpečí. Ve vesmíru totiž není nic nebezpečnějšího než černá díra... Pokud vás knížka zaujme, je tu dobrá zpráva : jsou ještě další tři díly!







Vesmírná témata najdete i v mnohých časopisech pro děti. Obvykle se tématu věnuje celé číslo, takže v nich najdete spoustu inspirace. Kromě časopisů Raketa, BenJáMína a Nedělníček se kdysi tématu vesmíru věnovalo i jedno z čísel časopisu Pojď si hrát a Hrana. Tyto časopisy už sice nevycházejí, ale třeba na ně narazíte v knihovně. 


MATERIÁLY


Doprovodných materiálů, her a podobných věcí najdete k vesmíru mnoho a mnoho. Vybírám jen ty, které máme doma a líbily se nám. Jedničkou mezi nimi je určitě CD PLANETY. Pokud nemáte, neznáte, doporučujeme to napravit. Chytlavé a navíc "odborně správné" texty, skvělé melodie a nesmírně-vesmírně dobří interpreti. CD máme moc rádi a pouštíme ho opakovaně. Určitě se z textů dozvíte něco nového o jednotlivých planetách a možná si i zatancujete! Některé písničky najdete i na internetu.




Spoustu skvělých materiálů najdete přímo v planetáriích či hvězdárnách. Stačí se poptat a určitě toho spoustu získáte zdarma či si budete moci zakoupit. My takhle máme doma třeba skvělé omalovánky sluneční soustavy a Hvězdářskou abecedu z brněnské hvězdárny. 



Neobyčejně skvělé jsou vesmírné materiály od Juchuuu! Teda od Juchuuu! jsou skvělé všechny materiály, většinu z nich máme i doma (ČR, Evropa, Lidské tělo, Dinosauři…). A VESMÍR je obzvláště dobrý, protože se skládá z několika částí. Skládá se z průhledných kartiček o planetách naší sluneční soustavy, čtyřiceti oboustranných kartiček s informacemi o vesmíru a obsahuje i názornou vychytanou pomůckou o historii vesmíru a evoluci člověka. V sadě jsou tedy všechny důležité a hlavně zajímavé informace o vesmíru, o jeho součástech a jeho vzniku. Opravdu skvělá sada! Víc info najdete TU.






Skvělá je i vyšívací sada STELA od dua Pipasik. Sada obsahuje 7 karet,  fluorescenční nit svítící ve tmě, kovovou jehlu, mapu hvězdné oblohy a brožurku “Malý průvodce hvězdnou oblohou”, v níž si přečtete příběh jednotlivých souhvězdí (je tu Velká medvědice, Malý medvěd, Drak, Kasiopeja, Cefeus, Žirafa a Rys). Děti si každé souhvězdí poctivě vyšijí a tak se naučí poznávat 7 nezapadajících souhvězdí severní oblohy. A pak už stačí vyšité souhvězdí osvítit pod lampou a ve tmě si hezky zasvítit. Víc informací a navíc pexeso zdarma ke stažení najdete TU.





Mnoho vesmírných her a aktivit najdete od nakladatelství Albi. Můžete si vybrat mezi "mluvící" knihou z edice Kouzelné čtení, interaktivním puzzle, brainboxem (nově edice V kostce!) s tématem vesmíru nebo karetní hrou z edice Mysli a spojuj!
My doporučujeme všechny. :-)




Existuje samozřejmě ještě spousta dalších zajímavých pomůcek. Pro menší děti je fajn ruční vesmírný FOTOPROJEKTOR, kterým si na zeď můžete promítnout celkem 24 snímků (kdysi jsme objednávali TU). Najdete i spoustu vesmírných PEXES, některá i zdarma ke stažení (např. TU). Vesmírná je i jedna z doplňkových sad vyprávěcích kostek StoryCubes - PŘÍBĚHY Z KOSTEK : VESMÍR. Můžete vyzkoušet personalizovanou knížku o vesmírném dobrodružství a k tomu skvělý pracovní sešit či domácí stavebnici Planetárium z dílny Zneznáma (víc TU) nebo poznávací prosvicovací sadu souhvězdí MALÝ HVĚZDÁŘ od Pikle TU. Poslední dvě nemáme ozkoušené, ale moc se nám líbí, takže asi výhledově pořídíme, až dorostou další prckové.




