středa 18. května 2022

Jak na… včely

Jaro je tu, tak se tohle téma akorát nabízí. Inspirovala mě návštěva výstavy Včela na Zámku ve Žďáru nad Sázavou (výstava měla teď v dubnu končit, ale zdá se, že bude ještě prodloužena). Výstava je krásná, tak jak výstavy původem z písecké Sladovny bývají, je interaktivní se spoustou úkolů a podnětů k nejrůznějším činnostem a děti to na ní moc bavilo. O včelách se toho ale moc nového nedozvěděly, protože se jim moc nechtělo číst doprovodné tabulky, tak jsem se rozhodla, že se včelám koukneme "na zoubek" ještě doma. A protože včel stejně jako dalších hmyzáků v přírodě valem ubývá, je tohle téma navíc ještě hodně aktuální. Hmyzí téma na blogu už najdete (článek s knihami o bezobratlých najdete TU, "hmyzí" aktivity převážně na ven potom TU), ale včel je tam pomálu, takže ještě takhle pohromadě.





Shromáždila jsem, co máme doma, přidala něco z knihovny a zase tu jsou knihy, aktivity, výtvarničení, odkazy a videa ke včelám. Vše na jednom místě. A jako vždy začneme knihami. Nejprve pro ty úplně nejmenší.

Sérii o krtčích sestrách Roslyn Schwartzové mají naši prckové moc rádi. Tak jsme si k tématu znovu přečetli KRTČÍ SESTRY A VČELKY (Offi, 2013). Krtčí sestry jsou strašně zvědavé a díky tomu zažívají mnohá dobrodružství. Když leží pod stromem a spatří zatoulanou (zato však nesmírně zaneprázdněnou) včelu, neváhají se za ní vydat, aby zjistili, proč jsou včely tak pilné. O včelkách se v téhle knížce sice moc nedovíte, ale určitě bude vás i děti tak od dvou let bavit jako nás.








Víc se toho o včelách můžete s malými dětmi dozvědět třeba z okénkové knížky PROČ POTŘEBUJEME VČELY? (Svojtka, 2017). Spousta obrázků a také základních informací. Kde včely bydlí, jak žijí a co jedí? Víš, proč včely chováme a čím jsou pro nás užitečné? Že vyrábí sladký med, ví asi každý, ale že bychom bez nich a dalších hmyzáčků neměli vlastně vůbec žádné ovoce a květiny, si děti možná neuvědomují. Spousta odpovědí v knížce s průřezy a odklápěcími okénky.









Knížka CO SE DĚJE VE VČELÍM ÚLU? (B4U Publishing, 2018) Petry Bártíkové je na tom informačně podobně jako ta předchozí. Má také silnější listy, takže se hodí i pro mladší děti. Navíc je vtipně "vystavěná" do podoby včelího úlu, do kterého mohou děti nakouknout. Zjistí, jak to vypadá uvnitř a co se v úlu děje, kdo všechno v něm žije i jak v něm včelky vyrábějí med.









Tuhle knížku jsem četla s nejstarším už před několika lety a pořád se k ní vracíme. Zatím jsme asi nenašli lepší "včelí knihu". LUMÍR VČELAŘÍ ANEB MEDOVÝ SLABIKÁŘ (Labyrint, 2013) Anety Františky Holasové je totiž skvělá a téměř vyčerpávající knížka. Knížka o včelách, o jejich životě a také o medu a včelaření. Medvěd Lumír provází čtenáře celým včelařským rokem: od podletí až k medobraní, vysvětluje, kde včely berou vosk k stavbě svého díla, co je to propolis a k čemu slouží, jak funguje včelí společenství a kdo co v úle dělá… Autorská kniha je určena všem malým čtenářům a jejich rodičům, kteří mají rádi med a chtěli by se o včelařském řemesle dozvědět něco víc. Fascinující téma, vyvážená výtvarná i textová stránka, svěží přístup, krásná kniha. Můžeme jen doporučit.











