sobota 29. června 2019

Prečítané leto… 1. týden VODA

Slovenský projekt Prečítané léto a blogerky, které za ním stojí, sleduji už několik let. Blogerky celkem intenzivně, projekt spíš jen tak po očku a zatím jsme se do něj nezapojili, přestože letos běží už několikátým rokem. Vlastně ani nevím proč. Možná proto, že knih i aktivit k nim je u nás doma i tak dost. Ale projekt je to skvělý, takže mi to nedalo a nedalo. Poslání projektu je jednoduché. Chce nalákat rodiče, aby si s dětmi četli. A pokud by si nevěděli rady, co vybrat ke čtení, je tu právě Prečítané leto se svými tipy na knihy a aktivity s dětmi. Rozhodně není cílem přečíst všechny navrhované knihy, to snad ani nejde. Ale co třeba takových šest knih za prázdniny? :-)




Jak už jsem psala, projekt se mi moc líbí, tak jsem se rozhodla, že přidám svou trošku do mlýna a v článcích napíšu, které knihy a aktivity máme k jednotlivým tématům rádi my, popř. jaké knihy k tématu chceme letos přečíst. Tipy na knihy najdete na webu a fcb Prečítaného leta, ale tipy na vhodné knihy budou dávat na své blogy i další blogerky, dokonce i tipy na knihy pro dospělé. Takže mrkněte třeba na blogy: Pampúch, O detských knihách, Mimi malá knihomilka, Zuzana Štelbaská, Opičí matka, Orvokki’s, Jedu v knize a další.

Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Ráda bych napsala ke každému tématu jeden článek s našimi oblíbenými tipy, nedokážu ale nyní odhadnout, jak to nakonec dopadne. Články nemám napsané dopředu, budu je psát z týdne na týden, vždy jen několik dní dopředu, takže uvidíme, zda a jak se to podaří. Někdy budou články možná hodně stručné.


Zdroj: https://pixabay.com

Knihy jsou na webu Prečítané leto rozdělené do tří věkových kategorií (2-4 roky, 5-7 let, 8-14 let). Se třemi staršími dětmi skoro přesně kopírujeme věkové rozvržení (každé dítě jedna věková skupina), takže se ho budu držet i já.

Tento týden je hlavním tématem VODA. Voda ve všech podobách. Voda sladká i slaná, teplá i studená, voda v kalužích, ve sklenici, v řece i v moři. A také vodní živočichové, námořníci, plavci i vodáci. A déšť a led a mlha… Jak si kdo zamane.

KNIHY


Pro ty úplně nejmenší doporučujeme u nás doma pro téma VODA dvě oblíbená a skvělá leporela. První z nich je leporelo MÍT MOŘE NA DVOŘE (Albatros, 2013) Jindřicha Balíka, které báječně "mokře" ilustroval Jiří Kalousek. Z rozpustilých obrázků jakoby přímo šplíchá voda a básničky o moři, námořnících a nejrůznější mořské havěti jsou hravé a vtipné. Výběr je jasný, kde jinde je víc vody než v moři! Užijte si chobotnice, kapitána s neodmyslitelnou dýmkou, mořského koníka a spoustu barevných rybek. My máme doma ještě po manželovi staré vydání leporela s plátěnou vazbou a střežíme ho jako oko v hlavě!









I druhé leporelo je plné vody. A je jí snad ještě víc, protože tady je voda od samotné kapičky, přes potůček, řeku, veletok až  k moři. Leporelo SAMÁ VODA (Albatros, 2007) Josefa Bruknera ukazuje vodu v mnoha podobách od deště až po oceán. Hezké a chytlavé verše o dešti, potůčku, řece, vodopádu jsou propleteny s panoramatickými obrázky výtvarníka Jiřího Fixla. "Na počátku kapička/ z kapky říčka maličká/ a když říčka s řekou splyne/ přidají se další/ jiné vody ze všech stran/ a z vody je oceán."  Lepolero jemně, ale přitom důrazně ukazuje i těm nejmenším krásu i nezbytnost vody. "Ať jí máme vždycky dost / pro zdraví i pro radost!"









