pátek 21. září 2018

Co číst… podzimní knihy podruhé

Podzim už je zase tu. A nejen v kalendáři. I počasí za oknem pomalu napovídá, že to dlouhé teplé a suché léto je opravdu pryč. Takže vlastně ideální čas zalézt si pod deky a číst a číst a číst. A nejlépe trochu něco podzimního. O podzimních knížkách jsem psala článek už loni a najdete ho TU. Je jich tam pěkná hromada, většina těch osvědčených, které vytahujeme každý rok. Ale protože jsem na nějaké zapomněla a některé nově vyšly, doplňuji seznam podzimních knížek ještě o jeden článek.


Vůbec netuším, jak jsem mohla na tuhle krásu a klasiku v minulém článku zapomenout. Knížku už jsem měla doma já jako malá a teď si v ní moc rády listují děti. Leporelo O JABLOŇCE (Albatros, 2012) od Eduarda Petišky, ilustrované Helenou Zmatlíkovou oprávněně vyšlo už snad ve 12. vydání. Krásně podané ilustrované povídání o tom, jak se jabloňový strom mění a co se s ním děje v průběhu celého roku. A podzim je samozřejmě vyvrcholením celého příběhu.




A stejně jako u předchozí knížky, ani tady netuším, že jsem si na ni nevzpomněla. Pavel Čech, jak už jsem tu mnohokrát psala, je totiž náš milovaný autor a ilustrátor. A tahle knížka je u nás aktuálně čtená snad každý den. Nejmladší si ji zamiloval a prostřední ji už umí vyprávět skoro nazpaměť, takže mu ji může sama "číst". Kniha O MRÁČKOVI (Petrkov, 2016) je plná krásných ilustrací. Není v ní mnoho textu a ani příběh není příliš komplikovaný. Ale je milý, snový a dětem se bude určitě líbit.







Knihu ZUBR SI HLEDÁ MÍSTO (Host, 2017) napsala polská autorka Oksana Bula a já ji loni nestihla zařadit, protože vyšla až těsně před podzimem. Ale za ten rok se zcela jistě zabydlela v mnoha domácnostech. A aby ne. Krásné ilustrace, milý příběh, půvabný jednoduchý text, nezaměnitelná atmosféra. Zubra, který by rád prospal celou zimu a vzbudil se až s prvním jarním sluníčkem a tukoně, vlídné lesní bytosti, které zvířátka ukládají k zimnímu spánku, si určitě zamilujete. A navíc se dozvíte i informace o tom, kdo v zimě vlastně spí, nespí, čím se živí, když napadne sníh apod.







No a tohle je vlastně tak trochu pokračování toho předchozího příběhu. A zase je tu podzim a tukoni se pomalu chystají ukládat zvířátka k zimnímu spánku. Tentokrát si ale nepostavil hlavu zubr, ale medvěd! Ve stejně půvabné knížce Oksana Bula obrázky a minimem textu vypráví o tom, jak medvěd, kterému zubr z předchozího příběhu vypráví, jaké je to v zimě krásné, odmítá vlézt do svého připraveného pelíšku, protože má strach, že by mu něco báječného uteklo. Knížka MEDVĚD NECHCE JÍT SPÁT (Host, 2018) vyšla právě v těchto dnech, fotila jsem ji "ještě teplou" a je krásná jako ta předchozí. Nenechte si ji ujít!










A tahle knížka se stejně jako ty dvě předchozí odehrává také na podzim. A je stejně milá a povedená a navíc také krásně bohatě ilustrovaná. Ani tady nenajdete moc textu, ale příběh je o to dojemnější a hřejivější. Uprostřed divočiny žil medvěd. Žil tam úplně sám a naprosto mu to vyhovovalo. Takže si dovedete představit, jak moc byl mrzutý, když se do jeho sousedství nastěhovala rodina králíků, která by se navíc moc ráda seznámila. Jak to nakonec s medvědem samotářem dopadlo? Nahlédněte do roztomilé knížky Ciary Flood TI OTRAVNÍ KRÁLÍCI (Svojtka, 2015).






A tohle je také krása, vážení. Textu je tu snad ještě méně, i obrázky jsou spíše minimalistické (dokonce, považte, je tu i pár skoro nebo úplně prázdných stránek), ale o to krásnější. A příběh je podobně jako ten předchozí o přátelství a vzájemné náklonnosti. Jednoho podzimního dne totiž lev najde na své zahradě zraněného ptáčka. Tak začíná příběh jejich přátelství. Příběh, který je oslavou tichých a hřejivých okamžiků blízkosti, která je silnější než sníh a mráz. Poetickou knížku PTÁČEK A LEV (Labyrint, 2015) nakreslila a napsala Marianne Dubuc. A my doporučujeme počíhat si i na její další knihy.