Na závěr jsem dětem připravila či vytiskla nejrůznější pracovní listy. Ty úplně vlevo jsme dostali v Hvězdárně a planetáriu v Brně.




VÝLETY

Povídání o vesmíru vřele doporučujeme spojit i s nějakým výletem. My jsme si chtěli vzdálenosti jednotlivých planet od Slunce "osahat" ještě názorněji, takže jsme se vydali na planetární stezku do Proseče. Ale stezek najdete v Česku víc (třeba v Hradci Králové nebo v údolí Vltavy). My zvolili tuhle, protože je od nás nejblíž a je moc prima. Nachází se ve městě Proseč a jeho okolí a model sluneční soustavy je tu v měřítku  1:1 miliardě, kterému odpovídají jak velikosti modelů těles, tak i jejich vzájemné vzdálenosti. Na necelých 8 km si tak lze blíže představit skutečnou velikost těles sluneční soustavy a velikost prostoru, který mezi planetami leží. Pro přiblížení skutečnosti, že sluneční soustava zdaleka není pouze skupinou osmi planet a jejich měsíců rotující  kolem Slunce, je na stezce kromě nich umístěna i trojice modelů trpasličích planet Ceres, Pluto a Eris a s nimi související pásy asteroidů. Symbolicky je jako poslední zastávka na trase stezky umístěn model vesmírné sondy Voyager I, která putuje za hranice sluneční soustavy a je tak nejvzdálenějším lidským výtvorem.
Stezka začíná u knihovny na kraji města modelem Slunce a pokračuje okrajem městečka mezi loukami, pastvinami, lesem, kolem rozhledny Terezka a pak kousek po silnici zpět do Proseče. Stezka je kompletní, nikde nechybí ani modely planet ani naučné tabule (jen ty, které míří přímo jižním směrem jsou trochu „vyšisované“), stezka je dobře značená, všude jsou směrovky. Stezku lze absolvovat pěšo i na kole (ale pro nejmenší cyklisty to určitě není) a my ji moc doporučujeme!





A moc doporučujeme navštívit i nějakou hvězdárnu či planetárium. Oboje v jednom najdete třeba v Brně, kde jsme byli na návštěvě my. Shlédli jsme moc prima 2D film Planety : Cesta sluneční soustavou. Je sice určený pro děti od 5. třídy, ale děti o vesmíru už něco věděly, takže je film bavil moc, rozuměly mu a moc si přály, aby byl delší (jen nejmladší pravda na chvilku zchrupnul :-D). V planetáriu jsem byli už poněkolikáté a určitě navštivte i jiné jejich programy. 
Doporučujeme i „vesmírné“ hřiště před planetáriem, kde si můžete ozkoušet pobýt v lunárním vozítku, zjistit, kolik byste vážili na různých tělesech sluneční soustavy, rozpohybovat sluneční soustavu a spoustu dalšího. 








ODKAZY, PRACOVNÍ LISTY a MATERIÁLY KE STAŽENÍ


Stránek s vesmírnou inspirací je obrovské množství. Stejně tak nejen na YouTube najdete mnoho vesmírných videí. Nebudu tu vypisovat všechny, ale zmíním jen ty, které byly inspirací nám, která máme rádi a kam se často vracíme.
  • skvělé stránky Učíme se venku, díky kterým jsme i my vesmír prožívali trochu venku, na jejich webu najdete několik vesmírných lekcí i s pracovními listy ke stažení (lekce o planetách, velikostech planet a vzdálenostech planet)
  • z videí moc doporučujeme video o vzniku vesmíru z cyklu NEZkreslená věda, máme tenhle cyklus Akademie věd moc rádi (k některým z nich jsou i pracovní listy)
  • z videí pro menší děti moc doporučujeme na ČTedu seriál KOSMIX (můžete shlédnout jednotlivé díky nebo celý maraton najednou, k některým z nich jsou i pracovní listy a metodiky) TU nebo na YouTube seriál ESA Paxi TU
  • skvělá stránka se simulací pohybu vesmírných těles je TU
Nějaké materiály zdarma ke stažení najdete tu:
  • papírová sluneční soustava od Juchuuu! zdarma ke stažení TU
  • spoustu vesmírných aktivit ke stažení pro menší děti (viz fotografie) najdete na webu 3dinosaurs TU
  • třísložkové karty k planetám, souhvězdím, fázím Měsíce a knihu o vzniku vesmíru pro nejmenší zdarma ke stažení najdete TU
  • soustu karet, materiálů i popisů vesmírných aktivit najdete na Učitelnici TU
  • pracovní listy od Ani Muk najdete TU
  • třísložkové vesmírné karty a omalovánky TU
  • přepočtová tabulka velikostí planet a přepočtové tabulky vzdáleností planet od Slunce pro venkovní i vnitřní použití z již neexistujícího webu montessoridoma.cz TU