Na tuhle knížku jsem se moc těšila. Duo Lukešová-Kudláček mám opravdu hodně ráda. Nejraději snad volnou tetralogii, která vypráví o jednotlivých ročních období (Čáp, Holčička a déšť, Jakub a babí léto a Bílá zima). Všechny vyšly už před čtyřiceti lety, my máme doma jen Čápa a zbytek si půjčujeme z knihovny. Proto ta radost, když knížka HOLČIČKA A DÉŠŤ (Albatros, 2019) vyšla teď znovu (a pevně věřím, že vyjdou i další tři). K tématu se tahle knížka skvěle hodí. Je o dešti, a navíc o dešti v létě! Takže (nejen) když vás zastihne venku déšť, přečtěte si tuhle knížku. My si ji šetříme a moc se na ni těšíme. Všechny knížky z téhle čtveřice psané Milenou Lukešovou a ilustrované Janem Kudláčkem jsou báječně poetické, pohladí po duši,  ale děti se o jednotlivých ročních obdobích mnohé naučí. Takhle vypráví o holčičce, která chtěla na ulici někoho potkat a jednoho letního dne potkala zosobněný déšť. Hraje si s ním a poznává, jak se před deštěm chrání lidé deštníky a jak se za deště chovají zvířata. Pochopí, že i za deště je venku krásně! Tak hybaj ven! :-)










A máme tu ještě jednou moře. Tentokrát "stvořené" naším oblíbeným Pavlem Čechem, který ilustroval báječnou báseň Jana Skácela USPÁVANKA S PLAVČÍKEM A VELRYBOU (Sursum, 2011) a vznikla z toho krásná knížka. Text a ilustrace se báječně doplňují a my si knížku letos určitě zase přečteme. A i tahle kniha vypadá, jako by jí někdo listoval mokrýma rukama. Holt správná kniha o moři musí být trochu postříkaná.









Do kategorie pro starší děti jsem zařadila knížku RYBÍ SLIBY (Portál, 2011) Daniely Krolupperové. Důvod je zřejmý. Ve vodě přeci žije spoustu ryb a dalších živočichů. A právě s vodními živočichy, které skvěle namalovala naše oblíbená Eva Chupíková, se v téhle knížce seznámíte. A také s mořskou panenkou, kterou zlý Mořemor kouzlem odnesl daleko od rodného moře až k prameni horského potůčku. Panenka se snaží vrátit domů a za pomoci dobrých vodních skřítků, sladkovodních živočichů i živočichů žijících kolem vod postupně nalézá cestu zpět do moře. Děti se při čtení seznámí se zvířaty žijícími ve vodních tocích a jejich okolí, s rostlinami a zároveň také s koloběhem vody. Za jednotlivými kapitolkami následují jednoduché otázky k textu. Kniha je psána pro děti mladšího školního a předškolního věku. Před několika lety jsem četla s nejstarším a už je asi čas, přečíst si knížku i s dcerou. Máme doma moc rádi všechny knihy z téhle edice. 








A hned tu mám ještě jednu knížku, kterou také ilustrovala Eva Chupíková. Napsala ji ovšem Zuzana Štelbaská a jmenuje se FILÍPEK (Fragment, 2018). V téhle knížce se s klukem Filípkem mrknete na zoubek jezeru a zvířatům a rostlinám v něm i kolem něj. Filípek totiž chodí k jezeru s tatínkem na ryby, ale protože ho rybaření nebaví, zkoumá raději jezero a přilehlý lesík. V lese si hraje s kamarády skřítky, obdivuje srnky, malé divočáky nebo ve vodě pozoruje pstruhy a bruslařky. Svět kolem jezera Filípek miluje. A já se moc těším, jak si tuhle knížku s prcky přečteme. Pokud se vám knížka zalíbí, můžete se s Filípkovou sestrou v podobně koncipované knížce, která se jmenuje JITŘENKA, podívat do zahrady. 










A teď tu máme pro změnu znovu malíře a ilustrátora Pavla Čecha, který ilustroval knížku plnou "mořských" básniček Radka Malého MOŘE SLANÉ VODY (Albatros, 2014). Autor se v knížce věnuje tajemstvím moře, jeho krutosti, nádheře i velkoleposti. Jeho verše Pavel Čech doslova podkreslil, dotvořil a ozdobil. Knížka je báječná po textové i obrazové stránce. Voní široširými dálkami a oceánem a potěší (nejen) milovníky moře, dobrodružství a poezie.








