pondělí 30. října 2023

Jak na… Dušičky

Nejen Dušičky (nebo jinak také Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých, Památka zesnulých) jsou pro nás dnem, kdy vzpomínáme na ty, kteří už tu s námi nejsou. V tento svátek, který připadá na 2. listopadu, je to ale tak nějak víc. Povídáme si s dětmi, čteme knížky o smrti (článek na blogu TU), prohlížíme staré fotografie, tvoříme... Prostě se snažíme v dětech probouzet úctu a lásku k životu a ke stáří a vědomí vlastních kořenů. Před pěti lety jsme si na stěně vytvořili náš "rodový strom" i s fotografiemi, aby se dětem lépe vzpomínalo a viděly i jednotlivé rodinné vztahy.  




Moc prima je také vytvořit si svůj letokruh podle Radky Rubešové (víc o ní TU). Možná ale spíš doporučujeme tvořit sami, popř. nechat tvořit jen děti, protože u nás doma vzbudilo celkem velkou nevoli, že děti nemají téměř co kreslit a já mám tolik kruhů. :-) Každopádně je moc fajn se zastavit a zamyslet, které roky pro nás byly něčím výjimečné, které zvýraznit apod.




Podle Radky Rubešové jsme si vytvořili i rodinný strom. Na jeho tvorbě se podílela celá rodina a bylo to moc prima. Díky tomu, že je nás doma hodně, je i pěkně košatý. 






Každý rok také vyrábíme nové lampičky. Některé z nich nosíme na hřbitov, ty zbylé si rozsvítíme doma. Každý rok trochu jiné, ale pokaždé z malých zavařovacích skleniček.


Výroba není složitá, takže ji zvládnou i malé děti a klidně lampičky stihnete vyrobit až na Dušičky a večer je donést rozsvítit na hřbitov. Anebo si posvítit a zavzpomínat doma.

Na první lampičky je použitý jen hedvábný papír a vodové barvy. Sklenička se potře lepidlem Herkules a na skleničku se různě poskládá a nalepí zmačkaný papír. Je možné jich použít i několik. Čím je na skleničce víc varhánků a skladů, jím je hezčí výsledek. Sklenička se nechá uschnout a pak se jen obarví vodovými barvami. My zvolili barvy podzimu. Po zaschnutí barev se lampička ještě jednou přetře Herkulesem, aby povrch déle vydržel.








Podobně můžete vytvořit i lampičky halloweenské. Jen je natřete oranžovou barvou a po zaschnutí černým silným fixem dokreslíte strašidelné obličeje, netopýry apod.



Tyhle dušičkové lampičky vyrobíte s použitím nějaké podzimní raznice. Krásně vypadají třeba listy javoru. Vyražené motivy nalepíme lepidlem na sklenice a lehce přetřeme podzimními (nejlépe akrylovými) barvami. Můžete vyzkoušet i opačný postup. Ten jsme měli původně v plánu, ale nějak nevyšel. :-) Vyražené motivy se přilepí jen lehce, sklenice se potře barvou ve větší vrstvě a nalepené motivy se nakonec sloupnou. Rozsvícené vypadají krásně oboje.




I na výrobu těchto lampiček potřebujete ozdobné raznice nebo ozdobné nůžky na papír. Nebo obojí. :-) Stačí jen ozdobně nastříhat pruhy barevných papírů a vyrazit do nich různé podzimní motivy. A pak jen lepidlem postupně lepit na sklenice. Pokud budete dávat lampičky ven, raději je ještě přelakujete bezbarvým lakem.



A teď jedny super jednoduché lampičky. Stačí, když si venku nasbíráte nějaké různobarevné a tvarově různorodé listy. Ty stačí jen na skleničku nalepit lepidlem Herkules.




Tyhle černé vypadají na první pohled smutně, ale rozsvícené jsou také moc pěkné. Menší zavařovací sklenici natřete černou akrylovou barvou a střední část nechte kolem dokola nepomalovanou. Popř. můžete do středu sklenice lehce nalepit papírové srdíčko či jiný vzor a sklenici namalujte kolem. Srdíčko sloupněte. Kolem sklenice omotejte režný provázek či drátek, na který jste navlékli korálky různých tvarů. Ty mohou být přírodní i barevné. Provázek či drátek pevně zavažte a máte hotovo.