Úplně nová a podobně koncipovaná je knížka Simony Čechové VČELAŘ JOSÍFEK (Labyrint, 2019). Najdete v ní také spoustu informací, které by měl (nejen) malý včelař znát, ale také fascinující a pravdivý příběh o krtkovi Josífkovi. Ten žil osaměle v pustém údolí, kde nic nebylo ani nerostlo. Bývalo mu často smutno. Až jednoho rána na něj za chaloupkou čekalo překvapení. Zatoulaný včelí roj si hledal nový domov. Josífek měl z nových sousedek velkou radost a zjistil, jak krásné je se o někoho starat. A že když toužíme, aby se něco změnilo k lepšímu, je nejdůležitější začít u sebe. V naučné části se dozvídáme např. o tom, kolik povolání za svůj život vystřídá včela dělnice, jak dlouho včely žijí, jak vyrábí med, jak med včelař dostane z plástu do sklenice, jak se vyrábí medovina a co patří do včelařské výbavy. Informace jsou vysvětleny srozumitelně a dokonce vtipně odkazují i na knížku o Lumírovi. Simona Čechová je slovenská ilustrátorka a včelařka a Včelař Josífek je její první autorská kniha. Se včelami vyrůstala a řemeslu se přiučila od svého otce, který se učil od svého otce a ten zase od svého… A tak se v rodině Čechů včelaří už přes sto dvacet let. A ta láska ke včelám je v knížce poznat.







Celkem se nám líbila i knížka VČELAŘ (Edika, 2019) Laurie Krebs, která včelaření jako krásné a prastaré řemeslo přibližuje čtenářům prostřednictvím příběhu chlapce a jeho dědečka, který je ve své obci známý právě jako pan Včelař. Děti v knížce získají celkem dost informací o životě včel a získávání medu a navíc uvnitř najdou i recept na medové muffiny. Jediné, co mě i děti při čtení dost rozčilovalo, bylo opakování slov "pan Včelař" snad na každé stránce.







Tohle je taková včelí knížka trochu naopak. V knížce Michaela Stavariče VČELIKÁŘ  ANEB MRAVENCI NEMAJÍ O OPYLOVÁNÍ VSKUTKU ANI PONĚTÍ (Mladá fronta, 2009) se totiž o úl, opylování a výrobu nestarají včelky, protože ty onemocněly. Včelí královna Medulka proto poprosí čmeláčka Vincka, aby pomohl s opylováním kytiček. Jenže Vinckovi je jasné, že to nebude jen tak. Obrátí se proto na šneka Popokatepetla. Jenže pyl ulpívá na jeho těle, což se ukáže jako nejmenší problém: čtyři květiny za hodinu zvládne "Popo" úplně v pohodě. A tak se kromě šneka pokouší za včelky zaskočit i krtek, mravenci, pavouk, žabka a další zvířátka. Jenže všichni ztroskotají. Co s tím? Bohatě ilustrovaná, vtipná a ztřeštěná knížka, v které se zvířátka i děti dozvědí, kolik toho včely vlastně zvládají.







A pak je tu jedna maličká a tenká knížka. Edici Bennyho Blu máme doma moc rádi. Knížek na nejrůznější témata je v téhle edici snad ke stovce a všechny jsou srozumitelné, přehledné, doplněné spoustou kreseb a informačně obvykle vyhovují prostřední dceři i nejstaršímu synovi jako základ. Každá knížka navíc obsahuje i otázky a závěrečný kvíz. Takže VČELY nemohly chybět. 









A po maličkých včelách ještě včely obrovské. Kniha Piotra Sochy VČELY (Slovart, 2017) je obří, nádherně a bohatě ilustrovaná kniha ze světa včel a také včelařů . Dětem i rodičům ukáže, jak si tihle malí pracovití tvorové žijí ve svém království, jak se dorozumívají, jak vypadají, jaké mají zvyky. Sledujte, jak tančí, a odhalte, kdy a proč to dělají. Zjistěte, proč se ocitly na Napoleonově plášti a jakým způsobem vědci přišli na to, že včely byly na světě dřív než dinosauři. Vyzkoušejte si práci po boku včelaře, vydejte se s úly autem do mandloňového sadu, ochutnejte různé druhy medu, mrkněte jak to měli s včelami Slované či Egypťané, nebo jak se sbírá med v Etiopii či Kambodže. A co na to medvěd brtník?… Úžasná kniha, včelí svět naprosto ze všech stran. Je tam i historie a zeměpis! Zkrátka všechno, co jste si přáli vědět o včelách a báli jste se zeptat.