Osm báječných mořských příběhů najdete v knížce Jána Uličianského PODIVUHODNÍ PŘÍBĚHY SEDMI MOŘÍ (Práh, 2012), kterou skvěle ilustroval Ĺubomír Paĺo. Kniha pracuje s náměty ze známých dospěláckých děl, příběhů a historických událostí a s kopcem vtipu je převádí do osmi veselých a zároveň chytrých příběhů pro děti. Chcete se seznámit s královnou všech moří a s jejím obdivovatelem pirátem Černou kůží? Slyšeli jste, kdo objevil létající balón a postavil první fontánu? Zajímá vás, jak vypadá Suché moře anebo Sněhulácké ostrovy? Víte, odkud se u nás vzala zmrzlina, mentolové bonbóny nebo pomerančový džus? To vše se dozvíte v téhle parádní pohádkové knížce plné fantazie, dobrodružství i překrásných ilustrací. 









A mám tu čtyři knihy i pro nejstarší kategorii. V knize s jednoduchým názvem RYBA (Baobab, 2009) od Erlenda Loeho sice moc vody nenajdete, protože tady jde hlavně o tu rybu, ale ta přeci žije ve vodě, že. U téhle knížky se čtenáři budou hlavně bavit. Bez rozdílu věku. S knížky je cítit, že tenhle příběh plný absurdity, v kterém se mísí norské i cestovatelské reálie s humorem, psal autor s obrovskou radostí a vy ji budete s radostí číst. Hlavní hrdina knížky Kurt má knír, multikáru, ženu architektku a tři děti. Jednoho dne po šichtě najde v přístavu velkou černou rybu, která nikomu nepatří, a tak si ji odnese s sebou domů. Jeho rodina tak nečekaně získá dostatek jídla a vyráží s multikárou do světa. Navštíví několik kontinentů a po cestě zažívají neuvěřitelné příhody. Kurt je jednoduchý a naivní, ovšem v jeho světě je možné skoro všechno a je to báječné!








A když voda, tak rozhodně nesmím zapomenout na knihu Petra Stančíka H2O A TAJNÁ VODNÍ MISE (Abramis, 2017). H2O není jen chemická značka vody, ale také název party kamarádů Huga, Huberta a Ofélie. Klan H2O zásluhou přístroje zvaného zmenšovátko podniká dobrodružné výpravy vodovodním potrubím na palubě miniaturní ponorky Abramis. Hlavní padouch - šílený profesor Hemenegild Vulpes - sice proti H2O neustále kuje nějaké pikle pomocí nejmodernější vědy a techniky, ale nakonec i jemu doteče, že ve správném dobrodružství pro děti a mládež musí zvítězit dobro. Tuhle nesmírně vtipnou, čtivou a chytrou knížku doporučuji i dospělým. Určitě se pobaví podobně jako děti a navíc získají z naučných, ale přesto vtipných poznámek na okraj i spoustu veledůležitých informací. Víte jak na falešnou humrovou pomazánku z celeru? Jaká látka je na světě nejsmradlavější? Co je to mýdlo s jelenem? A navíc báječné ilustrace Galiny Miklínové. V anotaci se píše, že tahle kniha obsahuje dobrodružný příběh pro chytré děti, který jde do hloubky kapesní ponorkou. A je to přesně tak! A pokud se vám bude knížka líbit, určitě si nenechte ujít pokračování H20 a poklad šíleného oka. 








Kdo by neznal sérii knih Vlaštovky a Amazonky od Artura Ransoma. Teď o prázdninách a navíc v létě je to skvělé čtení pro holky i kluky. První díl se jmenuje BOJ O OSTROV (v novém vydání Albatros, 2014), ten se mi ale doma nepodařilo najít, takže jsem nafotila druhý a sedmý díl série ve starším vydání. Hlavními hrdiny cyklu jsou sourozenci Walkerovi (Vlaštovky) a sestry Blackettovy (Amazonky), kteří společně prožívají nejrůznější prázdninové příhody a mnohá dobrodružství. V tomhle díle třeba bojují o malý ostrov Divokých koček, který leží uprostřed jezera, přebývají ve stanovém táboře, bojují s pirátem kapitánem Flintem, plachtí na jezeře a spoustu dalšího. Autor postupně vydal dvanáct knih série, poslední třináctou (Lysky na severu) se mu již nepodařilo dokončit. 