Knížka PŘÍHODY SKŘÍTKA KOŘÍNKA (Aventinum, 1993), kterou napsala Ljuba Štíplová a ilustrovala Zdenka Krejčová, obsahuje nejen dobrodružství malého lesního stvoření - Kořínka, který po vymýcení vlastního lesa hledá nový domov, dokud se jej neujmou skřítci Houbíci. Je také plná velkého množství faktů a informací z (nejen podzimní) přírody, které jsou umně vpletené do příběhu, ale v hlavičkách malých čtenářů už zůstanou. Je to něco jako velký ilustrovaný příběhový atlas podzimní lesní přírody a my ho vřele doporučujeme!







A tahle knížka nemá pro změnu slova vůbec žádná. Není sice jen o podzimu, ale zato si u ní můžete skvěle popovídat. V knížce ŘEKA (Labyrint, 2013) najdete čtvero ročních období a čtyři příběhy odehrávající se na břehu jedné řeky, kterou v její pomíjivosti a kráse zachytil italský malíř Alessandro Sanna. Navzdory občasné krutosti je život většinou radostný a zářivý, především se však stále proměňuje jako voda, která plyne. Téměř 400 úchvatných akvarelových obrázků je řazeno formou komiksových panelů. Snová obrázková báseň...





Knížka HOUBY aneb Podivuhodné skutečnosti ze života hub, o kterých jste neměli tušení (Euromedia - Pikola, 2018) vyšla až letos, takže není v loňském článku o houbách a doplňuji ji sem. Houby a podzim prostě patří k sobě. Navíc jsou houby úžasné organismy, a přitom o nich víme tak málo. Jsou všude kolem nás – najdete je na zemi, pod vodou, na stromech, nebo třeba ve vaší ledničce i na vaší kůži. Vydejte se do úchvatného, tajemného světa hub! Knížka je bohatě ilustrovaná, plná zajímavých informací a dokonce i receptů. Doporučujeme do ní alespoň nahlédnout. Pro všechny malé mykology od osmi let.












ROK V PŘÍRODĚ aneb Zvířata a rostliny od jara do zimy (Euromedia, 2018) je neskutečná kniha. Je mi jasné, že knih o proměnách přírody v průběhu ročních období vyšlo několik, možná dokonce i mnoho, ale tahle je v něčem jedinečná. Obrázky v ní totiž tvoří půvabné koláže, k nimž dodala materiál sama příroda. Ilustrátorka Helen Ahpornsiriová pracuje výhradně s ručně lisovanými rostlinami, z jejichž částí – od semen po okvětní lístky a listy – vytváří nádherné koláže, jež činí z této knihy originál. Obrázky doplňují poutavé, zasvěcené a zároveň poetické texty. Krása, krása, krása!











A pokud chcete trochu tradičních, lidových textů o podzimu, pořiďte si toto: Knížka TRADIČNÍ ČESKÝ PODZIM (Grada, 2017) je plná známých i méně známých ilustrací Josefa Lady, ale především informací o podzimních svátcích, zvycích a obyčejích. Najdete tu také mnoho říkadel, pořekadel, pranostik či písniček s podzimní tématikou. Prožijte a vychutnejte si barevný český podzim s kouzelnými ilustracemi Josefa Lady. 






Pokud toho nemáte pořád ještě dost, počíhejte si začátkem října na obrázkovou hledačku pro nejmenší ROK NA VENKOVĚ (Host, 2018) od Magdaleny Kozieł-Nowakové. Je to hledací leporelo podobné ROKU V LESE a podzimu jsou tam samozřejmě věnované "jen" tři dvoustrany, ale my se na ni už moc těšíme.




5 komentářů:

  1. Moc hezké tipy, díky.
    Krásné babí léto.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za další super tipy, hned jsem se inspirovala na knižní dárek k narozeninám:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda. Články píšu hlavně pro inspiraci! :-) Krásný podzim přeji. Veronika

      Vymazat
  3. Ahoj, přidávám další tipy na podzimní čtení.
    Z houbový tematiky toho je celkem fůra, viz. tenhle odkaz, kde najdete další knihy označený jako podobný https://www.cbdb.cz/kniha-150783-houbovy-muzicek?show=podobne
    Pro mrňata fandy albi čtení je https://www.cbdb.cz/kniha-365415-kouzelne-cteni-podzim
    Pro fandy říkanek se nabízí ještě další, který ve článcích tady nezazněly (viz. podobný knihy dole): https://www.cbdb.cz/kniha-418615-ahoj-podzime-nauc-me-rikanku?show=podobne
    A pak ještě pár příběhovejch: https://www.cbdb.cz/kniha-363102-podzimni-pohadka
    https://www.cbdb.cz/kniha-259611-andelske-pohadky-podzim-ve-starem-mlyne
    https://www.cbdb.cz/kniha-471173-jak-fiskus-zahnal-pettsonovy-chmury-armer-pettersson
    https://www.cbdb.cz/kniha-34049-listopadova-pohadka-listopadova-pohadka
    Jo a nesmíme zapomenout na podzimní Popprovou, která se celkem povedla:) https://www.cbdb.cz/kniha-429240-oriskovy-podzim-s-luckou-jendou-a-martinkem
    A popprová pro mrňata https://www.cbdb.cz/kniha-439558-kuk-do-orisku

    OdpovědětVymazat