Nová kniha JEDEN ROK V ŽIVOTĚ VČELY (Kazda, 2020) je plná fotografií a také zajímavých  informací. Malým čtenářům bude prostřednictvím knížky zodpovězena spousta všetečných otázek. Co dělají včely v zimě? Existuje něco jako včelí řeč? Jak včely vyrábějí lahodný med? Jak se vůbec včela stane královnou? Nahlédnou do včelího úlu, budou pozorovat pilné včelky zblízka a zjistí, co vše se v úlu děje. V knížce najdou navíc i několik medových receptů.









A včely najdete i v mnohých dalších knihách. Dvoustránka je jim třeba věnovaná v knížce Yuvala Zommera VELKÁ KNIHA DROBNÉ HAVĚTI: brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky (Slovart, 2016). Tahle knížka nás opravdu baví. A to nejen tím, že drobné havěti je věnována kniha skoro obřích rozměrů. Kniha je navíc psána srozumitelným jazykem, není v ní příliš textu a je hodně hodně obrázková, takže zaujme i ty nejmenší čtenáře. Text a obrázky doplňují ještě hádanky a otázky, takže děti se od knížky opravdu odtrhávají jen těžko.





Včelu najdete třeba i v jedné z "vývojových" knížek Z LARVY VČELA/Z KUKLY MOTÝL (Svojtka, 2017). Průvodce je opravdu názorný, plný fotografií a reálných obrázků. V knížce je i spousta doplňujících informací, světoví rekordmani, cyklus zobrazený přehledně na jedné stránce a také pobídka ke zkoumání nebo průzkumu.







ILUSTROVANÉ VČELAŘSTVÍ (Baobab, 2010) je ojedinělý průvodce světem včel pro dospělé i děti. Jeho autor Yves Gustin s humorem a lehkostí (používá prvky komiksu) a zároveň realisticky popisně provází čtenáře základy teorie i praxe včelaření. Dozvíme se zde o včelách a včelařství vše: od anatomie včely, přes skladbu a proměnu včelstva během roku, k popisu, jakým způsobem včely mezi sebou komunikují, o významu opylení nebo variantách krmení, až k návodům jak se stáčí med, vyrábí medovina nebo jak ochránit včely před nemocemi. Začínajícího včelaře srozumitelným způsobem seznámí se základy včelařství a také pokročilý včelař najde v knize inspiraci a zajímavá fakta. Forma vyprávění je přístupná i těm nejmladším včelařům.








A včelí máme doma ještě skvělé pětivrstvé puzzle od Lipky. Skládačka znázorňuje vývoj včely – ve spodní vrstvě jsou znázorněna vajíčka v buňkách, na ně se poskládají larvy, kukly, poté obrázek znázorňující líhnutí a nakonec dospělá včela. Takovýchto vývojových puzzlí mají víc, z bezobratlých ještě berušku, mravence a vážku. Víc najdete TU.








A ještě máme od skvělých Sůvy z dříví vývojová "dřevíčka" a nákres stavby těla včely k tomu.






A ještě máme doma tyhle fascinující PROMĚNY od Pipasiku. Životní cykly zvířat od vyklubání z vajíčka až ke vzniku dalšího nového života. A najdete mezi nimi i včelu. Kartičky  ilustrovala Aneta Františka Holasová, kterou máme doma moc rádi. A na webu www.pipasik.cz si můžete ke hře stáhnout i ilustrované pracovní listy.