A tohle je krása, tuhle knihu mám moc ráda a těším se, až si ji přečte i nejstarší. Knihou Jeana-Clauda Mourlevata protéká řeka. ŘEKA, KTERÁ TEČE POZPÁTKU (Baobab, 2016). Hlavními hrdiny téhle zasněné, poetické a skoro až pohádkové knihy jsou dvě osamělé dospívající děti. Tomek má jediného přítele, starého moudrého vesnického písaře, Hannah miluje svého žlutomodře zbarveného ptáčka, jedinou památku na zemřelého otce. Ti dva se nakrátko setkají v Tomkově krámku, kde chce Hannah koupit živou vodu z řeky Kžar... Tak začíná Tomkovo hledání řeky Kžar, a hlavně tajemné Hannah, která mu stále uniká. Román se skládá ze dvou částí, každou z nich vypráví jeden z hrdinů. Vyprávění se tak skládá jakoby ze dvou pramenů, které se v závěru spojí v jednu řeku. Řeku, která je až po okraj plná dětské touhy po dobrodružství, mořích, pouštích, přátelství a lásce. Najdou se nakonec dvě dospívající děti? A co všechno jejich shledání předcházelo? To se dozvíte v tomhle báječném pohádkově průzračném příběhu plném imaginace. Doporučila bych čtenářům zhruba od jedenácti let.










AKTIVITY
  • experimentů s vodou můžete provádět mnoho (zmrzání, barvení, vypařování…), chcete-li jich ale ještě víc a třeba i nějaké sofistikovanější, mrkněte do knížky BÁJEČNÉ LETNÍ EXPERIMENTY S VODOU (CPress, 2011).


 (






  • připomeňte si medvídka Pú a podobně jako on si zahrajte medvědí proutky - my házení klacíků z mostků a pozorování, jestli vyjedou na druhé straně, milujeme
  • vypravte se k nějaké vodě a nemusí to být hned moře, stačí nějaký rybník či potok, a pořádně se v něm probrouzdejte, je to skvělý zážitek a určitě kolem sebe uvidíte spoustu zajímavých věcí
  • a je-li u té vody písek, postavte třeba nějaký pořádný hrad
  • skvělé je také malování vodou, stačí jen širší štětec nebo štětka, kyblík z vodou a nějaká volná betonová či asfaltová plocha a může se malovat. A vůbec nevadí, že obrázky za chvilku zmizí. Mohou se malovat nové a nové a nové
  • když sprchne, tak to vůbec nevadí, krásně se pročistí vzduch a vy si můžete zatančit v dešti nebo se probrouzdat loužemi
  • zahrajte si slovní souboj, koho napadne víc slov, v jaké podobě se může vyskytovat voda (rosa, déšť, led, vločky, kapky, jinovatka, kroupy….)
  • jedete-li k moři, vezměte si s sebou skvělou, obří, bohatě ilustrovanou knížku VELKÁ KNIHA MOŘSKÉ HAVĚTI (Slovart, 2018) a zkuste nějaké to zvíře u moře či přímo v moři objevit, a jako takovou fajn poznávačku si můžete stáhnout třísložkové kartičky mořských zvířat od Juchuuu! (TU)
  • a bude-li velké teplo, namrazte si v mrazáku větší kusy ledu (stačí dát jen trocha vody na dno vetší krabičky) a po zmrznutí na ně s dětmi malujte vodovými barvami. Je to paráda!
Krásné léto na vodě, ve vodě, u vody a s vodou!

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

4 komentáře:

  1. Krásné léto i vám! Voda je nekonečné téma. Pár knih jsem si zapsala a vyhledáme v knihovně. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to nekonečné, krásné téma! Však jsem měla co dělat, abych vybrala jen pár knih. Pořád mi naskakovaly další a další. :-D Věřím, že se budou líbit! A přejeme krásné léto!

      Vymazat
  2. Dakujem za krásny článok. Pri jeho citani sa mi vybavilo kolko knih mame doma a mozme sa na ne vrhnut. Kedze sa mi nepodarilo zajst do kniznice.
    Za nas: Filipek, Voda .. s medvidkom Pu, Gerda, Zlata rybka ;)
    A kniznicu mozem vynechat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky moc děkuju! Krásné knížky máte vybrané. Ať se vám dobře čte!

      Vymazat