PS - v článku používám v sousloví sluneční soustava někdy velké a někdy malé "s". Je to proto, že se nějak nemůžu rozhodnout. Pravidla totiž radí malé "s", Česká astronomická společnost doporučuje velké "s". A teď babo, raď! :-)

Vzhůru do vesmíru!

-----------------------------------
Jen dvě poznámky na okraj: Všechny tyto knihy doma nemáme, hodně jich je půjčených z knihovny, ale všechny jsem buď jen já nebo společně s dětmi (nebo nejstarší syn sám) četli. A žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi knihy a já moc ráda tipy na ty dobré pošlu dál.

18 komentářů:

  1. Klobouk dolů, to je naprosto perfektní! Jen přípravy Vám musely zabrat spoustu času. Vaše děti se ohromě mají :-)
    Krásné dny, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přípravy nějaký čas zabraly, to je fakt, ale vzhledem k tomu, že něco jsem už připravovala pro syna před čtyřmi lety, nebylo to tak náročné. Díky moc, mějte se krásně. Veronika

      Vymazat
  2. Jako vždy úžasné :-) jdu shánět třpytky ve tvaru hvězdiček, protože ten velký třesk, to prostě musíme vyzkoušet co nejdřív :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! A třpytky neshánějte, už jsou na cestě k vám. :-D

      Vymazat
    2. Mooooc děkujeme :-) podáme pak zprávu o zrodu vesmíru :-D

      Vymazat
  3. Dekuji za tolik informaci na jednom miste! Paxiho asi znate, ze ano? https://www.esa.int/kids/en/about_Paxi/Paxi Daji se stahnout i kratka dabovana videa na urcite tema

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Paxiho znám, ale úplně jsem ho vytěsnila, takže díky moc za připomenutí! Doplním i do článku. Krásné dny.

      Vymazat
  4. Naprosto nechápu,kde na to berete čas. Kdybych se měla věnovat dětem tak jako vy, pak už bych nestíhala vůbec nic. Možná byste mohla prozradit recept a napsat o tom také článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po pravdě, já to taky moc nechápu, vždycky žasnu, že jsem nějaký článek doprala. :-) Občas se mě na to někdo ptá, tak já možná někdy něco sepíšu. :-) Mějte se fajn.

      Vymazat
  5. Myslím, že se k Vám taky přihlásím do školy :) Držím pěsti, ať se Vám daří tak jako doposud a díky moc za všechno sdílení. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně, ale ono to není vždycky jen růžové. :-) Díky moc, mějte se fajn. Veronika

      Vymazat
  6. Neskutečné nápady, 👍 a díky za sdílení... Klobouk dolů, opravdu.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky moc. A taky nezvládám, nebojte. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Diky moc za uzasne tipy na aktivity s detmi! Vcera jsme delali sopku, prisli se podivat i deti z ulice, to bylo predstaveni��a zitra jdeme malovat horke kameny s hrat si s toaletnim papirem��
    Take diky za velmi zajimave tipy na www a eshopy. Je tezke se v te soucasne velmi bohate nabidce na internetu zorientovat,ale Vase netradicni tipy (napr. vysivaci sada Stela s fluorescencni niti)jsou skvele. Diky,diky,diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za vaše slova, moc si toho vážím! A jsem moc ráda, že jste našla inspiraci a děti to bavilo. :-)

      Vymazat
  9. Názorné, jasné, úžasné. Moc děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Jsem ráda, že jste našla inspiraci. Hezké dny!

      Vymazat