Všechny lampičky můžete nakonec ozdobit barevnou stužkou, přírodním lýkem nebo udělat držátko z drátku. 

Nebo si můžete vyrobit jen jako dekoraci lampičku papírovou. Na navlhčenou čtvrtku velikosti A5 mokrou houbičkou natupujeme barvy, které nám připomínají oheň či světlo svíčky. Necháme zaschnout a mezitím z bílé a žluté čtvrtky vystřihneme svíčku a poté z černé čtvrtky vystříháme i "stříšku" lampičky a dlouhé pruhy, které lepíme na barevnou čtvrtku a vytvoříme tak "tělo" lampičky. 




A ke čtení vřele doporučujeme novou knížku Andrey Popprové OŘÍŠKOVÝ PODZIM (Mladá fronta, 2021). K Dušičkám v ní najdete několik stránek a navíc prima recept na "dušičky".







Kromě Halloweenu a Dušiček si můžete s dětmi popovídat i o mexickém svátku Día de los Muertos (Den mrtvých). Ten se slaví každoročně mezi 30. říjnem a 2. listopadem, rodiny se scházejí na hřbitově, osvětlují hroby svíčkami a barevnými světly, připravují hostinu pro předky, hraje se, zpívá a tančí, vše se zdobí pestrobarevnými květinami a motivy veselých kostlivců a barevných lebek. I my jsme si nějakou tu „la calaveru catrinu“ (elegantní lebku) zkusili nakreslit. A zkoukli jsme znovu báječný více než tematický film COCO (Pixar, 2017) o soudržnosti rodiny, rodinných vztazích, úctě ke stáří a hlavně o cestě za svým snem. A vřele doporučujeme knížky SVĚT PLNÝ SVÁTKŮ (Portál, 2020) a VŠECHNY SVÁTKY SVĚTA (Labyrint, 2022). A ke svátku Día de los Muertos se váže i spoustu pověr. Jedna z nich je, že pokud živý člověk usne na hřbitově, propadne se do země mrtvých, a když se odtud do svítání nedostane, zůstane tu navždy. A právě to se stalo malé Miroslavě v knížce USNULA JSEM (Albatros, 2010). Trochu hororový příběh, skvělé ilustrace a navíc i skvostný film Kristiny Dufkové (DVD najdete v knize).









MATERIÁLY, ODKAZY, PRACOVNÍ LISTY
  • článek na blogu v mnoha tipy na knihy o smrti pro děti najdete TU
  • velká spousta materiálů ke Svátku všech svatých i k Dušičkám najdete na stránkách Víra dětem
  • pracovní listy pro mladší i starší najdete na webu Učit nebo neučit
  • dva pracovní listy, které kolují po Fb, ale bohužel neznám jejich autory (pokud znáte, dejte vědět, doplním) najdete TU a TU 
  • Dušičkové tvoření najdete též na stránkách Víra dětem
  • video České televize z cyklu Naše tradice
  • video, v kterém se vysvětluje, že Dušičky nejsou Halloween
  • pohádka České televize Chaloupka na vršku Jak to bylo na Dušičky
  • písnička Slávka Janouška Dušičky
  • k tématu můžete také shlédnout animovaný film Coco (z mexického prostředí), animovaný film podle knihy Usnula jsem (také motivován mexickým svátkem Día de los Muertos) a úplně nově animovaný film natočený podle stejnojmenné knihy Myši patří do nebe

Hodně světla v nás i kolem nás přejeme!

6 komentářů:

  1. Krásné světýlka. Asi se pustíme do těch listových. Všechny už jsme někdy dělali, ale děti už to dávno neví :-)
    Nádherný dušičkový den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Zuzi, i vám! U nás je to stejné, recyklujeme nápady. :-)

      Vymazat
  2. Veru lucerničky také děláme. Ale ten strom to je úžasný nápad! Děkuji za další inspiraci od Vás!!

    OdpovědětVymazat
  3. Báječné, děkujeme za odkazy na pracovní listy, to jsem přesně potřebovala :)

    OdpovědětVymazat