Včelí dvoustrana je i v hmyzích omalovánkách Podivuhodný svět hmyzu, které ilustrovala Jana Modrá. Mrkněte TU, najdete tam spoustu dalších moc fajn publikací o přírodě. 



S nejstarším jsme si o včelách povídali, když mu bylo asi pět, tak pro inspiraci přidávám fotografie i z té doby. Vyráběli jsme společně lapbook, kam jsme naskládali informace, které ho zajímali, nějaké skládačky, doplňovačky a motorická cvičení s tematikou včel a taky jeho "včelí" výtvory.






Vyráběl včelí plástve pomocí otisku bublinkovou folií, potom otisknul i svoje palce a po zaschnutí dokreslil černým fixem včelky. 




Maloval i barevný úl, tak jak ho vídáme na procházkách, i s květinami kolem, aby měly včelky kam létat pro nektar a pyl.



A nakonec vyrobil i několik papírových včelek, každé přiřadil povolání a rozmístil je do úlu, který vyrobil z velkých prokladů na vejce. Postupoval přesně podle knížky Lumír včelaří, takže některé včely dal do plodiště, jiné do medníku, některé části pláství zavíčkoval, do jiných dal trochu papírového medu apod.




A určitě nezapomeňte vyrazit pozorovat včelky i ven. Můžete včelkám samotářkám vyrobit i nějaký jednoduchý domeček. Víc najdete TU.


A jako vždy ještě pár odkazů na závěr.

VIDEA
- díl ze skvělé série Nezkreslená věda s tématem včel najdete TU
- díl Komu uletěly včely? z fajn seriálu pro děti S Hubertem do lesa najdete TU
- díl ze seriálu pro nejmenší Moje zahrádka nazvaný Kam letí včelka? najdete TU
- díl Včela ze série o domestikovaných živočiších Videoatlas naší přírody TU
- dokument Krajina pro včely najdete TU
- spoustu videí z konkrétní včelnice najdete TU
- prvních 21 dní včely v minutovém videu najdete TU

VÝSTAVY
- expozice Včelí svět v Hulicích, víc TU
- na začátku zmíněná písecká výstava bude na zámku ve Žďáru nad Sázavou zřejmě prodloužena
- Království včel v Muzeu českého venkovana zámku Kačina, víc TU
- po republice najdete dokonce několik muzeí včelařství (Louňovice pod Blaníkem, Moravský kras, Zámek Koleč...)

ODKAZY, MATERIÁLY
- na hmyzí knížky a hmyzí aktivity, kde objevíte něco i o včelách můžete mrknout na blog do článků TU a TU
- ucelený výukový program o včelách do všech předmětů na prvním i druhém stupni ZŠ najdete TU
- velké množství metodických materiálů a pracovních listů ke včelám najdete TU
- výukové materiály o včelách a včelařství najdete také TU
- informace o tom, co dělají včely a včelaři měsíc po měsíci najdete TU
- spoustu hmyzí inspirace (nějaké včely tam taky najdete) najdete na skvělých stránkách Učíme se venku TU
- o včelkách samotářkách najdete víc TU
- a v PC mám uložený soubor "včelích" aktivit pro předškoláky v angličtině od 2TeachingMommies (některé z nich jsme použili i v lapbooku výše), na jejich stránkách už jsem je zdarma ke stažení  nenašla, ale v případě zájmu vám soubor pošlu, napište mi mail


----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Opět skvělý a vyčerpávající článek se spoustou krásných tipů! Klobouk dolů. Člověk pak ani neví, co vybrat... Vím, že se jedná většinou o naučné knížky, ale pokud byste si chtěli přečíst i pěknou pohádku ze života včely doporučuji Včelku Medušku: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/43387409/vcelka-meduska-pohadky-z-vceliho-ulu/

    Má nádherné ilustrace, i když poměry k ostatnímu hmyzu, jako třeba k vosám, jsou idealizované, je moc pěkně udělaná.:-)

    Zdraví Ivet (knizkyzpaloucku.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za chválu i za tip. Mrkneme! Krásné léto. Veronika

      Vymazat